Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Kelloköynnöksen esikasvatus

Kasvata kelloköynnös itse siemenestä. Kasvatus on kivaa, koska köynnös kasvaa nopeasti. Omilla taimilla säästää myös sievoisen summan, sillä kelloköynnös on arvokas kesäkukka. Näillä vinkeillä onnistut taatusti.

Kylvä helmikuussa

Kelloköynnöksen kylvöaika on helmikuussa. Pitkä esikasvatus on tarpeen, jotta köynnös ehtii kukkia. Käytä kylvöön aina puhtaita astioita, jossa on reikiä pohjassa. Käytä kasvualustana kylvö- tai taimimultaa. Kelloköynnöksen suuret siemenet hyötyvät muutaman tunnin liotuksesta. Itäminen on silloin rivakampaa. Kostuta multa tasaisen kosteaksi ja upota siemenet noin puolen sentin syvyyteen. Kietaise kelmua tai muovipussi kylvöksen päälle ja tee siihen reikiä. Kun pieniä vihreitä alkuja alkaa ilmestyä, on aika ottaa suoja pois. Siirrä kylvös valoisalle ikkunalaudalle.

Taimet hyötyvät lisävalosta. Kelloköynnös kasvaa taatusti isoksi ilmankin. Kukinta on varmempi, jos kasvua tuetaan kasvulampun kanssa alusta asti. Helmikuussa valon määrä on vielä melko vähäinen.

Samaan astiaan voi kylvää monta siemenentä. Kun ensimmäiset oikeat lehdet ilmestyvät, on aika koulia taimet omiin ruukkuihinsa.

Kouli ja lannoita

Aloita lannoitus pienellä määrällä, kun ensimmäiset oikeat lehdet ilmestyvät sirkkalehtien jälkeen. Veteen liukenevat lannoitteet ovat helppoja pienten kasvatusastioiden kanssa. Lisää lannoituksen määrää kesää kohti mentäessä. Älä ylitä purkin kyljessä lukevaa suositusannostusta.

Kouli pikkutaimet omiin purkkeihinsa, kun ensimmäiset oikeat lehdet ovat ilmestyneet. Käytä apuna pikkulusikan pientä päätä, kun irrotat taimen. Nosta kasvi aina lehdestä. Varsi napsahtaa helposti poikki, jos siitä ottaa kiinni. Upota taimi sirkkalehtiä myöten multaan, ja tiivistä pinta varovasti sormin painellen. Taimet on helpompi irrottaa, jos ne mullan kastelee hyvin edellisenä iltana.

Latvo kelloköynnös

kelloköynnös_latvominen_versoileva
Latvomisen myötä kukinta viivästyy hieman. Sitä ei kannata pelätä. Lopputuloksena on tuuheat taimet ja enemmän kukkia.

Kelloköynnös hyötyy latvomisesta. Saksiminen saa köynnöksen haaroittumaan, ja uusia versoja alkaa ilmestyä lehtihankoihin. Latvominen helpottaa myös kasvatusta. Nopeakasvuinen kelloköynnös tarttuu kaikkeen mahdolliseen kärhillään. Latvominen pitää kasvun hieman maltillisempana sisätiloissa. Latvo kelloköynnös ensimmäisen kerran, kun lehtipareja on ilmestynyt noin 4–5. Leikkaa ylin lehtipari pois kuvan mukaisesti. Toisen latvomisen voi suorittaaa loppukeväästä, jos tuntuu, että kasvi on liian kookas sisätiloihin ja tukeminen on hankalaa.

Tue kelloköynnös

kelloköynnös_tukeminen_versoileva
Vasemmalla kuvassa on amppeliruukku ja oikealla iso muoviruukku. Valitse leveä kasvatusastia, joka ei kapene liikaa alas. Kelloköynnös tarvitsee reilun multatilan. Muoviruukussa multa ei kuivahda niin helposti kuin saviruukussa. Kelloköynnös tarvitsee vettä runsaasti.

Tukeminen helpottaa kasvatusta. Helpoin tapa on laittaa kasvitukikeppejä ruukkuun 3–4 ja sitoa ne ylhäältä yhteen. Kelloköynnös kiipeää mielellään tukea pitkin. Kasvi ei mene niin helposti solmuun, jos sillä on tuki. Jos laitat kelloköynnöksen ulkona seinää pitkin kiipeämään, on tuesta siinäkin iloa. Versot lähtevät kuin itsestään oikeaan suuntaan, koska ne on jo suunnattu ylöspäin.

Tuen voi laittaa myös amppeliin. Kepit voi jättää paikoilleen. Kelloköynnös kasvaa ensin ylöspäin ja putoaa sitten alas kuin vesiputous. Vaikka kelloköynnöstä kasvatetaan tyypillisesti tukea tai seinää vasten, voi sen hyvin laittaa myös amppeliin.

Kesäkukkamultaa ja -lannoitetta

Varmista hyvä kasvu ja kukinta oikeilla eväillä. Iso köynnös tarvitsee ravinteikkaan mullan ja säännöllisen lannoituksen. Lannoitteen määrä riippuu tuotteesta. Lannoita purkin ohjeen mukaan. Kelloköynnös tarvitsee paljon vettä. Yhteen isoon ruukkuun voi laittaa 3–5 tainta, jolloin kasvista tulee suuri. Kastele kerralla kunnolla ja anna mullan hieman kuivahtaa välissä.

kelloköynnös
Kelloköynnöksellä on tumma violetti kukka. Kasvista on myös valkoinen versio, joka kasvaa hieman hillitymmin.

Karaise

Kelloköynnös sietää huonosti suoraa auringonpaistetta karaisuvaiheessa. Lehdet kärähtävät helposti. Paras karaisupaikka on puolivarjossa seinän vieressä suojaisalla paikalla. Kun kasvi on tottunut, voi sen laittaa avoimemmalle paikalle. Mitä aurinkoisemmalle paikalle kasvin sijoitat, sitä purppuraisemmat lehdet ovat syyskesällä.

kelloköynnös_versoileva
Varaa kelloköynnökselle tuki tai avoin seinäpaikka. Kelloköynnös kiipeää monta metriä.

25 kommenttia artikkeliin ”Kelloköynnöksen esikasvatus”

 1. Viime kesänä kelloköynnös kasvoi hyvin, mutta ei ennättänyt tehdä yhtään kukkaa. En myöskään huomannut yhdestäkään blogista kenenkään laittaneen kuvaa kukkivista kelloköynnöksistä. Kukkivatko kelloköynnökset teillä?
  Puutarhuri opetti aikoinaan, kummin päin siemen tulee laittaa itämään, terävä vai pyöreä puoli ylöspäin. Olen sen jo unohtanut. Onko sillä merkitystä?

  Vastaa
  • V. 2020 minun kelloköynnös kukki lokakuussa Oulussa. Yritin talvettaa puolikylmässä eteisesdä, mutta ei onnistunut. Kukkien siemenistä sain tänä vuonna uudet siemenet 🙂

   Vastaa
 2. Hei Sari! Kelloköynnöksessä on se puoli, että kukkaan se ei aina ehdi. Olen saanut omani kukkimaan joka vuosi, vaikka monesti kukinta menee syyskuun alulle. Viime kesänä ensimmäiset kukat tulivat heinäkuun lopulla. Olen itse törmännyt sellaiseen hoito-ohjeeseen, että kelloköynnöstä ei tulisi juuri lannoittaa. Itse olen päässyt parhaaseen lopputulokseen, kun olen lannoittanut reilusti. Istutan taimet (kuten kuvista näkyy) isoihin muovisiin ruukkuihin. Ruukussa on 4 taimea. Köynnös on kova juomaan, joten vettä menee kerralla yli litran verran. Sekoitan joka kerta veteen liukenevaa kesäkukkalannoitetta. Paras paikka aurinkoinen ja hieman suojaisa. Parhaiten minulla on kukkinut köynnös valokatoksen alla suorassa auringonpaisteessa. Kokeile ihmeessä uudestaan!

  Vastaa
 3. Kiitos vinkistä ja hyvästä ohjeesta. Kellokukka oli minulle ihan tuntematon kukka, helmikuussa laitoin siemenet itämään, niistä iti vain kaksi tainta, mutta nepä onnistui hyvin ! Toukokuussa (asun Kymenlaaksossa) siirsin pitkäksi venyneet taimet avoterassille, heinäkuun lopulla aukesi ensimmäinen kukka ja tähän asti 29.9.2019 ne ovat kukkineet erittäin runsaasti. Aurinko paistaa terassille vasta iltapäivästä alkaen, eikä sekään haitannut kasvua, pituutta on kertynyt kaikkiaan melkein neljä metriä ja leveyttä myöskin hyväksi näkösuojaksi asti. Lisälannoitetta annoin koko kesän ajan aika reippaasti. Eli ensi keväänä uudelleen, todella ihana kukka !

  Vastaa
 4. Hei, istutin ostamani kellokäynnöksen taimet kukkapenkkiin terassin aidan eteen paikka on aurinkoinen. Nyt köynnöksen lehdet ovat muuttuneet valkoisiksi. Kuoleeko minun taimet kokonaan? Olen kastellut ja lannoittanut.

  Vastaa
  • Hei, paikka on todennäköisesti niin aurinkoinen, että taimet eivät ole kestäneet niin nopeaa siirtoa paahteiseen paikkaan. Lehdet kuulostavat palaneilta. Kokemukseni mukaan kelloköynnös pärjää paremmin aurinkoisella, mutta ei paahteisella paikalla tai puolivarjossa. Totuttaminen pitää tehdä kelloköynnöksellä melko hitaasti. Ostotaimet kasvatetaan kasvihuoneessa. Taimi ei ole heti valmis paahteiselle paikalle. Nosta ylös isoon ruukkuun (ja lisää multaa) ja sijoita seinän viereen puolivarjoiselle paikalle. Kastele ja lannoita normaalisti. Älä yritä tehohoitaa kasvia niin se saattaa vielä alkaa pukata uutta lehteä.

   Vastaa
 5. Mitä teet kelloköynnökselle talven tullen? Putoaako itse tuistaan vai onko kova työ riipiä alas? Saako siemeniä kerättyä omasta kasvista kukinnan jälkeen?

  Vastaa
  • Kelloköynnös pitää siivota pois. En ole kokenut sitä kovinkaan raskaaksi hommaksi. Siemenet kerätään vasta täysin kypsänä, joten odottele syyskesälle asti ja kasvin siivouksen yhteydessä talteen. Kelloköynnöksen siementen säilyvyys ei ole mitenkään parhaasta päästä. Kannattaa aina yrittää. Siemeniä on kuitenkin hyvin myynnissä, jos siemenet eivät idä.

   Vastaa
 6. Minulla kelloköynnöksiä 3-5 isossa purkissa eteläparvekkeella Varsinais-Suomessa. Ostin taimet Turun torilta. Paikka paahteinen lehdet tuuhea ja kuntiin vihreät. Tyvi ei saa paahdetta koska lehdet suojaavat. Asetin purkkiin pitkistä pajun oksista keväällä kehikon jonka sidoin latvoista. Olin kuullut, että köynnös alkaa kukintansa vasta kasvatettuaan korkeutta melko pitkäksi. Tämä on totta sillä upeat kukat ovat yli 1.50 m korkeudessa. Mietin voisiko tämän upen kukan talvettaa sisätilassa huonekasvina eteläikkunalla? Onkohan kellään kokemusta/yritystä kertoa kokemusta?
  Kirsi

  Vastaa
  • Itse en ole kelloköynnöstä talvettanut, mutta uskoisin, että hyvinkin voi onnistua. Olen talvettanut esimerkiksi mustasilmäsusannaa. Talvettamani köynnökset ovat pudottaaneet paljon lehtiä talvella, mutta lähteneet ajoissa kasvuun, kukkineet aiemmin ja olleet valtavan kokoisia. Tärkeintä oli saada kasvi jotenkin leviteltyä ikkunaan niin, että kasvusto ei ole ihan sumpussa.

   Vastaa
 7. Hei, ensimmäinen kelloköynnös ja mielestäni yllättävän hyvin menestyi, kun en ole mikään viherpeukalo, vaan helppojen kasvien harrastaja. Niinpä kysynkin missä nämä siemenet, kukinnan jälkeen, mut missä 🤣?

  Vastaa
  • Hei, hienoa kuulla, että onnistuit. Kelloköynnöksen siemenkota on todella iso, joten sitä vaikea ohittaa, jos kasvi niitä on muodostunut. Kaikki taimet eivät niitä kokemukseni mukaan niitä muodosta. Googlaa kelloköynnös+siemenkota niin näet millainen pampula on kyseessä.

   Vastaa
 8. Kelloköynnökseni kukki vielä joulukuun puolivälissä
  lasitetulla parvekkeella mutta yhtään siemenkotaa ei tullut

  Vastaa
 9. Nyt olen saanut kaksi talvea säilymään kelloköynökseni viileässä kuistissa.
  Viime kesänä teki vain muutaman kukan
  Pitääkö nyt uusia pitkiä versoja jatkoa, ja kuinka paljon, vai annanko kasvaa ja kietoutua kasvin ympärille tai ylöspäin ?

  Vastaa
 10. Hei, olipa mukavan selkeät ja hyvät kasvatusohjeet kuvien kera! Kelloköynnös ollut yli 20 v suosikkiköynnökseni ulos, en voi kuvitella kesää ilman sitä . Olen ostanut ja joskus kasvattanut itse (nyt kasvamassa omista siemenistä, mutta ostan myös valmiit taimet) . Istutan ulos lannoitetun puutarhamullan ja – turpeen yhdistelmään. En lannoita lainkaan sen jälkeen. Kukinta riippuu kokemukseni mukaan pitkälti sitä, että taimi on jo kunnon kokoinen istutusvaiheessa, kesän lämmöstä ja aurinkoisista päivistä. Viime kesän lämpö sai kukkimaan jo heinäkuulta alkaen pakkasiin asti. Kukkii jo alhaalta asti. Kasvualustan oltava hyvä eli lannoitettu ja ilmava, sateelta suojattu paikka ja sitten vain otetaan rennosti, nautitaan ja toivotaan aurinkoisia ja lämpimiä päiviä. T. Kirsi

  Vastaa
 11. Apua mitä teen??
  Istuttaessa katkesi varsi ihan juuresta,pituutta köynnöksellä jo 40 cm😔
  Voiko juurruuttaa tai tehdä mitään?

  Vastaa
  • Hei, voi juurruttaa. Eli laita vesilasiin ja seuraa, että vettä on koko ajan riittävästi. Juurten ilmaantuminen voi viedä jonkun viikon, mutta kyllä siihen juuret tulee ja sitten voi istuttaa. Toivottavasti tyngästäkin jotain versoaa.

   Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: