Maria Kesänen

Maria Kesänen

Kukkakaali Tikka Masala

Tuore, rapsakka kukkakaali on yksi sadonkorjuu herkullisimpia antimia. Monipuolinen ja mieto kukkakaali taipuu moneen. Ihanan mausteinen kukkakaali Tikka Masala on intialaisvaikuttinen ruoka, joka maistuu erityisesti syksyn viilennyttyä.

kukkakaali

Onnellinen on se, ken saa korjata kukkakaalisatoa omasta puutarhasta. Täydellisen kauniit ja valkoiset kerät saavat veden herahtamaan kielelle. Ei kitkeryyttä, eikä nahjuisia kaalinnuppuja. Onneksi tähän aikaa vuodesta myös torit ja kauppojen vihannestiskit pullistelevat kotimaisia vihanneksia.

kukkakaali-paahtaminen-uunissa

Mausteita maun mukaan

Ruokaohjeen maustelista on pitkä, mutta kyseiset mausteet löytyvät nykyään myös pienempien kauppojen maustehyllyltä. Ruoan mausteisuutta ja tulisuutta on helppo säädellä oman maun mukaiseksi. Kukkakaali Tikka Masala on samaan aikaan mausteinen ja kermainen ruoka, joka nautitaan miedon basmatiriisin kera.

kukkakaali-tikka-masala

Resepti: Kukkakaali Tikka Masala

kasvis, laktoositon, gluteeniton

Raaka-aineet:

1 kukkakaali (noin 1 kg)
2 rkl öljyä
2 tl Garam Masala -mausteseosta
1 1/2 tl suolaa
Kastike
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä (noin 2 tl raastettuna)
1/2 chili
2 rkl öljyä
2 tl Garam Masala -mausteseosta
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl turkkilaista jogurttia
hyppysellinen suolaa
kourallinen tuoretta korianteria

Valmistusohje:

  • Valmista ensin kukkakaali: Irrota kukinnot pienempiin osiin. Paloittele myös varsi. Huuhtele palat ja anna valua hetki siivilässä.
  • Sekoita öljy, Garam Masala -mausteseos sekä suola isossa kulhossa. Lisää kukkakaalit kulhoon ja pyörittele mausteseos tasaisesti kukkakaaleille.
  • Levitä kukkakaalit leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.
  • Valmista kastike: Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet, hienonna sipulit.
  • Kuori ja raasta pieni pala tuoretta inkivääriä.
  • Halkaiset chili, poista siemenet ja hienonna chili pieneksi.
  • Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipuleja, inkivääriä ja chiliä hetki öljyssä. Lisää mausteet ja kuullota niitä keskilämmöllä muutama minuutti.
  • Lisää tomaattimurska ja tomaattipyre. Peitä kasari kannella ja anna seoksen hautua noin 10 - 15 minuuttia.
  • Kokeile kukkakaalien kypsyyttä haarukalla. Kun kukkakaalit ovat pehmenneet, lisää kasariin maustamaton jogurtti ja kukkakaalit, sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hyppysellinen suolaa.
  • Hienonna kourallinen korianteria ja lisää kastikkeeseen.
  • Tarjoa kukkakaali Tikka Masala keitetyn basmatiriisin kera. Lisukkeiksi sopivat mm. paahdetut cashew-pähkinät ja naanleipä.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email