Pitkän kasvukauden tarvitsevat latva-artisokat kylvetaan tammikuun lopulla tai helmikuun alkupuolella. Pullukat, viljanjyvää muistuttavat siemenet kasvattavat nopeasti tanakoita pikkuisia taimia, jotka hyötyvät koulinnasta ja riittävästä kastelusta sekä lannoituksesta.

Latva-artisokka lajikkeita ja siemeniä

Pohjoisiin kasvuolosuhteisiin soveltuu eri latva-artisokka lajikkeet kuin Välimeren alueen lämpöön. Suomessa myytävien lajikkeiden valikoima on melko niukka. Pääasiassa tarjolla on Vert de Provence ja Green Clobe lajikkeita. Jos haluaa testata esimerkiksi punertavia lajikkeita pitää kääntyä ulkomaalaisten verkkokauppojen puoleen. Pienen Googlettamisen ja tutkimisen jälkeen voi löytää mm. erityisen upeakasvuisia Violet de Provence tai Violet Globe artisokkia. Pohjoisissa olosuhteissa menestyy myös perinteisemmän näköinen, vihertävä Imperial Star artisokka.

latva-artisokan kasvattaminen
Kylvökset kannattaa nimetä huolella, jotta pikku taimet erottaa myöhemmin toisistaan.

Latva-artisokan kylväminen

Latva-artisokan kylväminen aloitetaan suurten siementen huolellisella liottamisella. Siemeniä voi liottaa haaleassa vedessä vuorokauden ennen varsinaisten kylvöpuuhien aloittamista. Liotus aktivoi suuria siemeniä ja nopeuttaa niiden itämistä. Kylvövaiheeseen on syytä varata kevyttä taimimultaa, puhtaita ruukkuja ja tarvittavat kylvösten merkkausvälineet. Siemeniä voi kylvää useampia yhteen ruukkuun. Kylvetyt siemenet peitellään kevyesti mullalla ja lopuksi tehdään huolellinen kastelu sekä kylvösten kyltitys nimikyltein.

Latva-artisokan kasvattaminen
Lopuksi huolellinen kasvattaminen antaa kasvuvauhtia siemenille

Latva-artisokan koulinta ja kasvattaminen

Kahden viikon kuluttua useimmat latva-artisokan siemenet ovat itäneet ja kasvattaneet ensimmäiset sirkkalehdet. Kun taimet ovat noin kolmesta kuuteen senttisiä voi ryhtyä koulintapuuhiin. Koulinnassa kukin taimi istutetaan omaan ruukkunsa. Tämän jälkeen pitää huolehtia taimien veden ja ravinteiden saannista. Latva-artisokan taimet nauttivat tasaisesta kosteudesta läpi kasvukauden.

Latva-artisokan kasvattaminen
Kaksi viikkoa kylvösten jälkeen pääsee koulimaan ensimmäiset pikku taimet
latva-artisokan kasvattaminen
17 tainta koulittuna omiin ruukkuihinsa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Katso myös:

Jaa tämä artikkeli: