Koristelhevä

Lahopuutarha lisää luonnon monimuotoisuutta | Podcast #102

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Kantopuutarha

Laho ylläpitää elämää ja lahopuutarha lisää luonnon monimuotoisuutta. Jokainen meistä voi tehdä pieniä tekoja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi, sillä lahopuutarha voi olla pieni nurkkaus puutarhassa, kasa lahoavia puunoksia tunkion vierellä tai pystyyn jätetty lahoava puunrunko. Lahon hyödyntämiseen on monia erilaisia keinoja.

lahopuutarha
Lahopuutarha on parhaimmillaan myös varjoisa elämyspuutarha, jossa voi levähtää ja tarkkailla luonnon monimuotoisuutta.

Lahopuutarhan edut luonnon monimuotoisuudelle

Lahoava puuaines houkuttelee puutarhaan lukuisia uusia lajeja, jotka eivät viihdy loppuun asti hoidetussa ja puunatussa puutarhassa. Monet kovakuoriaiset, mesipistiäiset, perhoset, käävät, sienet, jäkälät, sammaleet pikkulinnut sekä maaperässä elävät eliöt valtaavat lahopuutarha-alueita ja lisäävät luonnon omaa tasapainoa ja terveyttä. Lajien kirjon luonnonmukaistuessa ja laajetessa lajien tasapaino palautuu ja lajit, jotka ovat liiaksi vallalla palautuvat normaalille esiintymistasolle. Lajikirjon lisääntymisen lisäksi lahoaineksesta on muitakin hyötyjä. Lahopuuaines palauttaa pikkuhiljaa luonnon kiertokulkuun ravinteita. Lahoamisen myötä myös ympäristöön vapautuu terveyttä edistäviä mikrobeja, jotka hyödyttävät myös meidän ihmisten terveyttä monin tavoin. Lahopuutarha tarjoilee myös paljon uutta ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Värikkäät käävät, sienet ja sammaleet rehevöittävät puutarhaa, lisäksi uudet lajit hyönteis- ja lintulajit tarjoilevat paljon mielekästä seurattavaa. Versoilevan Perhospuutarha -artikkeli tarjoilee myös lisää vinkkejä luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi.

Luonnon monimuotoisuus puutarhassa
Luonnonmukaisissa pengerryksissä viihtyvät myös sammal ja erilaiset käävät.
Linnunpönttö
Luonnon monimuotoisuuden lisääntyessä puutarhaan voi kotiutua myös uusia lintulajeja.

Lahopuuaines palauttaa pikkuhiljaa luonnon kiertokulkuun ravinteita. Lahoamisen myötä myös ympäristöön vapautuu terveyttä edistäviä mikrobeja, jotka hyödyttävät myös meidän ihmisten terveyttä monin tavoin.

Miten tehdä oma lahopuutarha? | 5 vinkkiä

Lahopuutarha voi olla pieni tai suuri, näyttävä tai vaatimaton. Jokaiseen pihaan löytyy varmasti jokin toimiva ratkaisu, josta aloittaa. Lahopuutarhan perustamiseen löydät myös lisää vinkkejä Suomen luonnonsuojeluliiton Perusta lahopuutarha -artikkelista.

1. Rajaa istutusalueet lahopuurunkojen avulla

Helpoin tapa aloittaa lahopuun hyödyntäminen on erilaiset rajaukset. Paksuja oksia tai vähän pienempiä puunrunkoja hyödyntämällä voi puutarhaan rakentaa kauniita rajauksia. Käkkyrät oksat luovat rennon mutkikkaita polkuja tai istutusalueita. Puureunuksen avulla myös sorakäytävät rajautuvat kauniisti nurmi tai istutusalueista. Pikkuhiljaa reunuspuut maatuvat ja uutta puuainesta voi lisätä tarvittaessa.

Lahopuutarha
Paksut puunrungot tai oksat toimivat erinomaisesti istutusalueiden luonnonmukaiseen rajaamiseen.
Kantopuutarha
Lahopuurajaus sopii erityisen hyvin metsä- tai kantopuutarhaan.

2. Pengerrä matalat muurit lahopuilla tai risuaidalla

Suuremmat puunrungot tai pöllit käyvät mainiosti suurempiin pengerryksiin ja rajauksiin. Runkoja voi tarvittaessa latoa myös päälekkäin ja näin pengerryksestä syntyy korkeampi. Runkojen lisäksi myös ohuet risut ja oksat sopivat risuaitapengerrykseen. Tällöin maahan iskettyjen tukikeppien väliin kasataan reilusti risuja. Tukevan risuaidan leveys voi olla vaikkapa 60 cm leveä. Risuja kannattaa tiivistää hyvin risuaitaan.

3. Tee kantopuutarha

Erikoisin muoto lahoaineksen hyödyntämiseen on näyttävä kantopuutarha. Kantopuutarhassa kannot käännetään ylösalaisin tai ladotaan vapaamuotoisiin läjiin. Kannot luovat upean taustan erilaisille saniaisille, kuunliljoille, rotkolemmikeille ja muille varjoisen puutarhan perennoille. Suuret kannot tarjoavat myös pesäkoloja pieneliöille, hyönteisille ja linnuille. Näyttävyyttä kantopuutarhaan voi luoda valaistuksella.

kantopuutarha
Komeat kannot voi kääntää ylösalaisin ja näin luoda puutarhaan dramatiikkaa.
Kantopuutarha
Kantoja voi käyttää metsän siimeksessä myös röykkiöinä, joiden sekaan istuttaa varjossa viihtyviä perennoja.

4. Hyödynnä lahopuut havuryhmissä, perennapenkeissä ja kivikoissa

Yksinkertainen tapa lahopuun hyödyntämiseen on kerätä lahoavia puunrunkoja ja oksia upeiksi yksityiskohdiksi kivikkoihin, perennapenkkiin tai havupuuryhmiin. Lahoavat puunrungot luovat kauniin taustan myös ruukuille tai keväällä varhain kukkiville pienille sipulikasveille.

lahopuutarha
Lahoamisvaiheessa olevat puunpalat voi hyödyntää kauniina yksityiskohtina perennapenkeissä tai kivikkoryhmissä.
lahopuut
Lahopuut näyttävät kauniilta myös syksyisin.
5. Jätä reilun mittaisia kantoja kelottumaan

Parhaimpia lahopuita ovat monet jalopuut. Vanhat jalopuut kannattaakin antaa lahota pystyyn, jollei niistä aiheudu vaaraa ihmisille, eläimille tai rakennuksille. Jos puu kuitenkin pitää kaataa on syytä jättää reipas noin 1,5 metrinen kanto, joka houkuttelee puutarhaan lisää elämää. Korkeaksi jätetty kanto lahoaa vähitelle ja parhaimmillaan se tarjoaa pesäpaikkoja linnuille ja pieneliöille reilusti yli kymmenen vuotta.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli