Maria Kesänen

Maria Kesänen

Kevätkasvit loistavat keltaisina

Pääsiäispyhien innoittamana keväänkeltaiset terveiset täältä Yhdysvaltojen itärannikolta. Maisemaa ovat jo jonkin aikaa värittäneet keltaiset kevätkasvit. Ne loistavat kilpaa auringon kanssa ja tuovat kaivattua väriä talven jälkeen.

kevätkasvit-amurinruusuleinikki
Amurinruusuleinikin (Adonis amurensis) auringonkeltaiset kukat avautuvat aikaisin keväällä.

Keltainen on huomioväri

Iloinen keltainen viittaa aurinkoon. Keltainen on myös huomioväri esimerkiksi liikenteessä. Väreistä ihmissilmä havaitsee ensimmäisenä juuri keltaisen. Ei siis ihme, että talven jälkeen tervehdimme ilolla keltaisia kasveja, vaikka väri ei ehkä muuten kuuluisi suosikkeihimme. Keltainen väri houkuttaa myös hyönteisiä kaikkein voimakkaimmin.

On sanottu, että keltaiset kukat auttavat myymään taloa. Mielipidekyselyssä, jossa kysyttiin kukkien väreistä, miehen suosivat punaisia ja keltaisia kukkia naisten valitessa mielummin pastellisävyjä. Mielenkiintoisia havaintoja!

kevätkasvit
Keltainen väri houkuttelee hyönteisiä. Myös ihmissilmä havaitsee keltaisen väreistä ensimmäisenä.

Kevätkasvit ovat kuin pikkuaurinkoja

Kevätmaasta nousevat keltaiset kukat ovat kuin pikkuaurinkoja. Ne kertovat kevään koittaneen. Keltainen väri yksinkertaisesti kuuluu kevääseen, pääsiäiseen ja uuteen kasvukauteen. Keltaiset kukat näkyvät hämmästyttävän kauas ja pirteä väri stimuloi mieltä.

keltaisia narsisseja
Narsissien kirkas väri viestii keväästä.

Narsissit

Narsissit ponnistavat maasta varhain keväällä ja kukkivat kelien niin salliessa mukavan pitkään. Myrkylliset narsissit eivät maistu myyrille, kauriille eivätkä rusakoille, joten ne saavat levitä puutarhassa luonnoneläimmiltä rauhassa.

syklaaminarsissi-kelta-valkoinen
Kaksivärisen syklaaminarsissi ’Winter waltz’in kehälehdet ovat kääntyneet voimakkaasti taaksepäin.

Jouluruusut

Suloiset jouluruusut ilahduttavat kevätpuutarhassa. Ne viihtyvät parhaiten lehtipuiden- ja pensaiden alla. Tällöin kasvi saa riittävästi valoa kukinnan aikaan mutta voi myöhemmin kesällä levätä lehvästön alla hajavalossa. Suomessa jouluruusun yleisin väri on valkoinen, mutta värivalikoima on ilahduttavan laaja punertavan eri sävyistä lähes mustaan sekä iloisen keltaiseen.

keltainen-jouluruusu
Keltainen jouluruusu on herkän kaunis perenna kevätpuutarhassa.

Keltaisena kukkivia puita ja pensaita

Onnenpensas (forsythea) on täällä tuttu näky keväisessä maisemassa. Kirkkaankeltaisina loistavat kukat täyttävät pensaan ennen lehtien puhkeamista. Todellinen katseenvangitsija!

onnenpensas-forsythia
Kirkkaankeltaisena loistava onnenpensas ei varmasti jää huomaamatta kevätpuutarhassa.

Corylopsis sinensis kuuluu taikapähkinäkasvien sukuun. Suvun kasvit ovat pensaita tai pieniä puita. Corylopsis sinensis tunnetaan täällä myös nimellä Winter hazel. Sen tuoksuvat, keltaiset kukat roikkuvat rennosti alaspäin.

kevätkasvit-corylopsis-sinensis
Corylopsis sinensis on yksi varhaisimipia kukkijoita. Valitettavasti se ei ole kovinkaan talvenkestävä.

Hamamelis x intermedia eli puistotaikapähkinä on sekin kevään aikaisia kukkijoita. Se kukkii kauneimmin täydessä valossa. Hauskasti eri suuntiin sojottavat, ehkä jopa hämähäkkimäiset, kukat tuoksuvat hyvälle ja melko voimakkaasti.

puistotaikapähkinä
Aikaisen puistotaikapähkinän kukat ovat veikeän malliset ja tuoksu huumaava.

Keltainen magnolia

Magnolia on näillä kasvuvyöhykkeillä kevään kuningatar. Magnolioissa harvinaisempi keltainen väri tuo oman wau-efektin. Kermamaisen keltainen väri liitetään länsimaissa usein viattomuuteen. Puun massiivisesta koosta huolimatta tällaisessa näyssä on jotakin tavattoman herkkää.

keltainen magnolia
Keltainen magnolia on ihastuttava näky kevätpuutarhassa.

2 kommenttia artikkeliin ”Kevätkasvit loistavat keltaisina”

  1. Keltainen on tosiaan kevään väri, pitkän värittömän talven jälkeen se kyllä ilahduttaa!
    Tuo keltainen magnolia on uskomattoman upea!

    Vastaa
    • Magnolia on kyllä ollut kevään upein näky! Mutta monta muutakin uutta keltaista tuttavuutta on tullut vastaan. Ihan jo sormet syyhyää mitä kivaa sitä keksisi omaan kevätpuutarhaan:)

      Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: