Maria Kesänen

Maria Kesänen

Kurpitsajuhla eli Halloween

Kurpitsajuhla eli Halloween on syksyn näkyvin ja näyttävin juhla Yhdysvalloissa. Virallisesti Halloweenia vietetään lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Juhlakausi tosin starttaa käyntiin jo syyskuun vaihduttua lokakuuksi. Ensin myyntiin tulevat erilaiset kurpitsat ja sen perään hyllyt täyttyvät naamiaisasuista ja Halloween-koristeista. Myös kaikki vähänkään kurpitsaan viittaava on vahvasti esillä. Ruokaostoksilla törmää perinteisen kurpitsapiirakan lisäksi muun muassa kurpitsalla maustettuihin kekseihin, kurpitsakahviin, kurpitsamuroihin ja kurpitsaleipään. Mieto ja makea raaka-aine sopii monenlaiseen tarkoitukseen.

kurpitsajuhla

Halloween, All-Hallows’-Eve

Halloween on alkujaan peräisin kelttiläisten juhlaperinteestä, jossa juhlistettiin sadonkorjuuta ja uuden vuoden juhlaa. Halloween-sana puolestaan on lyhenne englannin kielen sanoista ”All Hallows’ Eve” eli kaikkien pyhien aatto. Englantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset veivät juhlan mukanaan Amerikkaan, jossa se on aikojen kuluessa saanut nykyisen muotonsa.

kurpitsajuhla

Kurpitsajuhlan koristeet

Syksyn Halloween-koristeluissa on nähtävillä kaksi eri linjaa. On sadonkorjuuhenkinen, heinäpaalien ja iloisten linnunpelättimien kurpitsajuhla, jossa käytetään paljon värejä, maissilyhteitä ja kauniita kurpitsakekoja. Sen vastineena näkee luurankoja, haamuja ja noitia sekä muuta pelottavan kaameaa koristelua. Aika usein molempia tyylisuuntauksia myös sekoitellaan. Etupihoja ja sisäänkäyntejä koristellaan periaatteella ”more is more”. On verisiä leikkikäsiä ja kauniita krysanteemeja, sulassa sovussa.

värikkäät krysanteemit

Kauniit kurpitsat

Kurpitsavalikoima on todella laaja ja monipuolinen. On aivan minikokoisista koristekurpitsoista valtaviin jättiläiskurpitsoihin (monster pumpkin). Värejä ja struktuureja löytyy hempeästä ja sileästä kirkkaisiin ja kurttuisiin. Kaikki kauniita omalla tavallaan. Perinteiset kurpitsalyhdyt kaiverretaan oransseista kurpitsoista ja myynnissä on varta vasten kaivertamiseen tarkoitettuja lajikkeita. Nämä ovat kuoreltaan ohuempia sekä vähemmän lihaisia, jolloin kurpitsan sisälmysten poisto ja kovertaminen on helpompaa.

kurpitsajuhla, kauniita kurpitsoja

Kurpitsaostoksilla

Kurpitsojen ostaminen on helppoa ja vaivatonta. Niitä myydään ruokakaupoissa, puutarhamyymälöissä, toreilla, maatiloilla ja varta vasten pystytetyissä kurpitsakojuissa. Näitä on niin valtateiden varsilla kuin keskellä kaupunkiakin. Esillepano on aina kaunista ja runsasta. Tämän artikkelin kuvat ovat Washington DC:n keskustasta, läheltä National Cathedralia. Samasta paikasta voi ostaa kukat, kurpitsat, maissilyhteet ja karmivat Halloween koristeet.

kurpitsajuhla, koristeita
kurpitsaostoksilla

Veikeä ja helppo idea Halloween-henkisiin koristevaloihin löytyy Versoilevan aikaisemmasta artikkelista täältä. Siinä on käytetty hyödyksi ”minikurpitsoja” eli lyhtykoison oransseja lyhtyjä.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: