Koristelhevä

Kiinanasteri, tsinnia ja kesäpäivänhattu | Podcast # 131

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kiinanasteri ja tsinnia leikkokukkina.

Helppohoitoiset leikkokukat kiinanasteri, tsinnia ja kesäpäivänhattu palkitsevat kauniilla kukinnallaan. Maaliskuu on leikkokukkien siementen kylvämisen aikaa. Varhain kylvetyt leikkokukat aloittavat kukintansa heinäkuussa. Kukkaloisto jatkuu parhaimmillaan aina pakkastetuloon saakka. Oma leikkokukkapelto tai kukkapenkki on jokaisen puutarhurin unelma. Mikä olisikaan ihanampaa kuin poimia joka päivä tuoreita leikkokukkia maljakkoon.

pinkki kiinanasteri kukkii leikkokukkapenkissä.

Upea kiinanasteri kukkii uskomattoman pitkään

Upea kiinanasteri ´callistephus chinensis´ tuottaa valtavia kukkia haaroittuviin kukkavanoihin. Roteva, pensastava kasvutapa tekee kiinanasterista kiitollisen leikkokukan omaan puutarhaan. Tukeva kasvi pysyy hyvin pystyssä ja näyttää upealta. Kiinanasterin lajikkeita on jalostettu runsain mitoin. Eri värisiä ja muotoisia kukintoja on valtaisat määrät ja näin jokaiseen makuun löytyy varmasti mieluinen.

Kukintojen halkaisijat yltävät aina reiluun 10 senttiin ja kiinanasteri onkin näyttävä niin maljakossa kuin kukkapenkissäkin. Kiinanasterin pienet siemenet kylvetään maaliskuussa. Siemenet itävät valossa, joten niitä ei peitetä mullalla. Pienten kiinanastereiden taimet ovat herkkiä siirtelylle. Käsittele taimia erityisellä varovaisuudella, jotteivät pienet juuret vioittuisi. Taimet siirretään ulos yöpakkasten mentyä.

punainen kiinanasteri kukkii.
Vaaleanpunainen kiinanasteri kukassa.

Tsinnia hurmaa väripaletillaan

Tsinniat ovat saavuttaneet viime vuosina suurta suosiota kukkatarhureiden keskuudessa. Niiden gerberaa ja daaliaa muistuttavat kukinnot ja ihastuttavat värisävyt toimivat erinomaisesti leikkokukkakimpuissa. Terhakkakasvuidet tsinnian taimet hyötyvät varhaisesta latvomisesta. Latvonnan ansiosta taimi haarautuu ja kasvattaa runsaammin kukkavanoja.

Esikasvatusta vaativat tsinniat ovat etanoiden herkkua. Pitkä esikasvatus maaliskuulta kesäkuun alkuun rotevoittaa taimia, mistä on hyötyä myös etanoita vastaan taistellessa.

Tsinnia kukkii leikkokukkamaalla.
Keltainen suurikukkainen tsinnia.

Kesäpäivänhattu sopii vaikka ruukkupuutarhaan

Lempeitä syksyn sävyjä toistavat kesäpäivänhatut ´Rudbeckia hirta´ kuuluvat erottamattomasti jokaiseen leikkokukkapuutarhaan. Nämä terhakat, nappikeskustaiset kukat luovat erinomaisen vaikuttavan yhdistelmän yhdessä koristeheinien ja auringonkukkien kanssa. Kesäpäivänhatut ovat erinomaisia leikkokukkia. Ne kestävät maljakossa kauniina reilun viikon.

Kauniit kesäpäivänhatut sopivat myös ruukkuistutuksiin. Taimistoilta voi ostaa näitä ihanuuksia terhakkoina taimina. Valitse suurikoinen ruukku kesäpäivänhatulle ja täytä ruukku ravinteikkaalla, tuoreella mullalla. Muita kastella kuumana ja kuivana kesänä riittävästi, niin saat nauttia pitkään upeasta kukinnasta. Kukkien leikkaaminen maljakkoon kiihdyttää uusien kukintojen syntymistä.

upea oranssi kesäpäivänhattu ja koristeheinä ruukussa.
keltainen kesäpäivänhattu ruukussa.

Valitse väriteema ja luo ihana leikkokukkapuutarha

Kiinanasterin, tsinnian ja kesäpäivänhatun lajikkeiden värivalikoima on suorastaan päätä huimaava. Voit suunnitella omaa leikkokukkapuutarhaasi tietyn väriteeman mukaisesti. valitsemalla saman sävyn tummenpia ja vaaleampia sävyjä, voit loihtia upeita kukkakimppuja omista leikkokukista pitkin kesää.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli