Koristelhevä

5 ideaa – kivikkopuutarhan suunnittelu | Podcast #136

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

sari.mustapaa@trevian.fi

Kivikkopuutarhan suunnittelu on rentoa ja hauskaa puuhaa. Kun tavoitteena on luonnollisuus, on viilamiselle varaa vielä perustamisvaiheessakin. Usein kivikko saa lopullisen muotonsa ajan kanssa työn edetessä kivi kerrallaan. Muutama perusniksi tuo kivikkoon ryhtiä, rytmiä ja vaihtelua. Ota haltuun kivikkovinkit artikkelista!

1. Valitse kivikolle sopiva paikka

Suurin osa kivikkokasveista on aurinkoisen ja paahteisen paikan kasveja. Jos haluat runsaslajisen kivikon, valitse paikka aurinkoiselta paikalta, jossa vesi ei seiso. Luontevin kivikkopuutarha syntyy hiekka- tai moreenipohjaiseen pihaan, jossa saattaa olla valmiiksi kiviä. Kivikon voi perustaa yhtä hyvin rinteeseen kuin tasamaalle. Näyttävin kivikko on, jos siinä on edes hieman tasoeroja. Tasamaalle voi halutessaan tehdä esimerkiksi kummun. Kivikko on hyvä ratkaisu paahteiselle paikalle, jossa kasvit eivät yleensä viihdy. Kivikon avulla voi myös ratkaista kummun maisemoinnin, jos talon tai pihan rakennuksesta on jäänyt paljon kaivuumaata. Kokeile kivikkopuutarhaa myös kalliolle, jonka päälle puutarhan perustaminen on tyypisesti vaikeaa.

Perusta kivikkopuutarha! Ohjeet löydät täältä.

2. Mieti kulkuväylän ja toimintojen paikat

Kivikkopuutarhan hoito on helpompaa, kun suunnittelet sen lomaan mutkittelevan polun. Se antaa kivikolle luonnetta ja tuo tilaa kasvien väliin. Polku tuo myös kivet paremmin esiin. Lisää halutessa myös muita toimintoja. Miten olisi paikka puutarhapenkille tai pienelle kahvittelu ryhmälle? Kivikkopuutarha on usein myös lasten mieleen. Mikään ei estä lisäämästä esimerkiksi hiekkalaatikkoa kivikon joukkoon. Laatikon voi rajata esimerkiksi kivillä tai puun rungoilla, jotka tuovat lahopuutarhan ilmettä luonnolliseen kivikkopuutarhaan. Perustaminen on helpompaa, kun isoimmat maamerkit on päätetty.

3. Asemoi isoimmat kivet paikoilleen

Kun toiminnot ja polku ovat löytäneet paikkansa, on aika sijoittaa isoimmat kivet paikoilleen. Sitä paremman näköinen kivikko on, mitä enemmän näyttää siltä, että isot kivet ovat olleen alkujaankin paikoillaan. Illuusion kannalta on tärkeää upottaa kivet 1/3 verran maan pinnan alle. Kivikon suunnittelun kanssa voi edetä rennommin kivi kerrallaan, kun toiminnot ja isoimmat kivet ovat löytäneen paikkansa.

4. Kivikkopuutarhan suunnittelu vaatii kekseliäisyyttä

Mitä vaihtelevampi kasvi ja kivimaailma, sitä elämyksellisellisempi kivipuutarha. Erikokoisten luonnonkivien lisäksi pintoja voi kattaa tasakokoisella kivia-aineksella. Kokeile esimerksi pyöreitä kenttäkiviä koossa 100–150mm, pyöreäpintaista Someroa koossa 8–16. Polkuja voi peittää esimerkiksi kivituhkalla tai luonnonsoramurskeella. Kiviaineksissa on myös sävyeroja, joilla voi leikkiä. Kasveja kivikkoon on tarjolla paljon. Voit valita sopivan yhdistelmän havuja, pensaita, perennoja ja luonnonheiniä. Myös monet luonnonkasvit sopivat kivikkoon. Korkeutta kivikkopuutarhaan tuovat pienet rungolliset puut.

5. Kivoja lisäelementtejä kivikkopuutarhaan

Elävöitä kivikkopuutarhaa erilaisia koristele-elementeillä, jotka korostavat kiviä ja kasveja. Erilaiset patsaat ja metalliset puutarhakoristeet sopivat hyvin kivikkoon. Hemmottele myös lintuja koristeellisella lintu-altaalla. Valitse tyyliin sopiva istuinryhmä tai pieni puutarhapenkki. Tyylikäs valinta on kivestä valmistetu graniittipenkki. Viitseliäämpi nikkaroi juoksupergolan, jonka läpi on elämyksellistä kulkea.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli