Lumikello on kestävä kevään kaunotar, joka voi aloittaa kukintansa suotuisissa oloissa jo helmikuussa. Ohuen lumipeitteen alta puskeva siro kukka saa sydämen pakahtumaan ilosta: kevät tekee tuloaan!

Lumikellot olivat kevään ensimmäisiä sipulikukkia myös täällä Yhdysvaltojen itärannikolla. Näitä näkee paljon puutarhoissa isojen puiden juurelle istutettuina. Lumikellomättäiden näkeminen metsässä sen sijaan oli melkoinen yllätys. Lumikellot ovat levinneet täällä aikojen saatossa pihoja laajemmille alueilla ja ilahduttavat lehtometsissä kulkevia näin kevätaikaan.

Lumikello – Galantthus nivalis
Lumikellon suomalainen, englantilainen (’snowdrop’) ja tieteellinen nimi (’nivalis’) viittaavat kaikki lumeen ja aikaiseen kukinta-aikaan. Galantthus-sana puolestaan tulee kreikan kielen sanoista gála = maito ja ánthos = kukka, ja tämä viitannee kukan puhtaanvalkoiseen väriin.
Lumikello on monivuotinen sipulikasvi, joka kuulu narsissikasvien heimoon. Se menestyy koko Suomessa ja leviää melko hyvin sekä sipuleista, sivusipuleista että siemenistä. Lumikellojen sipulit ovat myrkyllisiä. Siron lumikellon kukat ovat kellomaiset, lehdet raikkaan vihreät ja kasvi kasva noin 10-15 cm korkeaksi.

Lumikellon kasvatus
Lumikellot viihtyvät monenlaisissa kasvuoloissa eivätkä ole turhan tarkkoja kasvualustan suhteen. Lehtometsä tai lehtometsämäiset olot tarjoavat lumikelloille täydellisen kasvupaikan. Kukat saavat juuri sopivasti valoa ennen puiden lehtien puhkeamista. Kesän korvalla kasvi käy lepoon puiden lehvästön varjoon. Talvella lumikellon pienet kukkasipulit ovat suojassa maahan tippuneiden lehtien alla. Myöhemmin kuivuneet lehdet maatuvat meheväksi mullaksi ja ravitsevat sipuleita. Suotuisissa oloissa lumikellot leviävät laajoiksi mättäiksi. Ne viihtyvät parhaiten, kun saavat kasvaa kauan samalla kasvupaikalla.

Lumikelloja näkee suomalaisissa puutarhoissa yleisimmin perennapenkeissä ja pensaisaitojen tyvellä. Kokeile istuttamista nurmelle kohtiin, josta lumi sulaa ensimmäisenä. Mitä kitukasvuisempi nurmi, sen paremmin lumikello pärjää nurmen juuriston seassa. Kevään aikaisina kaunottarina lumikellot ehtivät kukkia rauhassa ennen ensimmäistä nurmen leikkuuta.

2 kommenttia artikkeliin ”Lumikello, kevään varhainen kaunotar”
Onpa ihania! Niin keväinen tunnelma. Noita pitäisi muistaa istuttaa saareen, siellä ne saisivat levitä kielojen kanssa.
Oi oi, kuulostaa vallan mahdottoman ihanalta, lumikellojen ja kielojen täyttämä saari!