Koristelhevä

Kasvata kukkivia köynnöksiä | Podcast #70

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kasvata-köynnöksiä-versoileva

Kukkivia köynnöksiä on helppo kasvattaa siemenestä. Yksivuotisia lajeja on monia, jotka ovat toinen toistaan upeampia. Poimi artikkelista vinkit, ja kasvata tulevan kesän köynnökset alusta asti itse. Ota talteen myös lista, josta näet suoraan milloin on aika upottaa siemenet multaan.

kasvata-köynnöksiä-siemenestä
Yhteistyössä: Biolan

Kauneimpia kukkivia köynnöksiä

Yksivuotisia köynnöksiä on useita. Valinnan varaa lisää lajikekirjo. Monesta lajista on jalostettu koristeellisia lajikkeita. Jalostus vaikuttaa esimerkiksi kukan tai lehden väriin, koristeellisuuteen tai kerroksellisuuteen. Hyvä esimerkki on mustasilmäsusanna, josta löytyy useita erivärisiä variaatioita. Köynnöksestä on tarjolla kelta-, oranssi-, valko- ja vaaleanpunakukkaisia lajikkeita.

Suomessa suosituimpia yksivuotisia köynnöksiä ovat hyvin lyhyen esikasvatuksen vaativat krassi, ruusupapu ja tuoksuherne. Pitkästä kasvatuksesta nauttiva valitsee suurikukkaisen kelloköynnöksen tai runsaskukkaisen keijunmekon. Perinteisen ystävä kasvattaa elämänlankaa tai aiemmin mainittua mustasilmäsusannaa.

Esikasvata yksivuotisia köynnöksiä

Tarkista oikea kylvöaika ennen kylvöä siemenpussin kyljestä tai Versoilevan kylvökalenterista, jonka löydät artikkelin lopusta. Esikasvatukseen tarvitsen puhtaan kasvatusastian, kasvualustan, vettä ja siemeniä.

Tee näin!

Idätä siemenet Biolanin sammalnapeissa tai Kylvö- ja taimimullassa. Huolehdi tasaisesta kosteudesta. Sammalnappi varastoi itseensä reilusti vettä ja ylläpitää kosteustasapainoa. Näin siemen pysyy koko ajan kosteana ja taimettuu tasaisesti. Paranna kasvuolosuhteita Biolanin pienoiskasvihuoneella. Kun käytät kupua astian päällä, ei kastella tarvitse joka päivä. Yhteen nappiin voi kylvää yhden ison tai monta pientä siementä.

Biolanin pienoiskasvihuoneen voi käyttää monta kertaa, kun ostat jatkossa täyttöpakkauksen sammalnappeja. Pese astia huolellisesti käyttöjen välissä.

Poista pienkasvihuoneen kansi, kun tila käy taimille ahtaaksi. Taimet on aika koulia omiin ruukkuihinsa, kun taimi muodostaa ensimmäiset oikeat lehdet sirkkalehtien jälkeen. Siirrä taimet varovasti lehdestä nostaen. Taimi on helpompi koulia sammalnapin kanssa, koska taimea ei tarvitse irrottaa kasvualustasta. Silloin voit ottaa otteen sammalnapista, mikä on hellävaraisempaa kasville. Siirrä taimi nappeineen ravinteikkaampaan Kesäkukkamultaan tai Sammalmultaan. Jos sammalnapissa on monta pientä taimea, saa napin osiin hellästi käsin taittamalla. Upota taimi multaan sirkkalehtiä myöten, ja tiivistä pinta hellästi sormin painellen.

Latvo, kastele ja lannoita

Aloita köynnösten lannoittaminen koulimisen jälkeen. Helpoin ja huolettomin tapa on tehdä varastolannoitus lopulliseen istutusruukkuun. Varastolannoitus onnistuu orgaanisella lannoitteella. Tee multaan kuoppa ja lisää Biolanin Parvekelannoitetta ohjeen mukainen määrä. Muuta lannoitusta ei tarvita. Suuremmat kukkivat kasvit tarvitset usein toisen varastolannoituksen heinäkuun paikkeilla. Tee uusintakierros esimerkiksi kelloköynnökselle ja keijunmekolle.

versoileva-kelloköynnös
Kelloköynnös on suuri ja lehtevä kasvi ennen kuin kukat ilmestyvät. Köynnös on kaunis jo kukattomana.

Moni köynnös hyötyy latvomisesta. Leikkaa latvasta noin 10 senttiä pois. Lehtihangoista alkaa versota uusia alkuja. Latvomisen voi halutessaan suorittaa useamman kerran. Vaikka latvominen viivästyttää hieman kukintaa, se kannattaa. Kasvista tulee moninverroin tuuheampi.

Kokeile istuttaa köynnöksiä myös sekaisin.

Huolehdi säännöllisestä kastelusta. Köynnökset ovat rotevakasvuisina kasveina kovia kuluttamaan vettä ja ravinteita. Anna multapinnan kuivahtaa kasteluiden välissä, mutta älä päästä kasvualustaa rutikuivaksi. Mullan pinta alkaa halkeilla ja muodostaa rakoja, kun multa on päässyt kuivahtamaan liikaa.

Versoilevan esikasvatuskalenteri

HELMIKUU

 • Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineum)
 • Kelloköynnös (Cobaea scandens)
 • Koruköynnös (Eccremocarpus scaber)
 • Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata)
 • Sinipunavaula (Asarina scandens)

MAALISKUU

 • Hyasinttipapu (Lablab purpureus)
 • Japaninhumala (Humulus japonicus)
 • Liuskamiinanköynnös (Ipomoea lobata)
 • Aitoelämänlanka (Ipomoea purpurea)
 • Rakkoköynnös (Cardiospermum halicacabum)
 • Köynnöspinaatti (Hablitzia tamnoides) Vaatii kylmäkäsittelyn (8 viikkoa jääkaapissa)

HUHTIKUU

 • Tuoksuherne (Lathyrus odoratus)

TOUKOKUU

 • Salkopapu (Phaseolus vulgaris var. vulgaris)
 • Ruusupapu (Phaseolus coccineus)
 • Piikkikurkku (Echinocystis lobata) – vaatii kylmäkäsittelyn: 3-4 viikkoa jääkaapissa
 • Köynnöskrassi (Tropaeolum)
 • Herkkuhyppykurkku (Cyclanthera pedata)
kasvata-köynnöksiä-versoileva

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolanin kanssa. Seuraa Biolania myös Instagramissa, mistä löydät artikkelin julkaisun aikaan ajankohtaisen arvonnan!

4 kommenttia artikkeliin ”Kasvata kukkivia köynnöksiä | Podcast #70”

 1. Kasvatin viime kesänä kelloköynnöstä ensi kertaa, onnistuin hyvin avoterassilla kukki runsaasti heinäkuusta lokakuuhun. Siemenkotiakin sain, säilytin ne ihan huoneenlämmössä avoalustalla, ja nyt tein koekylvöksen 6 pnä helmikuuta, muutamat taimet ovat jo 10 cm pitkiä, odottelen vaan että pääsen latvomaan. Köynnös vaatii todellakin huolellista ja runsasta kastelua sekä lannoitusta.
  Mutta palkinnoksi tulee kukkarunsaus joka kestää pitkään, ja onhan köynnös kaunis ilman kukkiakin. Täältä sain niin hyvät hoito-ohjeet vuosi sitten, kiitos vielä siitä ! Hyvää kukkivaa kevättä !!

  Vastaa
  • Kiva kuulla! Kelloköynnös on mainettaan helpompi. Isoimmassa roolissa on kunnon ruukku ja kasvualusta sekä runsas lannoitus ja kastelu. Köynnös kiittää runsaalla kukinnalla. Ihana kasvi!

   Vastaa
  • Puutarhaan on myynnissä useita vieraslajikasveiksi lueteltavia kasveja. Niiden kanssa pitää vain olla tarkempana erityisesti silloin, kun hankkiudut kasvista eroon. Suosittelen muutenkin, että puutarhan kasveja istutetaan ja hoidetaan vastuullisesti, jotta ne eivät leviä luontoon. Puutarhan kasvit kuuluvat vain puutarhaan.

   Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli