Kasvivalot ja hämäränhyssy kuuluvat ehdottomasti yhteen. Tammi – huhtikuun välinen ajanjakso on sen verran pimeää, että varhaiset esikasvatettavat kaipaavat lisävaloa varttuakseen tukeviksi ja terhakoiksi taimiksi. Uusimman podcastin aiheesta voit kuunnella yllä olevalla soittimella. Halutessasi voit myös ryhtyä podcastiemme seuraajaksi Versoilevan SoundCloud kanavalla painamalla oranssia Follow -painiketta. Näin saat kätevästi ilmoituksen itsellesi aina kun uusi podcast on ilmestynyt.

Kasvivalojen hyöty esikasvatuksessa
Riittävä valo on ehdoton edellytys etenkin talvisaikaan esikasvatettaville kasveille. Monelle esikasvatusintoilijalle on ehkä liiankin tuttua ylipitkiksi venähtäneet ja hontelot taimet. Tähän ongelmaan helppo ratkaisu on hankkia kasvivalo, mikä tarjoaa riittävän ja oikeanlaisen valaistuksen pimeänä aikana. Varttumassa olevat taimet tarvitsevat valoa 12 – 16 tuntia päivässä. Loppu aika vuorokaudesta on lepoaikaa, jolloin valoja ei tarvita. Oikeanlainen lisävalo tukevoittaa ja rotevoittaa kasvien kasvua, lisää kukintaa ja satoa. Hyvässä lisävalossa kasvaneet tomaatit ja chilit tuottavat siis enemmän satoa kuin pimeässä kasvaneet.

Kavivalojen sijoittaminen
Kauppojen valikoimissa on useita erilaisia kasvivaloja. Led valot ovat energiaa säästäviä ja pysyvät viileinä palaessaankin. Tällaiset kasvivalot voi sijoittaa noin 50 cm päähän taimista. Niin, että valokeila osuus mahdollisimman laajalle alueelle kasvien ylle. Liian etäälle asennetun kasvivalon hyöty heikkenee melkoisesti, joten paljoakaan tämän etäämmälle sijoitetusta kasvivalosta ei ole vastaavaa hyötyä. Kasvivalojen synnyttämä valokeila on usein melko kapea, joten suuren esikasvatuspöydän ylle tarvitaan useita kasvivaloja.

Millainen kasvivalo on hyvä esikasvatukseen?
Kasvivalojen hankkiminen on kohtalaisen monimutkaista. Kuvausteksteissä vilahtelevat luxit, värilämpötilat, ja monet muut fysiikasta tutut suureet ja väliin tuntuu kuin tarvitsisi olla vähintäänkin valo-opin tohtori, että ymmärtäisi millaiset valot kannattaa hankkia. Netissä on tarjolla useita ammattilaisvaloja ja sitten ihan tavallisille kotiesikasvattajille tarkoitettuja valoja. Useat kasvivalot ovat häkellyttävän punertavia tai violettiin taittuvia sävyjä. Nämä tekevät sisätiloista hieman teknisen oloisia.

Valkoiset kasvivalot vuorostaan sisältävät kasvien tarvitsemia sinertäviä ja punertavia aallonpituuksia ja muistuttavat valoltaan lähinnä päivänvaloa. Tällaisia valoja on myytävänä sekä erillisinä polttimoina, jotka voi ruuvata esimerkiksi vanhaan pöytävalaisimeen tai valmiina töpselillä varustettuina valaisimina. Kummatkin toimivat erinomaisesti esikasvatusvaloina ja luovat kotiin luonnikkaan näköistä tunnelmaa.
Kuulisimme mielellämme Sinun vinkkejä ja kokemuksia kasvivalojen käyttämisestä sekä vinkkejä hyvistä hankintapaikoista.

2 kommenttia artikkeliin ”Kasvivalot esikasvatuksessa | Podcast #24”
Hankin viime vuonna ensimmäisen kasvivalon puutarhurilta, valmistaja on Philips ja kyseessä polttimomalli E27 kannalla. Pidän sitä erikseen ostettavassa lampunjohdossa, jossa kanta, johto, pistoke ja juurikin semmonen läpystkä, jolla saa johdon pituutta säädettyä ja josta saa lampun roikkumaan koukkuun. Ainakin chilipaprikoita tuli viime kesänä hyvin ihan taivasalla kasvatettuna, lie syy valossa vai lämpimässä kesässä vai molemmissa Ü Nyt lamppuja on kaksi ja kaksi on tilauksessa. Kuva lampusta löytyy blogistani.
Hei Sari, Kiitos kovasti kasvivalovinkistä. Kasvivalosi vaikuttaa vallan varteenotettavalta, etenkin kun sinulla on siitä vielä hyviä kokemuksia. Näiden kasvivalojen hankinta kun on monesti melko haasteellista niin hyvät vinkit ovat aina enemmän kuin tervetulleita.