Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Kestävät ja helppohoitoiset callunat ja kanervat syysistutuksiin

Callunat ja erilaiset kanervat ovat suosituimpia syksyisten ruukkuistutusten koristekasveja. Eikä suotta, sillä kanervista etenkin aitokanervat eli callunat kestävät erinomaisesti säävaihteluita ja pakkasta. Oikeanlaisella hoidolla kanervat kestävät pitkälle talveen tai parhaassa tapauksessa jopa kevääseen.

kanervat
Callunat toistavat lämpimiä syksyn värejä.

Callunat ja erilaiset kanervat tuovat väriä ruukkuistutuksiin

Kanervien monipuolisesta laji ja lajikekirjosta löydät väriä terassin, parvekkeen tai sisääntulon läheisyyden istutuksiin. Callunat eli aitokanervat ovat suosituimpia. Niiden värikirjo sekä suomalaisen syksyn säävaihteluiden kesto on paras. Suloiset marjakanervat ovat kauniita syksyn kukkijoita. Niitä löytyy puna-, vaaleanpuna- ja valkomarjaisina. Romanttiset kellokanervat muodostavat kolmannen ryhmän kanervia. Niiden kukinnot ovat runsaat kellomaiset ja värisävyt vaihtelevat valkoisesta violetinpunaiseen.

kanervat
Callunoiden kasvutavoissa ja värityksissä on eroja.

Callunat eli aitokanervat

Parhaiten säävaihteluita ja pakkasta kestää callunat eli aitokanervat. Ne ovat sukua luonnonkanerville ja tottuneet vaihteleviin sääoloihin. Callunoiden värikirjo vaihtelee valkokukkaisista, limekeltaisiin, oranssiin vivahtaviin ja perinteisempiin erilaisia punaisen violettia toistaviin sävyihin. Niiden jalostettujen lajikkeiden kasvutavoissa on myös eroja. Uusimpina tulokkaina ovat riippacallunat, joiden maatakohden suikertavat varvut ovat herkän runollisia. Meritähteä muistuttava, syksyn ruskan oransseja toistava ’Firefly’ lajike tuo kotoisasti lämpöä istutuksiin ja jännittä kasvutapa pääsee oikeuksiinsa yksittäin istutettuna. Havukallunat ovat nimensä mukaisesti kuin pieniä, ryhdikkäitä havuja. Niissä erilaiset havunvihreät, sinertävään taittuvat vihreät ja limekeltaiseen menevät vihreät sävyt ovat valloillaan.

callunat
Callunoiden kirjo on melkoinen. Mukaan mahtuu suuria havucallunoita ja pikkuruisia valkokukkaisia callunoita.

Marjakanervat

Marjakanervien koristearvo perustuu niiden pullukoihin, lähes peukalonpään kokoisiin, pyöreisiin marjoihin. Marjojen väritys vaihtelee. Raikkaat valkoiset marjat yhdistettynä karuun varpumaiseen runkoon luo istutuksiin kauniisti kontrastia ja valoa. herkät vaaleanpunaiset marjat tuovat pehmeyttä ja sulokkuutta. Marjakanervaa löytyy näiden lisäksi punaisena ja violetinpunaisena. Nämä marjat luovat poikkeuksetta reippaita ja selkeästi erottuvia väripilkkuja ruukkukokonaisuuksiin. Marjakanervat ovat pakkaselle arkoja kasveja ja pakkaneen saakin marjat muuttumaan mustiksi. Marjakanerva kannattaakin siirtää lasitetulle terassille tai vileälle verannalle ennen pakkasten tuloa.

marjakanerva
Marjakanervan marjat näyttävät suloisilta.

Kellokanervat

Kellokanervat eli Ericat ovat täynnä kellomaisia kanervankukkia. Kukkapaljouden joukosta tuskin erottaa ryhdikkäitä, ylöspäin kasvavia varpuja tai hentoja pikkiriikkisiä lehtiä. Kellokanervien värit toistavat kanerville tuttua värikirjoa. Koska kukkia on paljon on myös kukintojen muodostama yhtenäinen väripinta suuri. Kellokanervat ovatkin kaikessa herkkyydessään näyttäviä syyskukkia. Kellokanervat ovat marjakanervien tapaan hieman callunoita arempia. Siirrä siis kellokanervatkin suojaan sisätiloihin ennen pakkasten tuloa.

Kellokanerva
Kellokanervan punainen sävy on hyvin intensiivinen.
kanervat
Kellokanerva muodostaa suuren yhtenäisen väripinnan ruukkuistutuksiin.

Istuta uusiin ruukkuihin ja kastele riittävästi

Kun tuot kanervat kaupasta kotiin, ne kannattaa istuttaa uusiin ruukkuihin. Varmista, että ruukun pohjassa on reikä liiallisen veden valumiseksi. Lisää uutta multaa ruukkuun ja istuta kanerva. Lisää ruukun pinnalle myös hieman uutta multaa siten, että alkuperäinen multa peittyy aavistuksen. Tämän jälkeen etsi kanerville valoisa ja aurinkoinen kasvupaikka. Riittävästä kastelusta huolehtiminen on kasvin hoidon salaisuus. Ulkona koko talven säilyviä callunoita kastellaan säännöllisesti aina pakkasten tuloon saakka. Myös sisätiloihin siirretyt marjakanerva ja kellokanerva kaipaavat säännöllistä kastelua.

callunat
Kannattaa metsästää vähän erikoisempia lajikkeita.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: