Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Lavatarhan suunnittelu lavakauluksilla

Oman lavatarhan suunnittelu on kevään innostavimpia töitä. Hyvin suunnitellussa lavatarhassa yhdistyvät estetiikka, hyöty ja käytännöllisyys. Lavatarha on kätevä perustaa hyödyntämällä esimerkiksi valmiita lavakauluksia. Näppärän koon ja pinottavuuden ansiosta niistä on helppo suunnitella lavatarhakokonaisuus niin pieneen kuin suureenkin puutarhaan tai pihaan. Lisäksi lavan puupinnat voi pintakäsitellä talon tai miljöön sävyihin sopivaksi. Lavatarhan suunnittelua ohjaa tarpeet ja mieltymykset. Parhaimmillaan lavatarha voi olla avain omavaraisuuteen etenkin erilaisten salaattien, retiisien, yrttien ja juuresten osalta. Jo yksi lavallinen tuottaa hyvin nelihenkisen perheen kasvukauden saalatti- tai pinaattitarpeen. Neljän tai kuuden lavakauluksen kokonaisuudessa voi hyvin kasvattaa jo useampia herkkuja omiin tarpeisiin.

Lavatarhan suunnittelu lähtee liikkeelle paikan huolellisella valinnalla ja mittaamisella. Perinteinen lavakaulus on mitoiltaan 80 cm leveä, 120 cm pitkä ja 20 cm korkea. Lavakauluksia yhdistelemällä ja ryhmittelemällä syntyy jokaiseen puutarhaan mitoitukseltaan sopiva ja persoonallinen kokonaisuus. Versoilevan lavatarhan suunnitteluruudukko auttaa lavatarhan ideoinnissa ja suunnittelussa. Ruudukon voit ladata itsellesi artikkelin keskivaiheilta.

Valitse lämmin ja tasainen paikka lavatarhalle

Lavatarhan hyötykasvit ja keittiöpuutarha tulee sijoittaa tontin aurinkoisimmalle ja lämpimimmälle paikalle, lähelle kotia. Suotuisin paikka on aavistuksen viettävä, tuulensuojaisa etelä-, lounais- tai länsirinne. Loivaan rinteeseen ei jää sateiden jälkeen vesi seisomaan. Lisäksi rinne lämpiää keväisin tasamaata nopeammin. Rinteen kaltevuus tulee kuitenkin olla sellainen, että siihen saa helposti rakennettua lavatarhan.

Hyötytarha
Lämpimällä kasvupaikalla kevät lähtee käyntiin nopeasti.

Mitoita lavatarha lavakaulusten mukaan

Kun tulevan lavatarhan paikka on huolella valittu ja mitattu, alkaa varsinainen lavatarhan suunnittelu. Suunnittelua ohjaa omien mieltymysten ja tavoitteiden lisäksi lavakauluksen pohjan standardimitat, jotka ovat 80 cm x 120 cm. Lavatarhan pohjaratkaisun suunnitteluruudukko on oiva työväline lavatarhan suunnittelussa. Sen avulla tilaa on helppo hahmottaa ja lavakauluksia järjestellä mieleisiin yhdistelmiin. Suunnitteluruudukkoon on näppärä piirtää ensin tulevan lavatarhan alueen koko, ja tämän jälkeen lavat voi asetella ruudukkoa apuna käyttäen oikeille paikoilleen. Ruudukon koko pohjautuu 40 cm x 40 cm ruudukkoon, mikä on jaollinen myös lavakauluksen koon kanssa. Lataa itsellesi alla oleva suunnitteluruudukko ja ryhdy suunnittelemaan omaa lavatarhaa!

Lavatarhan suunnittelu apuruudukko
Lavatarhan suunnittelun apuna kannattaa käyttää lavakauluksen mitoitukseen sopivaa 40 cm x 40 cm ruudukkoa.
lavakaulus layout
Pieni lavatarha neljällä lavakauluksella.
hyötytarhan pohjapiirros
Pitkänomainen lavatarha kuudella lavakauluksella
Lavatarhan suunnittelu
Neliön muotoiseen kuuden lavan lavatarhaan pääsee kottikärryillä kummaltakin sivusyrjältä..

Varaa riittävästi tilaa kulkuväylille

Oleellinen osa lavatarhaa on toimivien kulkureittien suunnittelu. Miten lavatarhaan päästään ja miltä lavatarhan sisääntulo näyttää? Miten päästään kätevästi tekemään huoltotöitä, kuten vuosittaista kasvualustan parannusta, mullan lisäämistä tai lavakaulusten kunnostustusta esteettömästi? Tai miten kastelu, kitkentä, sadonkorjuu ja siistimistyöt hoidetaan? Nämä kysymykset antavat vastauksen siihen kuinka leveäksi kulkureitit suunnitellaan. Muutaman lavakauluksen lavatarhaa on vielä suhteellisen helppo hoitaa ämpärin voimin, mutta suuremmat lavatarhat vaativat jo kottikärryillä liikkumista työn helpottumiseksi. Kottikärryt vaativat riittävän leveät kulkuväylät, jotta työskentely ja liikkuminen on helppoa. Suunnitteluruudukkoa hyödynnettäessä kahden ruudun leveys on luonnossa 80 cm, mikä riittää kottikärryillä liikkumiseen.

Lavatarha lavakauluksilla
Seitsemän lavakauluksen muodostama U:n muotoinen lavatarha, johon pääsee hyvin kottikärryillä tekemään hoitotoimenpiteitä.
lavakaulus puutarha
Yhdeksän lavan tarha, johon pääsee kottikärryillä vaakakäytävien kautta.
Lavatarhan suunnittelu
Lavatarhaan on syytä jättää riittävän leveät kulkuväytät.

Suunnittele lavatarhasta viihtyisä oleskelukeidas

Hyötytarhan lisäksi lavatarhalla on myös esteettistä arvoa. Lavakaulusten rinnalle voi sommitella kauniita ruukkuryhmiä niin syötäville kukille, kauniille kesäkukille, koristepuille kuin hyötykasveillekin. Osan lavoista tai ruukuista voi myös varata leikkokukille tai pölyttäjien suosimille mesikasveille. Viihtyisyyttä voi lisätä myös pienellä oleskeluryhmällä. Oleskeluryhmä houkuttelee seisahtumaan hetkeksi puutarhuroinnin lomassa ja nauttimaan ympäröivästä kauneudesta. Oleskelualueen intimiyteen voi vaikuttaa lisäämällä ympäröivien lavojen korkeutta. Kahden päällekkäin olevan lavakauluksen korkeus on 40 cm ja kolmen 60 cm. Yhdessä hyöty- ja koristekasvien kanssa ne muodostavat kauniisti tilaa jäsentävän ja näkösuojaa antavan kokonaisuuden. Mikä olisikaan ihanampaa kuin istahtaa hetkeksi levähtämään oman lavatarhan suloiseen suojaan?

Innostuitko lavatarhasta ja sen perustamisesta! Meillä on tarjolla aiheesta lisää luettavaa:

Lavatarhan suunnittelu
Viihtyisään lavatarhaan mahtuu pieni oleskelualue.
Lavatarhan oleskelualue
Suuri lavatarha vaatii tilaa ja hoitoa, mutta sen uumenista voi löytyä intiimi oleskelualue.
keittiöpuutarha

2 kommenttia artikkeliin ”Lavatarhan suunnittelu lavakauluksilla”

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: