Koristelhevä

Lavatarhan kevät | Podcast #81

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

keittiöpuutarha-versoileva

Lavatarhan kevät pitää sisällään paljon huoltotöitä, kunnostusta ja putsausta. Yhtälailla kevääseen kuuluu kasvualustan parantaminen, lannoitus, kylvöt, kastelu ja suojaaminen. Lue artikkeli ja poimi mukaasi kätevä vinkkilista, jotta muistat tehdä kaiken!

keittiöpuutarhan-sorakäytävät_versoileva
Kuorikatteella voi tehdä polkuja keittiöpuutarhaan. Pidä katepolku kauniina. Kitke rikat heti niiden ilmaantuessa.

Lavatarhan kevät – muistilista

 • Tarkista rakenteiden kunto ja kunnosta lavoja tarvittaessa.
 • Pyyhi lavat kasvijätteistä. Poista myös sammal ja muu pintakasvusto huolellisesti.
 • Käsittele lavat uudestaan tarvittaessa puuöljyllä tai -vahalla.
 • Haravoi polut lehdistä ja roskista.
 • Haraa sorapolut kiviharalla ja poista rikkakasvit. Lisää soraa tarvittaessa.
 • Paranna kasvulaustaa kalkilla ja luonnonlannoitteella. Lisää myös uutta multaa. Sekoita huolellisesti!
 • Lisää kuorikatetta polkuihin ja pensaiden alle.
 • Tyhjennä täysi komposti.
 • Pese vedenkeräysastiat.

Lavatarhan kevät on kasvun alku. Nyt laitetaan paikat kuntoon ja kylvetään kesä tuloilleen. Hyötytarhurin kasvukausi on antoisa ja pitkä!

matala-lavatarha-versoileva
Oli polkujen pinta hiekkaa, soraa tai kivituhkaa: haraa huolella, poista rikat ja lisää uusi kerros tarvittessa.

Huoltotyöt, kunnostus ja putsaus

Tarkasta lavatarhan rakenteet joka kevät. Puiset rakenteet eivät ole ikuisia ja niitä pitää uusia muutaman vuoden välein. Lahon puuaineksen tunnistaa siitä, että puu alkaa murtua ja hajoaa lopulta käsiin. Tarkastus on hyvä tehdä samalla, kun putsaa lavat. Mädäntyvät kasvinosat lahottavat puuta. Jos Rakenteiden laidoilla roikkuu kasvijätettä, poista ne, ja puhdista pinta. Pinnan voi kuivaharjata juuriharjalla tai pestä miedolla mäntysuopalioksella. Huolehdi myös aidoista, porteista ja säleiköistä. Kaipaako puu uutta käsittelyä vai jopa korjausta? Putsaus tekee aina hyvää kaikille puurakenteille.

Rakenteiden lisäksi kunnostetaan polut. Olivat ne sitten kuoriketta, hiekkaa tai kivituhkaa, on pinta hyvä haravoida siistiksi. Kitke myös rikat juurineen. Kivituhka- ja sora kaipaavat perään kunnon harauksen kiviharalla. Samalla voi kuoria pois sammaleen. Haraus auttaa sorapolkuja pysymään ilmavana. Silloin rikat eivät ehdi muodostua ongelmaksi.

keittiöpuutarha-kylvöt-versoileva
Nyt kylvetään! Tee kylvöt suoriin riveihin, nimeä kasvit, kastele ja varmista kasvuunlähtö suojilla.

Kasvualusta kuntoon uutta kasvua varten

Lavojen multamäärä hupenee hieman syksyllä sadonkorjuun yhteydessä. Keväällä on hyvä aika parantaa kasvualustaa ja varmistaa uuden kauden kasveille optimaalinen ravinto. Sekoita pohjaan luonnonlannoitetta ja hieman kalkkia. Lisää myös uutta rikatonta puutarhamultaa. Suosi lannoitetteissa ja kasvualustoissa luomua. Sekoita maanparannusineet huolellisesti sekaisin talikolla.

Jos olet istuttanut lavatarhaan marjapensaita, huolehdi niiden kevätleikkauksesta ja lannoituksesta. Anna pensasmustikoille havu- rhodolannoitetta ja muille marjapensaille marja- ja hedelmälannoitetta.

Toukokuu on hyvää aikaa kylvää siemenet. Kastele kasvualusta kylvöjen yhteydessä. Varmista kasvuunlähtö lämpöpyydyksillä. Viritä lavojen päälle hallaharsot yksin- tai kaksinkertaisena. Myös kannet ovat hyvä vaihtoehto lavoihin. Lämpöpyydysten kanssa on hyvä muistaa, että kasvualusta kuivuu nopeammin. Muista huolehtia säännöllisestä kastelusta.

lavatarha-kastelu-versoileva
Lavatarhassa kasvualusta kuivahtaa nopeasti. Aloita säännöllinen kastelu jo keväällä.

Lue lisää lavatarhan perustamisesta aiemmin ilmestyneestä artikkelista, jonka löydät täältä. Ota haltuun myös succession planting -metodi, jolla saat enemmän satoa lavatarhasta. Lue lisää aiheesta täältä.

keittiöpuutarha-lavoissa-versoileva
Ei aikaakaan, kun lavatarhasta saa taas satoa!

2 kommenttia artikkeliin ”Lavatarhan kevät | Podcast #81”

 1. Ihanaa inspiraatiota jälleen, kiitos paljon. Tämä on mun haave kasvihuoneen lisäksi, mutta tänä kesänä ei taida olla mahdollisuuksia vielä, ehkä ensi kesänä, toivon kovasti. Ajattelin kuitenkin kokeilla tänä vuonna kesäkurpitsan, avomaalle tarkoitetun tomaatin ja yrttien kasvattamista terassilla, koska en jaksa odottaa ensi vuoteen kaikkea.
  Olen inspiroitunut leikkopuutarhasta, kiitos teidän, ja yrittänyt esikasvattaa sinne kukkia, osa vaikuttaa onnistuvan, osa ei. Voikohan monivuotista tarhaidänunikkoa suorakylvää vai olisiko parempi lopputulos esikasvatuksen avulla? Onko teillä kokemusta, neuvoja?

  Vastaa
  • Kiitos Mari palautteesta. Terassilla onkin mukava kasvattaa hyötykasveja ennen omaa lavatarhaa. Itse olen viehättynyt tuohon esikasvattamiseen. Siinä uusien lajikkeiden kasvattamista on hallitumpaa seurata. Myös hoitotoimenpiteet ovat paremmin hallinassa kuin suorakylvettäessä.

   Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli