Maria Kesänen

Maria Kesänen

Lontoon värikkäät ovet

Keskellä sydäntalvea on hyvä hetki tehdä nojatuolimatka kesäiseen Lontooseen. Tällä kertaa jätetään väliin perinteiset turistikohteet ja astellaan Lontoon katuja ristiin rastiin kesäillassa. Nyt kohteena ovat nimittäin Lontoon värikkäät ovet.

kauniita ovia lontoossa

Lontoo tarjoaa valtavan määrän julkisivuiltaan kauniita rakennuksia, joita koristavat värikkäät ovet. On punaista, keltaista, turkoosia, vihreää. Värejä löytyy aina kirkkaasta fuksiasta hempeään vaaleanpunaiseen ja dramaattiseen mustaan. Britteihin liitetään herkästi konservatiivisuus. Näistä värien kyllästämistä ovista on kuitenkin konservatiivisuus kaukana. Ovet ovat tavattoman mielenkiintoinen yksityiskohta brittiläisessä arkkitehtuurissa. Mikä sitten on tarina värikkäiden ovien takana?

turkoosi ovi

Olen aikoinaan kuullut hauskan, mutta tietyllä tapaa varsin uskottavan tarinan värikkäistä ovista. Kun katuja reunustivat ulkosivultaan samanlaiset talorivit, eivät pubista palaavat miehet aina löytäneet omalle kotiovelleen. Siksi ovia alettiin personoida hyvinkin radikaaleilla väreillä. Tiedä sitten, mikä on tämän tarinan totuusaste.

värikkäät ovet

Lontoolainen ystäväni tiesi kertoa, että koska vanhoissa taloissa mitkään aukot eivät ole viivasuoria, niin remontin yhteydessä myös ulko-ovet on teetettävä mittatilaustyönä. Tämä antaa mahdollisuuden luoda yksilöllinen ovi, joka kuvastaa omistajaperhettä. Kaunis ovi on kunnia-asia ja sillä halutaan toivottaa ovelle tulijat tervetulleiksi.

bambuaita ja värikäs ovi

Toinen Lontoon kaduilla silmäänpistävä asia ovat kauniit ruukkupuutarhat. Tilaa ei tarvita paljoakaan, kun jo näkee kokoelman ruukkuja ja erilaisia ja eri korkuisia kasveja. Niihin törmää kaduilla talsiessa tai yläilmoihin tiiraillessa. Erityisen paljon näkee ruukkuihin istutettuja pikkupuita.

ruukkupuutarha lontoo
Ruukkupuutarhoja näkee kaduilla ja katoilla.
ruukkupuutarha kaupunki
Rento ruukkupuutarha kadunkulmassa.

Ruukkupuutarhat voivat olla rennon reheviä tai muotoon pakotettuja. Tyylejä on monia, kaikki yhtä valloittavia.

muotoon leikattu pikkupuu
Muotoonleikatut pikkupuut näyttävissä ruukuissa ovat tyypillistä englantilaista puutarhaperinnettä.

2 kommenttia artikkeliin ”Lontoon värikkäät ovet”

  1. Lontoossa on kauniita vanhoja taloja ja niissä on aina niin kivat nuo raudasta tehdyt aidat. Toissa viikolla ihailin Ranskan arkkitehtuuria ja mennessä myös Frankfurtin kivoja taloja.

    Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: