Koristelhevä

Kasvata kesäkukkia pistokkaista | Podcast #71

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

pelargoni-pistokas-versoileva

Kasvata monipuolisesti ja helposti kesäkukkia pistokkaista. Puutarhamyymälöiden ja -nettikauppojen tarjonta ja valikoima kasvaa vuosi vuodelta. Suosituimpia pikkutaimia ovat pelargonin pistokkaat. Lue artikkeli ja poimi tärpit pistokaskasvatukseen.

kesäkukkia-pistokkaista-versoileva
Pienten pistokkaiden kasvun seuraaminen on hauskaa ja hoito kiitollista. Näiden kanssa onnistuu varmasti!

Pelargoni, verenpisara ja moni muu

Pistokasvalikoima on nykyään niin hyvä, että voit kasvattaa monenlaisia kesäkukkia pistokkaista. Tyypillisiä lajeja ovat pelargoni, verenpisara, petunia, miljoonakello ja riippaverbena. Lajeista on tarjolla on myös jalostettuja lajikkeita. Tarjonta on parhaimmillaan helmi-maaliskuussa, ja parhaat viedään nopeasti päältä. Erityisen haluttuja ovat esimerkiksi vaaleanpunaiset ja valkoiset pelargonit sekä petunian ja verenpisaran erikoisemmat lajikkeet.

Kesäkukkia pistokkaista – tee näin!

  • Istuta pistokkaat kesäkukkamultaan mahdollisimman nopeasti. Pistokkaan multapaakku on todella pieni ja se kuivuu nopeasti. Pidä huoli kosteustasapainosta, jos et ehdi istuttaa kukkia heti.
  • Pistokkaat hyötyvät mullan kuohkeutuksesta. Lisää kesäkukkamultaan perliittiä tai vermikuliittia. Ne auttavat myös pidättämään tasaisesti kosteutta.
  • Upota potti kokonaan multaan, kun istutat. Painele multa tiiviiksi juurenniskan ympäriltä hellästi sormin painellen.
  • Anna kasvin asettua viikon verran ennen kuin alat lannoittaa ja latvoa.
  • Latvo! Leikkaa kasvi saksilla niin, että jäljelle jää alimmat 2–3 lehtiparia. Kasvi kasvattaa uusia versoa lehtihangoista. Latvomisen voi suorittaa pari kertaa ennen kesäkuuta.
  • Leikkaa kukat ja nuput pois. Ne häiritsevät juurtumista ja vievät kasvilta voimaa. Keskity kasvattamaan tuuhea kasvi. Kukista nautitaan kesällä.
  • Lannoita pistokkaita kerran viikossa kastelulannoitteella. Välissä taimet kastellaan pelkällä vedellä. Mullan pinta saa hieman kuivahtaa kasteluiden välissä.

Pelargonista saa parhaimmillaan monivuotisen kasvin, kun hoidat kasvia huolellisesti pistokasvaiheen jälkeen. Vinkit kasvatukseen löydät täältä.

Totuta kasvit ulos

Kasveja voi alkaa karaista eli totuttaa ulos, kun toukokuussa on lämpimiä päiviä. Aloita varovasti. Ensimmäisellä kerralla 15 minuuttia riittää. Pidennä ulkoilua pikkuhiljaa ja varo, etteivät kasvit jää yöksi ulos. Kasvit eivät kestä hallaöitä. Paras paikka on seinustan vierellä puolivarjossa, missä paahde ei kiusaa, ja seinusta tarjoaa suojaa.

kesäkukkia-pistokkaista-versoileva
Pistokaskasvatus on helppoa puuhaa!

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli