Maria Kesänen

Maria Kesänen

Kukkakirjasto

Yhdysvaltain pääkaupunki, Washington DC, on täynnä kirjastoja. On yliopiston kirjastoja, maailman suurin kirjasto eli kongressin kirjasto, kaupunginkirjastoja, tiettyyn aihepiiriin keskittyneitä erikoiskirjastoja. Ja sitten on kukkakirjasto, viralliselta nimeltään ”Floral Library”. Tupsahdin tänne puutarhaihmisen unelmakirjastoon aivan sattumalta, muiden nähtävyyksien katselun lomassa.

tsinnia eli oppineittenkukka
Herkullisen väriset tsinniat loistavat kukkakirjastossa.

Kukkakirjasto

Kukkakirjasto on kaikille avoin, päänähtävyyksien lähettyville tehty laaja istutusalue. Se koostuu reilusta 90 kukkapenkistä. Toiselta nimeltään alue on Tulip Library, eli Tulppaanikirjasto. Se viittaa keväiseen sipulikukkien loistoon. Alueelle istutetaan vuosittain yli 10 000 tulppaaninsipulia ja varsinkin keväisin ”kirjasto” on varsin suosittu kuvauskohde. Kesäaikaan alueelta löytää kesäkukkia ja syksyn tullen kuulemma erilaisia krysanteemeja.

härmesalvia
Härmesalvia viihtyy loistavasti aurinkoisella kasvupaikalla.

Jokainen istutusalue koostuu pääasiallisesti yhdestä lajista, tulppaaniaikaan lajikkeista. Siitä kai nimitys kirjasto, sillä kasvit ovat selkeästi ryhminä omissa luokissaan ja nimetty kyltein.

kukkakirjaston kukkapenkkejä
Kukkakirjasto koostuu yli 90 kukkapenkistä, jotka täytetään aina sesongin mukaisilla kasveilla.

Kukkakirjaston synty

Floral Library perustettiin vuonna 1969. Se oli osa Yhdysvaltain ensimmäisen naisen, Claudia ”Lady Bird” Johnsonin aloittamaa pääkaupungin kaunistamisprojektia. Hän oli suuri luonnon- ja rakennustensuojelun ystävä. Projektin tavoitteena oli parantaa sekä asukkaiden että turistien elämänlaatua pääkaupunkiin istutettavilla valtaisilla kukkamäärillä. Lady Birdin kuuluisia lausahduksia oli ”where flowers bloom, so does hope”. Eli vapaasti suomennettuna: ”missä kukkaset kukkivat, siellä kukkii myös toivo”.

washington monument
Kukkakirjaston takana siintää Washington DC:n ehkäpä tunnetuin nähtävyys, Washington-monumentti.

Kukkakirjasto sijaitsee avoimella nurmialueella. Kukkapenkkien välissä on helppo kulkea ja tutkailla istutuksia aivan lähietäisyydeltä. Paikka on myös suosittu piknik-kohde, vaikka se sijaitseekin lähellä autotietä. Ollaanhan miljoonakaupungin ytimessä. Lähellä sijaitsee elokuvistakin tuttu The Washington Monument sekä Jefferson Memorial. Olen käynyt näissä kohteissa monet kerrat, mutta vasta nyt törmäsin kukkakirjastoon. Puutarhaihmisen kannattaa ehdottomasti katsastaa tämäkin paikka, jos matka tuo näille kulmille.

kukkakirjasto washington dc
Kukkakirjasto sijaitsee Washington DC:n keskustassa.

Kukkakirjaston sijainti on avoin ja aurinkoinen. Elokuun helteissä osa kesäkukista on jo antanut kaikkensa. Tämä kesä on kuulemani mukaan ollut poikkeuksellisen kuuma ja kuiva täällä pääkaupunkiseudulla. Virallinen syksy alkaa täällä syyspäiväntasauksesta, toki lämpimät kelit jatkuvat vielä senkin jälkeen. Jään odottelemaan syysistutuksia ja jälleen uuden näköistä kukkakirjastoa.

kukkakirjasto elokuussa
Samettiruusu on helppohoitoinen kesäkukka, joka sietää myös paahdetta.
värinokkosia kukkakirjastossa
Värinokkonen eli isokirjopeippi ihastuttaa koristeellisen kirjavilla lehdillään.

Kukkakirjaston sijainnin tarkat koordinaatit löytyvät tältä sivulta.

4 kommenttia artikkeliin ”Kukkakirjasto”

 1. Kylläpä mietin pitkään, ettei Yhdysvaltain ensimmäinen nainen ole mitenkään voinut elää vuonna 1969. 😀 Tällä kertaa laitan tyhmyyteni jo viikon kestäneen flunssan ja kuumeen piikkiin. Aivan ihanankuuloinen ja -näköinen kukkakirjasto. Tollaisia soisi olevan täälläpäinkin. Kokemusrikasta ja suloisia muistoja kerryttävää Amerikan vuotta sinulle! ❤

  Vastaa
  • Itse asiassa ”Lady Bird” ei tuolloin enää edes ollut virkakaudella, mutta aloitti projektin olleessaan virallinen ”ensimmäinen nainen”. Käsittääkseni hän on ollut yksi suosituimmista presidentin puolisoista enkä kyllä ihmettele miksi. Toden totta nainen puutarhaihmisten makuun!:)

   Ja kiitos, täällä yritetään nähdä ja kokea mahdollisimman paljon. Mukava kertoa näistä vähän erilaisista puutarhajutuista myös täällä:)

   Vastaa
 2. Kiitos hienosta blogipäivityksestä! Kyllä on Claudia Johnson, Yhdysvaltain ensimmäinen nainen (=presidentin puoliso), tehnyt hyvää työtä. Työ tuo näin 50 vuodenkin jälkeen hyvää mieltä ihmisille.

  Vastaa
  • Juuri näin! Hän oli hyvin aktiivinen ja pidetty ensimmäinen nainen. Kiitos Claudian näkyvän työn ja kampanjoinnin, kaupungit alkoivat panostaa enemmän puistoihin lisäämällä istutuksia, puiston penkkejä, valo- ja vesielementtejä. Tällä uskottiin olevan suora vaikutus kaupunkilaisten hyvinvointiin. Viisas nainen!

   Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: