Keijunmekon esikasvatus on syytä aloittaa varhain tammikuussa. Arvostettu ja upea köynnöskasvi vaatii pitkän esikasvatusajan kukkiakseen pitkään ja upeasti. Kärsivällisyys ja vaivannäkö palkitaan kesäkuusta aina pakkasten tuloon saakka jatkuvalla upealla kukinnalla.


Keijunmekon esikasvatus siemenistä
Keijunmekon pienet mustat siemenet kylvetään varhain tammikuussa. Kylvöpuuhaan tarvitset hyvälaatuisia ja tuoreita keijunmekon siemeniä, puhtaan kylvöastian sekä hyvälaatuista ja riittävän hienojakoista kasvualustaa tai sammalnappeja. Kylvökset voi tehdä myös lauttakylvönä, jolloin vesiastian päällä kelluu pieni talouspaperilla vuorattu styroksinen kylvölautta.
Keijunmekon siementen kylvö:
- Kylvä siemenet hajakylvönä kasvualustan pinnalle
- Käytä niukkaravinteista ja hienojakoista kasvualustaa
- Siemenet itävät valossa
- Käytä kasvivaloa lisävalona niin, että siemenet saavat 10 tuntia valoa päivässä
- Pidä kylvös tasaisen kosteana, ei märkänä
- Pidä kylvös lämpimässä ja vedottomassa paikassa (+20°C – 25°C)
- Malta odottaa 10 – 35 päivää, jotta siemenet itävät
Kouli pieni taimi ja aloita lannoittaminen
Keijunmekon esikasvatus on hidasta ja pitkäjänteistä puuhaa. Pitkän itämisajan jälkeen pienet taimet varttuvat ja taimien saavuttaessa noin 3 – 5 cm korkeuden ja ensimmäiset sirkkalehdet on aika koulia pikkiriikkiset ja hennot taimet. Koulinta on helpoin tehdä keittiöstä löytyvän pikkulusikan varsipään kärjellä tai erillisellä koulinta- ja istutuslapiolla. Koulinnassa pienen taimen juuret irroitetaan erityisen varovasti kasvualustasta. Tässä käytetään apuna lusikan varsipäätä ikäänkuin pikkiriikkisenä lapiona. Kun taimi on irroitettu varoen se istutetaan suurempaan ruukkuun. Pieni taimi juurtuu muutamassa viikossa uuteen kasvualustaan ja ruukkuun. tämän jälkeen voi aloittaa taimen lannoittamisen kastelukertojen yhteydessä.

Latvo taimet tarvittaessa ja tue kasvusto
Keijunmekko on kasvutavaltaan luonnostaan tuuhea ja runsas. Halutessaan pitkiä versoja voi leikata poikki haaroittumisen lisäämiseksi. Tällöin katsotaan versosta kohta jossa kaksi lehden hankaa haaroittuvat luonnostaan. verso napataan poikki tämän haarakohdan yläpuolelta. Verso haaroittuu kasvaessaan tästä kohtaa. Pitkiä versoja kannattaa myös tukea pitkän esikasvatuksen aikana. Keijunmekon varret kiertyvät luontaisesti tuen ympärille. Tuettu kasvi vie varttuessaan vähemmän tilaa sisätiloissa kuin vapaasti ryöppyävä. Versoilevan Kelloköynnöksen esikasvatus -artikkelista löydät yksityiskohtaiset ohjeet latvontaan.


Istuta taimet suuriin ruukkuihin ja karaise taimet ennen ulos vientiä
Keijunmekon upea kasvusto ja juuristo vaativat riittävän kokoiset ruukut. Valitse pihalle tai parvekkeelle ruukku, jossa on reilusti tilaa kesäkukkamullalle. Kolmelle tai viidelle taimelle sopivan ruukun minimikoko on noin 30 cm halkaisijaltaan. Multatilaa on syytä olla reilusti myös syvyysssuunnassa. Yhteen ruukkuun istutetaan useampi taimi, näin lopputulos on näyttävä ja täyteläinen. Ennen ruukun siirtämistä lopullisesti ulos taimet pitää karaista huolella. Kairaisussa taimiruukku viedään ulos muutamaksi tunniksi kerrallaan. Tällöin taimet on syytä suojata suoralta auringonpaisteelta, mikä polttaa herkät taimet nopeasti. Kun taimet on totutettu ulkoilmaan ja yöpakkaset ovat ohi ruukku voidaan sijoittaa kesäksi puolivarjoisaan paikkaan. Suora auringonpaahde polttaa herkästi keijunmekon lehdet ja niiden väritys muuttuu punertavaksi.


6 kommenttia artikkeliin ”Keijunmekon esikasvatus | #podcast 107”
Kiitos kivasta podcastista ja sitä tukevasta artikkelista. Kovin tekee mieli aloittaa kasvatus, mutta on haastavaa löytää sopiva paikka taimenten kasvatukseen. Meillä on noin yli 20 asteinen varastotila, mutta siellä ei ole ikkunaa. Riittääkö pelkkä kasvivalo, tehokas sellainen?
Siementen itämisprosessi sekä taimien kasvatus tarvitsevat totisesti valoa. Kasvivalo on oikein sopiva tähän prosessiin. Muistat vain sammuttaa valon yöksi, sillä kasvit tarvitsevat myös lepoaikaa.
Kiitos hyvästä ja kattavasti podcastista!
Laitoin kokeilumielessä 22.1. itsekerättyjä keijunmekon siemeniä itämään kostutetun nenäliinan päälle, pienelle lautaselle. Nyt siemenissä on pieni juuri näkyvissä, mutta siementen ympärillä näkyy myös harmaa ympyrän muotoinen alue (hometta?). Olenko kastellut liikaa, vai onko tämä normaalia? Selviääkö pienet taimen aaihiot tästä homeinvaasiosta? Missä vaiheessa nämä oli tarkoitus siirtää multaan?
Voit siirtää keijunmekkojen alut uuteen kasvualustaan melko pieninä. Näin varmasti tuo hometilannekin korjaantuu.
Hei! Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Mainitsitte, että esikasvatus on syytä aloittaa varhain tammikuussa. Kannataako näin helmikuun alussa enää edes yrittää vai olenko auttamattomasti myöhässä? Entä onko teillä mielipidettä lämpömaton käyttöön esikasvatuksessa?
Moikka, kyllä keijunmekkoja voi kylvää vielä helmikuussa. Ne aloittavat vaan kukinnan myöhemmin. Lämpömaton käytöstä ei valitettavasti löydy kokemusta, mutta mielenkiintoiselta kuulostaa.