Koristelhevä

Loppukesän kukkijat | Podcast #92

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

loppukesän-kukkijat-versoileva

Loppukesän kukkijat hehkuvat kaikissa väreissä. Keltaisen lisäksi on punaista, sinistä, violettia, oranssia ja valkoista. Jokaiselle löytyy taatusti jotain. Sekoita värejä villisti tai perusta kuulaan vaalea istutus pimeneviin iltoihin. Poimi artikkelista kasveja, ja varmista loppukesän kukinta puutarhassa.

Loppukesän kukkijat – perenoja ja pensaita

Puutarhan kukinnasta on mahdollista nauttia pitkälle syksyyn. Suurin osa kukkivista kasveista on perennoja, mutta joukossa on myös puuvartisia kasveja. Loppukesän kukinnat mielletään usein keltaisiksi. Todellisuudessa tarjolla on värjeä ja sävyjä laajalla skaalalla. Helpoin tapa lisätä kukintaa loppukesään on valita kookkaita kukkivia kasveja. Hortensiat muodostavat suuria kukkapilviä. Muista myös mukula- ja sipulikasvit. Miekkaliljat, liljat ja daaliat ovat tärkeä osa syyskesää. Korkeat syysperennat, kuten kultapallo ja valtikkanauhus näkyvät kauas. Varmista, että jokaisessa kukkapenkissä on kukintaa myös loppukesästä. Jos satsaat vain yhteen penkkiin, valitse kukkapenkki jonne on hyvä näkymä esimerkiksi olohuoneesta tai keittiöstä. Myös sisäänkäynnin kukittaminen on hyvä idea.

Keltaiset ja oranssit perennat

Keltaiset perennat sopivat syksyyn. Lämmin keltainen sopii hyvin ruskan värittämään maisemaan. Väri ei näytä niin ärhäkältä syksyn pehmeässä valossa kuin keskikesällä. Valinnanvaraa on runsaasti! Alla esimerkkejä.

Keltaiset:

Koreahohdekukka
Liljat
Nauhukset
Kultapallo
Piiskut
Syyskaunosilmä
Sädepäivänkukka

Punaiset perennat

Syyskesän punertavia perennoja on useita. Sävyt vaihtelevat hennon vaaleanpunaisesta kirkkaanpunaiseen. Vaaleanpunaisen pariksi sopii hyvin valkoiset ja violetit kukat. Punertavilla kasveilla on helppo luoda pehmeä ja romanttinen ilme. Vaaleanpunaiset perennat sopivat erityisen hyvin puutarhaan, jossa on paljon hortensioista. Alla esimerkkejä punaisista kukkijoista.

Punaiset:

Kaunopunahattu
Kellopeippi
Komeamaksaruoho
Liljat
Punaväriminttu
Syysleimu

Siniset, liilat ja violetit perennat

Syyskesässä on useita sinertäviä pernenoja, joiden sävyskaala liukuu tummanviolestista sinihopeaan. Monet perennoista on melko korkeita ja niillä saa helposti näyttävyyttä puutarhaan. Tee klassinen vastaväri-istutus sinisellä ja keltaisella. Myös sinivalkoinen perennapenkki on aina tyylikäs. Vaaleanpunaisen seurassa sinertävillä perennoilla saa romanttisen ilmeen.

Sinertävät, liilat ja violetit:

Liljat
Piikkiputket
Sinipallo-ohdake
Syysasteri
Syysleimu
Ukonhatut

Lisää kukintaa daalioilla

Mukula- ja sipulikasvit ovat oiva tapa lisätä loppukesän kukintaa. Näyttävimpiä ovat suurikukkaiset daaliat. Erilaiset miekkaliljat sopivat myös hyvin perennapenkkiin. Syysmyrkkylilja eli alastonimpi on yksi harvoja syksyllä kukkivia sipulikasveja. Nosta juurakot ja mukulat ylös talvehtimaan ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Viileässä varasto varmistaa, että kukista on iloa moneksi vuodeksi.

Talveta daaliat! Silloin juurakoista on iloa moneksi vuodeksi. Kuuntele aiemmin ilmestynyt Puhetta puutarhasta –podcastjakso ja poimi vinkit talteen.2 kommenttia artikkeliin ”Loppukesän kukkijat | Podcast #92”

  1. Kiitos taas podista! Tänä vuonna jäi daaliat laittamatta, kun oli hieman erikoinen tuo kevät. Mutta nyt sainkin hyvän idean, että mihin ne haluan ensi vuonna sijoittaa, niin että ne tosiaan näkyy sisäänkin kivasti tässä loppukesällä ja syksyyn. Ei muuta kun kaivamaan uutta penkkiä. Pitäähän sinne vähän toki muunkin kesän ajan kasveja tulla. 😄

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli