Oksa koristekuva

Käytävät ja polut | puutarha podcast osa 036

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Käytävät ja polut antavat puutarhalle ilmettä ja luonnetta, jakavat puutarhan eri osioihin ja johdattelevat kulkua puutarhassa. Uusimmassa puutarha podcastissa, jonka voit kuunnella yllä olevalla soittimella, keskustelemme puutarhojen käytävistä ja poluista, niiden materiaaleista, muodoista ja rakentamisesta. Käytävät toimivat toiminnallisina pitkänomaisina kulkuväylinä, joita pitkin pääsee kätevästi kulkemaan vaikka kottikärryjen kanssa. Polut ovat luonnonmukaisempia ja polveilevia kulkureittejä esimerkiksi metsäpuutarhan siimeksessä tai rehevässä villipuutarhassa.

käytävät ja polut
Riittävän leveät käytävät helpottavat työskentelyä puutarhassa

Käytävien ja polkujen materiaalit ja värit

Käytävien ja polkujen materiaalivaihtoehtoja on lukuisia. Materiaalin valintaan vaikuttavat asuinrakennuksen ja asuinmiljöön luonne, oman puutarhan tyyli, käytävien ja polkujen muoto ja rakennuskustannukset. Erilaisia kivimurskeita on saatavilla valkoisesta melkein mustaan ja punaiseen. Betonilaattoja löytyy samoissa sävyissä kuin murskeitakin. Näiden materiaalien lisäksi käytävien ja polkujen pinta voi olla ruskehtavaa kuorikatetta tai lyhyeksi leikattua nurmea. Kukin värisävy antaa oman ominaispiirteensä puutarhaan. Valkea hohtaa valoa ja raikastaa, punainen ja ruskea pehmentävät ja harmaa vaikuttaa usein hieman tekniseltä. Materiaalin valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa, jotta värivalinta osuu varmasti oikeaan. Helppo keino on hankkia pieni koe-erä harkinnassa olevaa materiaa ja testata miltä se omassa puutarhassa näyttää.

käytävät ja polut
Punainen murske tai tiili luo lämpöä ympärilleen
käytävät ja polut
Grafiitinharmaa murske on yleisilmeeltään hieman teknisempi kuin punainen
käytävät ja polut
Valkea murske luo valoa ja raikkautta moderniin puutarhaan

Käytävien ja polkujen muodot

Luonnonmukainen mutkitteleva vai luotisuora käytävä? Siinä missä värivalintaan vaikuttaa rakennukset ja miljöö niin käytävien muotoihin vaikuttaa näiden lisäksi puutarhan tyyli sekä tontin maaston muodot. Muotopuutarhan käytävät ovat kurinalaisen suorat, käännökset tiukasti kulmassa ja luonnonmukaisen puutarhan käytävät mutkittelevat rennosti. Näiden välimuotona on lukuisia tyylisuuntia, mitkä vaikuttavat käytävien muodon ja pituuden valintaan.

Erilaiset reunakanttaukset ja rajaukset viimeistelevät käytävän ilmeen. Teräväpiirtoinen rajaus syntyy ruostuneella cortenteräsnauhalla, luonnonkivireunus luo vaihtelevuutta sekä rentoutta ja reunuskivet luovat jämäkkyyttä käytävän reunuksiin. Huolellinen reunaratkaisu helpottaa käytävien hoitoa sekä pitää lähistöllä olevien kukkaistutusten ja nurmialueiden juuriston erillään käytävästä.

Lisää puutarhan rakenteista voit lukea Lyhyt puutarhasanasto -artikkelista

Käytävät ja polut
Särmästi reunustettu mutkitteleva käytävä erottuu kauniisti nurmialueista
käytävät ja polut
Mutkittelevat käytävät ja polut sopivat cottage garden henkeen

Kommentoi

Lisää podcasteja:

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email