Koristelhevä

Lavatarha | Podcast #37

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

lavatarha

Toukokuu on parasta aikaa perustaa oma lavatarha. Tämänkertaisessa podcastissa pureudumme lavatarhojen salaisuuksiin, siihen mitä kaikkea pitää ottaa huomioon niitä suunniteltaessa ja rakennettaessa. Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella.

lavatarha
Kylvönauhojat kastellaan huolella ja peitellään. Niissä siemenet ovat valmiiksi oikealla etäisyydellä toisistaan, mikä tekee kylvämisestä vaivatonta.

Lavatarhan perustaminen ja hoito

Lavatarhan perustaminen on syytä aloittaa huolellisella suunnittelulla. Oman tontin tutkiminen, lämpimien ja suojaisten paikkojen etsiminen sekä tarkoitukseen sopivien alueiden mittaaminen mahdollistaa tarkemman suunnittelun. Lavatarhan voi joko itse nikkaroida. Tällöin jokaisesta istutuslaatikosta saa haluamansa kokoisen ja muotoisen. Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää lavakauluksia, joiden pääasiallinen koko on 80cm x 120 cm ja yhden lavakauluksen korkeus 20 cm. Suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota lavatarhan pohjapiirrokseen, eli siihen miten lavat sijoitetaan toisiinsa nähden. Tämän lisäksi huolella suunnitellut käytävät mahdollistavat tarhan helppohoitoisuuden ja riittävä lavojen korkeus lisää hoitomukavuutta. Lisää lavatarhan perustamisesta voit lukea artikkelista Perusta uusi lavatarha!

Lavakaulus
Lavakauluksiin voi halutessaan kylvää esimerkiksi punajuuret tiuhaan ja harvennustaimet voi laittaa salaatteihin tai leivän päälle.

Mitä lavatarhaan?

Lavatarhassa voi kasvattaa lähes mitä vain perunoista, kukkasiin ja marjapensaisiin. Parhaimman hyödyn tarhasta saa kun toteuttaa useammasta lavasta koostuvan kokonaisuuden. Tällöin yhdessä lavassa voi kasvattaa nopeakasvuisia salaatteja, retiisejä ja persiljoja sekä tillejä. Seuraavan lavan voi varata erilaisille juureksille, kolmannen perunoille ja neljännen vaikkapa mansikoille. Oma makumaailma ja kokeilunhalu mahdollistava mitä moninaisempien lavatarhojen perustamisen. Succession planting – paljon satoa keittiöpuutarhassa artikkelissa ja podcastissa olemme pureutuneet siihen miten keittiöpuutarhasta saa maksimaalisen hyödyn irti. Näitä vinkkejä voi hyödyntää myös lavatarhassa.

lavatarha
Lavakaulukset varaavat itseensä lämpöä ja kastelutarve on yleensä suurempi kuin tavallisella kasvimaalla

Keittiöpuutarha lavakauluksissa

Parhaimmillaan lavatarha muodostaa tekijänsä tyylisen ja näköisen kokonaisuuden puutarhaan. Luontevina jatkumoina lavatarhalle toimivat tyyliin sopivat kasvihuone, hedelmäpuutarha tai marjapensalue. Erilaiset yksityiskohdat, käytävien pintamateriaalit sekä tarhaan valittu rakenteiden värisävy vaikuttavat kokonaisilmeeseen.

lavatarha
Luonteva jatke lavatarhalle on kasvihuone

Levähdynpaikat, ruukkuistutukset, patsaat ja kauniit yksityiskohdat viimeistelevät kokonaisuuden ilmeen ja parhaimmillaan arkinen hyötytarha muuttuu myös esteettiseksi kesäkeitaaksi, jossa viihtyy niin työntouhussa kuin vapaa-ajallakin. Olisi ihana kuulla Sinun lavatarhasta ja siitä millaisia ratkaisuja olet siellä suosinut. Ideoita ja ajatuksia voit jakaa täällä kommenttiosioon tai meidän Instagram -tilille tai Facebook – sivulle. Mahdolliset lavatarhakuvat voit merkitä #versoilevalavatarha hashtagillä.

Lavatarha
Kauniisti hoidetut murskekäytävät viimeistelevät lavatarhan ilmeen

Lavatarha
Öljyäminen tai maalaaminen pidentävät lavakaulusten ikää
Lavatarha
Kauniit yksityiskohdat luovat lavatarhaan houkuttelevaa fiilistä

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli