Koristelhevä

Kesäkukkien istuttaminen | Podcast #87

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kesäkukkien istuttaminen

Kesäkukkien istuttaminen on palkitsevaa puuhaa. Huolella istutetut ja vaalitut kesäkukat kestävät pitkään kauniina ja kiittävät runsaalla kukinnallaan. Oikeanlainen multa, kunnolliset ruukut sekä riittävä lannoitus ja kasteleminen ovat onnistumisen salaisuuksia. Uusimmassa podcastissa pureudutaan kesäkukkien istuttamisen ihmeisiin. Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella tai Spotifystä.

Kesäkukkien istuttaminen
Varaa tuoretta kesäkukkamultaa sekä puhtaat istutusastiat kesäkukkien istuttamista varten.

Näin onnistut kesäkukkien istuttamisessa

Pitkään ja komeasti kukkivat kesäkukat ovat jokaisen puutarhurin ja parvekepuutarhurin ylpeyden aihe. Ennen kesäkukkaostoksille lähtöä kannattaa valmistautua puuhaan huolella ja kaivaa vanhat ruukut esiin. Ruukkujen määrän ja kokojen perusteella voi suurin piirtein arvioida kesäkukkatarpeen ja näin on helppo hankkia juuri sopiva määrä kesäkukkia.

Kesäkukkien istututtaminen

  • Varaa riittävän paljon ja riittävän suuria ruukkuja. 20 cm halkaisijaltaan olevaan ruukkuun voi istuttaa kolme kesäkukkaa ja 30 cm halkaisijaltaan olevaan ruukkuun viisi.
  • Pese ja puhdista ruukut huolellisesti kasvitautien välttämiseksi.
  • Hanki laadukasta kesäkukkamultaa, jossa on mieluiten biohiiltä kosteuden sitomiseksi.
  • Hanki yhteensopivia, terveitä ja reheviä kesäkukkia sekä lisukekasveja.
  • Irrota kesäkukat muoviruukuista ja avaa juuret joko saksilla, repimällä tai puukolla.
  • Täytä ruukku tuoreella mullalla ja tiivistä multaa hieman ennen istuttamista.
  • Istuta kesäkukat melko tiiviisti ruukkuihin.
  • Tee varastolannoitus.
  • Kastele ja lannoita huolella.
Kesäkukkien istuttaminen
Taimi irroitetaan muoviruukusta ja juuret avataan joko saksilla, puukolla tai repien, jotta juurtuminen uuteen kasvualustaan onnistuu hyvin.
kesäkukkien istuttaminen
Kesäkukkien istuttaminen yhdessä sujuu joutuisasti.
kesäkukkien istuttaminen
Tähtisilmän kanssa sopii erinomaisesti yhteen samaa värisävyä toistava pilkkulehti.
kesäkukkien istutus
Tuore kesäkukkamulta ja puhtaat ruukut ovat kesäkukkaistutusten onnistumisen salaisuus.

Vinkkejä ruukku- ja kesäkukkavalintoihin

Ruukkujen koko, määrä ja materiaali vaikuttavat kesäkukkaistutuskokonaisuuteen. Paahteiselle paikalle sopii kierrätysmuovi-, pelti- tai lasitetut ruukut, jotka eivät haihduta vettä ulkopinnastaan. Huokoinen terracottaruukku toimii parhaiten hieman varjoisemmissa paikoissa. Kesäkukkakokonaisuudesta saa näyttävän ja kauniin asettelemalla useampia erikokoisia ruukkuja ryhmiin. Pariton määrä on yleensä sopusointuisemman näköinen kuin parillinen. Ruukkujen koolla on myös merkitystä. Kesäkukkaistutusten ruukut tulisi mielellään olla vähintään 20 cm halkaisijaltaa, mieluiten jopa enemmän. Suureen ruukkuun mahtuu reilusti istutusmultaa ja useampi kesäkukka. Noin 20 cm halkaisijaltaan olevaan ruukkuun mahtuu hyvin kolme pienempää kesäkukkaa ja 30 cm ruukkuun neljästä viiteen kesäkukkaa. Tiivis ja runsas kesäkukkaistutus näyttää rehevältä ja kauniilta.

Ruukkujen koot
Kesäkukille on syytä varata riittävän suuret ruukut.
Ruukkuryhmät
Pariton määrä ruukkuja näyttää ruukkuryhmässä parhaalta.

Ruukkujen lisäksi kesäkukkien valintaan vaikuttaa myös erilaiset kasvumuodot. Siinä missä ruukkujen määrä näyttää parhaalta ruukkujen määrän olessa pariton, sama pätee myös kesäkukkien määrään. Yhteen ruukkuun kannattaakin valita kolmesta viiteen kasvia, jotka väritykseltään sekä kasvumuodoiltaa tukevat toisiaan. Suuriin ruukkuihin kannattaa valita jotakin alaspäin ryöpsähtelevää, ylöspäin kohoavaa ja pensasmaista. Näin ruukun istutuksesta tulee tasapainoinen ja täyteläinen.

Lisää kesäkukka-aiheisia artikkeleja löydät täältä.

Kesäkukkien kasvumuodot
Kesäkukkien erilaisia kasvumuotoja; ilmavan pensasmainen, vartettu puu, alaspäin ryöppyövä, graafisen ryhdikäs, ylöspäin kohoava ja rennon pensasmainen.
lankaköynnös
Kirjavalehtinen lankaköynnös on kaunis, alanpäin ryöppyävä lisukekasvi istutuksiin.
hakuropaju
Sorvarinpensaan harlequin lajike sopii erinomaisesti kesäkukkien yhteyteen.
ruukkuistutus
Ruukkuistutuksen väriteeman voi valita yhden värisävyn ympärille.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli