Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Näin tehdään kivikkopuutarha – lue helpot ohjeet!

Kivikkopuutarha on hyvä ratkaisu haastaviin paikkoihin kuten rinteeseen. Kivien ja kasvien avulla on melko helppoa ja kustannustehokasta pelata isojenkin korkeuserojen kanssa. Rinne on myös siitä hyvä, että vesi ei seiso istutuksissa vaan valuu hiljalleen alas päin. Monet kivikon kasveista suosivat hyvin läpäisevää maata.

Kivikkopuutarha – Tee näin!

  • Perusta kivikkopuutarha aurinkoiselle ja hiekkapohjaiselle paikalle. Monet kivikkokasvit viihtyvät hyvin läpäisevässä maassa.
  • Suunnittele kivikkopuutarhan muoto, rakenne ja rytmi. Kivikon voi tehdä tasamaalle, rinteeseen tai maakumpuun. Sommittele ensin paikat kiville ja poluille. Aloita isoimmista kivistä ja siirry pienempiin. Vasta sen jälkeen on aika istuttaa kasveja.
  • Kivistä syntyy kaikkea kivaa. Tee erilaisia kiviryhmiä, korosta yhtä suurta kiveä tai tee vaikka mutkitteleva kivipuro. Jälki on erinäköistä, jos sekoitat erikokoisia kiviä tai käytät tasakokoisia kiviä. Pyöreitä luonnonkiviä myydään koon mukaan seulottuna. Kiviä voi tilata esimerkiksi suursäkissä. Kiviä löytyy nimellä seulanpääkivi ja kenttäkivi.
  • Yhdistä luonnonkiviin myös muita kivimateriaaleja. Tee sorapolkuja kalliosoramurskeesta tai liuskekivistä. Tue rinteen alaosa muurikivillä. Reunusta istutuksia reunakivillä.
  • Istuta kiviä. Lopputulos on luonnollinen, kun upotat pyöreät luonnonkivet 1/3 verran maahan. Silloin ne näyttävät siltä kuin olisivat aina olleet paikoillaan.
  • Valitse kivikkoon paahdetta kestäviä perennoja, koristeheiniä, pensaita ja pieniä puita.
  • Kivikko on loistava paikka keräillä kasveja. Kivikkopuutarhassa myös pieni määrä yhtä kasvia näyttää hauskalta.
kivikkopuutarha-versoileva
Kivikkomehitähti ’Othello’ on pieni, mutta näyttävä kasvi kivikkopuutarhaan. Mehikasvien seuraan sopivat hyvin kaikenlaiset maksaruohot.

Istuta kiviä! Lopputulos on luonnollinen, kun upotat pyöreät luonnonkivet 1/3 verran maahan. Silloin ne näyttävät siltä kuin olisivat aina olleet paikoillaan.

Istuta kivikkopuutarhaan

Kivikkoon sopivat niin perennat, pensaat, havut kuin koristeheinätkin. Helppohoitoisen kivikon luot pikkuhavuilla. Paahteiselle paikalle sopivat esimerkiksi erilaiset katajat ja siilikuusi. Riittävän paksu kasvualusta on erityisen tärkeä paahteessa. Havut tarvitsevat noin 40 senttiä ravinteikasta ja hapanta multaa. Pensaille ja puille varataan puolestaan 40–60 cm kalkittua ja ravinteikasta puutarhamultaan. Maanparannusaineet voi sekoittaa hiekkapohjaan.

Tee perennoille yhtenäisiä kasvualueita. Varaa perennoille ja koristeheinille ravinteikasta ja kalkittua puutarhamultaa noin 20–40 senttiä riippuen kasvin koosta. Pienet kivikkoperennat kuten matalat maksaruohot ja mehitähdet pärjäävät jopa vähemmällä. Kivikkoon sopivia perennoja on useita. Näitä ovat esimerkiksi hopeahärkki, sammalleimu, levisia, mirrinminttu, alppikatkero, neilikat, sinipallo-ohdake ja piikkiputket. Kevään sipulikukista kivikkoon soveltuvat esimerkiksi helmililjat ja idänsinililjat.

kamtsatkanmaksaruoho-versoileva
Kivikkopuutarha on helppohoitoinen, kun sen perustaa läpäisevään maahan, jota on parannettu rikattomalla mullalla.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: