Koristelhevä

Kasvihuonekurkku – näin kasvatat | Podcast #138

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kasvihuonekurkku-versoileva

Kasvihuonekurkku eli pitkäkurkku on helppo kasvattaa, kun hallussa on pari niksiä. Tärkeintä kurkun kasvatuksessa on riittävä lämpö ja kastelu – onhan pitkäkurkku kotoisin tropiikista. Kurkun voi esikasvattaa itse tai oikaista ostamalla valmiina pikku taimia. Lue artikkelista parhaat vinkit kasvatukseen ja nauti suuresta sadosta.

Kasvihuonekurkku – taimikasvatus

Kasvihuonekurkun esikasvatus aloitetaan huhti-toukokuussa. Pitkäkurkku on nopeakasvuinen köynnös, joten kasvatusta ei kannata aloittaa turhan varhain. Kylvä taimipotteihin vain yksi siemen, jotta taimilla on tilaa kasvaa. Siemenet upotetaan noin 2–3 cm syvyyteen. Käytä taimi- ja kylvömultaa, jotta kasvualusta on riittävän köykäinen kurkulle. Hyvä kylvömulta on kuohkeaa ja vähäravinteista. Mullan pinnalle voi ripotella vermikuliittia tai perliittiä. Suosi kasvatuksessa reiällisiä taimipotteja. Sijoita potit tarjottimelle tai alustalle, jonka avulla voi kastella alta. Tästä on varsinkin alussa hyötyä. Kurkku ei pidä tässä vaiheessa liiasta märkyydestä. Koska kurkun juuristo on kylmän herkkä, käytä aina huoneenlämpöistä vettä.

Suosi itsepölytteisiä lajikkeita, kuten Passandra F1, Femspot, Arola ja Telegraph Improved. Partenokarppisia eli itsepölytteisiä lajikkeita ei tarvitse ravistella tai pölyttäjien pölyttää. Siementen kuvauksesta näet millainen lajike on kyseessä. Kurkkujen maku, koko ja taudinkestävyys vaihtelevat lajikkeittain.

Kasvihuonekurkku tarvitsee lämpöä

Nopeakasvuinen kasvihuonekurkku on valmis istutettavaksi lopulliselle paikalleen jo 2–3 viikon ikäisenä. Siirron kanssa ei kannata kuitenkaan hätäillä, jos lämpötila kasvihuoneessa on alhainen. Lämpötilan tulee olla kasvihuoneessa öisin vähintään 10 astetta ja päivällä yli 18 astetta. Myös maan tulee olla kurkulle riittävän lämmin, vähintään 15 asteinen. Käytä kurkulle ravinteikasta puutarhamultaa, joka lannoitetaan luonnonlannoitteella. Kurkulle voi tehdä myös varastolannoituksen.

Kasvihuonekurkku on hieman arempi kasvitaudeille. Parhaiten ne välttää, kun vaihtaa kasvualustan kokonaan joka vuosi. Hiekka taimen tyvellä ehkäisee taimen mädäntymistä. Lehtien karsiminen pitää kurkun ilmavana, jolloin taudit eivät vaivaa kurkkua niin helposti. Liian kuiva ja paahteinen ilma on kurkulle pahasta. Pidä huoli kasvihuoneen huolellisesti ilmanvaihdosta ja varjostuksesta.

Näin kasvatat

Kasvihuonekurkkua voi kasvattaa kasvatusastioissa, maavaraisesti tai kasvatussäkeissä. Älä istuta kurkkuja liian tiheästi. 80–100 cm matkalle mahtuu kaksi kurkkua. Kurkku ohjataan kasvamaan ylöspäin tukikepin, narun tai säleikön avulla. Kasvihuonekurkku tarttuu kärhillään napakasti tukeen. Jos teet solmuja, ole varovainen, kurkku on herkkä napsahtamaan poikki.

Kurkku tarvitsee paljon vettä. Suosi aina kastelukannussa lämmennyttä vettä, ja kastele mieluiten aamuisin tai iltaisin. Varo kastelemasta runkoa, joka mätänee herkästi. Biohiili kasvualustassa auttaa kosteustasapainon ylläpitoa. Biohiili sitoo itseensä vettä ja vapauttaa sen tasaisesti ja hitaasti kasvin käyttöön.

Satoa alkaa tulla tasaisesti heinäkuussa. Kerää satoa tasaisesti. Kurkun ei saa antaa kasvaa liian isoksi, sillä se vaikuttaa kurkun makuun ja köynnöksen painoon. Pienempinä kurkut ovat maukkaampia.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli