Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Kelloköynnöksen esikasvatus

Kasvata kelloköynnös itse siemenestä. Kasvatus on kivaa, koska köynnös kasvaa nopeasti. Omilla taimilla säästää myös sievoisen summan, sillä kelloköynnös on arvokas kesäkukka. Näillä vinkeillä onnistut taatusti.

Kylvä helmikuussa

Kelloköynnöksen kylvöaika on helmikuussa. Pitkä esikasvatus on tarpeen, jotta köynnös ehtii kukkia. Käytä kylvöön aina puhtaita astioita, jossa on reikiä pohjassa. Käytä kasvualustana kylvö- tai taimimultaa. Kelloköynnöksen suuret siemenet hyötyvät muutaman tunnin liotuksesta. Itäminen on silloin rivakampaa. Kostuta multa tasaisen kosteaksi ja upota siemenet noin puolen sentin syvyyteen. Kietaise kelmua tai muovipussi kylvöksen päälle ja tee siihen reikiä. Kun pieniä vihreitä alkuja alkaa ilmestyä, on aika ottaa suoja pois. Siirrä kylvös valoisalle ikkunalaudalle.

Taimet hyötyvät lisävalosta. Kelloköynnös kasvaa taatusti isoksi ilmankin. Kukinta on varmempi, jos kasvua tuetaan kasvulampun kanssa alusta asti. Helmikuussa valon määrä on vielä melko vähäinen.

Samaan astiaan voi kylvää monta siemenentä. Kun ensimmäiset oikeat lehdet ilmestyvät, on aika koulia taimet omiin ruukkuihinsa.

Kouli ja lannoita

Aloita lannoitus pienellä määrällä, kun ensimmäiset oikeat lehdet ilmestyvät sirkkalehtien jälkeen. Veteen liukenevat lannoitteet ovat helppoja pienten kasvatusastioiden kanssa. Lisää lannoituksen määrää kesää kohti mentäessä. Älä ylitä purkin kyljessä lukevaa suositusannostusta.

Kouli pikkutaimet omiin purkkeihinsa, kun ensimmäiset oikeat lehdet ovat ilmestyneet. Käytä apuna pikkulusikan pientä päätä, kun irrotat taimen. Nosta kasvi aina lehdestä. Varsi napsahtaa helposti poikki, jos siitä ottaa kiinni. Upota taimi sirkkalehtiä myöten multaan, ja tiivistä pinta varovasti sormin painellen. Taimet on helpompi irrottaa, jos ne mullan kastelee hyvin edellisenä iltana.

Latvo kelloköynnös

kelloköynnös_latvominen_versoileva
Latvomisen myötä kukinta viivästyy hieman. Sitä ei kannata pelätä. Lopputuloksena on tuuheat taimet ja enemmän kukkia.

Kelloköynnös hyötyy latvomisesta. Saksiminen saa köynnöksen haaroittumaan, ja uusia versoja alkaa ilmestyä lehtihankoihin. Latvominen helpottaa myös kasvatusta. Nopeakasvuinen kelloköynnös tarttuu kaikkeen mahdolliseen kärhillään. Latvominen pitää kasvun hieman maltillisempana sisätiloissa. Latvo kelloköynnös ensimmäisen kerran, kun lehtipareja on ilmestynyt noin 4–5. Leikkaa ylin lehtipari pois kuvan mukaisesti. Toisen latvomisen voi suorittaaa loppukeväästä, jos tuntuu, että kasvi on liian kookas sisätiloihin ja tukeminen on hankalaa.

Tue kelloköynnös

kelloköynnös_tukeminen_versoileva
Vasemmalla kuvassa on amppeliruukku ja oikealla iso muoviruukku. Valitse leveä kasvatusastia, joka ei kapene liikaa alas. Kelloköynnös tarvitsee reilun multatilan. Muoviruukussa multa ei kuivahda niin helposti kuin saviruukussa. Kelloköynnös tarvitsee vettä runsaasti.

Tukeminen helpottaa kasvatusta. Helpoin tapa on laittaa kasvitukikeppejä ruukkuun 3–4 ja sitoa ne ylhäältä yhteen. Kelloköynnös kiipeää mielellään tukea pitkin. Kasvi ei mene niin helposti solmuun, jos sillä on tuki. Jos laitat kelloköynnöksen ulkona seinää pitkin kiipeämään, on tuesta siinäkin iloa. Versot lähtevät kuin itsestään oikeaan suuntaan, koska ne on jo suunnattu ylöspäin.

Tuen voi laittaa myös amppeliin. Kepit voi jättää paikoilleen. Kelloköynnös kasvaa ensin ylöspäin ja putoaa sitten alas kuin vesiputous. Vaikka kelloköynnöstä kasvatetaan tyypillisesti tukea tai seinää vasten, voi sen hyvin laittaa myös amppeliin.

Kesäkukkamultaa ja -lannoitetta

Varmista hyvä kasvu ja kukinta oikeilla eväillä. Iso köynnös tarvitsee ravinteikkaan mullan ja säännöllisen lannoituksen. Lannoitteen määrä riippuu tuotteesta. Lannoita purkin ohjeen mukaan. Kelloköynnös tarvitsee paljon vettä. Yhteen isoon ruukkuun voi laittaa 3–5 tainta, jolloin kasvista tulee suuri. Kastele kerralla kunnolla ja anna mullan hieman kuivahtaa välissä.

kelloköynnös
Kelloköynnöksellä on tumma violetti kukka. Kasvista on myös valkoinen versio, joka kasvaa hieman hillitymmin.

Karaise

Kelloköynnös sietää huonosti suoraa auringonpaistetta karaisuvaiheessa. Lehdet kärähtävät helposti. Paras karaisupaikka on puolivarjossa seinän vieressä suojaisalla paikalla. Kun kasvi on tottunut, voi sen laittaa avoimemmalle paikalle. Mitä aurinkoisemmalle paikalle kasvin sijoitat, sitä purppuraisemmat lehdet ovat syyskesällä.

kelloköynnös_versoileva
Varaa kelloköynnökselle tuki tai avoin seinäpaikka. Kelloköynnös kiipeää monta metriä.

2 kommenttia artikkeliin ”Kelloköynnöksen esikasvatus”

  1. Viime kesänä kelloköynnös kasvoi hyvin, mutta ei ennättänyt tehdä yhtään kukkaa. En myöskään huomannut yhdestäkään blogista kenenkään laittaneen kuvaa kukkivista kelloköynnöksistä. Kukkivatko kelloköynnökset teillä?
    Puutarhuri opetti aikoinaan, kummin päin siemen tulee laittaa itämään, terävä vai pyöreä puoli ylöspäin. Olen sen jo unohtanut. Onko sillä merkitystä?

  2. Hei Sari! Kelloköynnöksessä on se puoli, että kukkaan se ei aina ehdi. Olen saanut omani kukkimaan joka vuosi, vaikka monesti kukinta menee syyskuun alulle. Viime kesänä ensimmäiset kukat tulivat heinäkuun lopulla. Olen itse törmännyt sellaiseen hoito-ohjeeseen, että kelloköynnöstä ei tulisi juuri lannoittaa. Itse olen päässyt parhaaseen lopputulokseen, kun olen lannoittanut reilusti. Istutan taimet (kuten kuvista näkyy) isoihin muovisiin ruukkuihin. Ruukussa on 4 taimea. Köynnös on kova juomaan, joten vettä menee kerralla yli litran verran. Sekoitan joka kerta veteen liukenevaa kesäkukkalannoitetta. Paras paikka aurinkoinen ja hieman suojaisa. Parhaiten minulla on kukkinut köynnös valokatoksen alla suorassa auringonpaisteessa. Kokeile ihmeessä uudestaan!

Kommentointi on suljettu.

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email