Koristelhevä

Lasagnepenkki eli vanhanajan lämpöpenkki | Podcast #116

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

lasagnepenkki ja kaalit

Lasagnepenkki tuo monipuolisuutta hyötyviljelijän keittiöpuutarhaan. Korkea lasagnepenkki kätkee uumeniinsa niin kotipihan risuja, lehtiä kuin kompostimultaakin. Lasagnepenkin perustaminen on siis kaikin puolin helppoa ja kohtalaisen edullista, koska suurin osa täytteistä löytyy puutarhurin omasta pihasta. Lasagnepenkin kokoamiseen tarvitset lavakauluksia, risuja, lehtiä, ruohosilppua, kompostia ja multaa.

lasagnepenkki ja kaalit
Kaalit hyötyvät erityisesti lasagnepenkin ravinnerikkaasta kasvualustasta.

Lasagnepenkin edut hyötyviljelyssä

Lasagnepenkki on oiva jatke lavatarhalle. Noin 40 – 60 cm korkeana se säästää puutarhurin selkää kun kaikki hoitotoimenpiteet voi tehdä seisaaltaan. Lasagnepenkissä on entisaikojen lämpöpenkeistä tuttuja elementtejä ja se mahdollistaa viljelyn aloittamisen varhain keväällä. Ravinteikas pohja tarjoilee erinomaisen kasvualustan runsaista ravinteista nauttiville vihanneksille kuten kaaleille, kurpitsoille ja pinaateille.

Lavaviljelyn tapaan lasagnepenkit ovat erinomainen ratkaisu myös haasteellisesta savimaasta kärsiville. Kylmä ja tiivis savimaa tuottaa päänvaivaa monelle puutarhurille. Kauniisti lavoihin rakennetut lämpöpenkit tarjoilevat varhain keväällä lämpiävät ja maapohjaltaan ihanteellisen vaihtoehdon tähän ongelmaan. Lavaviljelyn ja lasagnepenkkien eduksi voidaan lisäksi mainita helppohoitoisuus, helppo rikkojen, etanoiden ja myyrien torjunta.

Helpot ohjeet, joilla lasagnepenkki perustetaan

Lasagnepenkin perustaminen on helppoa. Valitse penkille tasainen paikka, mielellään lämpimältä ja tuulensuojaisalta paikalta. suurta etua penkin hoitoon tarjoaa hyötytarhan välitön läheisyys, sillä silloin lavan hoito hoituu samalla kun hoitaa ja huoltaa muuta hyötytarhaa. Lasagnepenkki perustuu joko itse rakennettuihin lavoihin tai valmiisiin lavakauluksiin. Penkin korkeus on hyvä olla 40 – 60 cm. Tällöin penkkiin saadaan sopivasti kerroksia ja kasvualustaa.

Lasagnepenkin perustaminen:

  1. Valitse tasainen paikka penkille
  2. Kaavi maanpinta tulevan penkin alueelta huolella noin 15 – 20 cm syvyydeltä
  3. Poista kaikki rikkaruohot huolella
  4. Asettele ympäristöystävällisellä, lavarakenteille tarkoitetulla puuöljyllä käsitellyt lavat paikoilleen.
  5. Kasaa lasagnepenkin kerrokset.

Lasagnepenkin kerrokset:

  1. Lisää lavan alimmaiseen kerrokseen 10 – 20 cm silputtuja risuja, lehtiä, haravointijätettä
  2. Kasaa risukerroksen päälle 15 – 30 cm kompostia tai lantaa
  3. Peittele lantakerros ruohonleikkuun ruohosilpulla
  4. Lisää lopuksi 15 – 20 cm kerros puutarhamultaa ja istuta taimet
lasagnepenkki ja sen kerrokset
Lasagnepenkin kerrokset

Viljele lasagnepenkissä lehtivihanneksia ja kurpitsoja

Kaalikasvit ja useat muut lehtivihannekset kuten pinaatit ja salaatit hyötyvät ravinteikkaasta kasvualustasta. Ravinteikkaan kasvualusta suosijiin lukeutuvat myös kurpitsat, kesäkurpitsat ja mukulasellerit. Näille ensimmäisen vuoron viljelykasveille lasagnepenkki tarjoilee erityisen suotuisan kasvualustan. Lavaviljelyn tapaan lasagnepenkistä huolehditaan kasvukauden aikana riittävällä kastelulla. Korkea penkki varastoi itseensä lämpöä ja on altis tuulen aiheuttamalle kuivumiselle, joten huolehdithan kastelusta päivittäin. Näin runsas sato kiittää ahkeraa puutarhuria.

Kiinnostuitko lavaviljelystä, omavaraisuudesta tai hyötykasvien kasvattamisesta? Versoilevan Lavatarha-kategoriasta löydät parhaat vinkit omavaraisuuteen sekä hyötykasvien kasvattamiseen.

Kurpitsa
Kurpitsat viihtyvät ravinteikkaassa kasvualustassa.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli