Maria Kesänen

Maria Kesänen

Luumu-kaurapaistos

Luumu-kaurapaistos on helppotekoinen ja nopea syksyn herkku. Murumainen kauraseos on tuttu omenapaistoksista, mutta sopii yhtäläisesti luumujen kera. Kauramuruseoksella kuorrutettu paistos on gluteeniton, joten se sopii monelle herkuttelijalle.

siniluumu_sinikka_sadonkorjuu

Tänä vuonna ei ylletä viime syksyn luumumääriin, mutta ainakin siniluumu ’Sinikka’ tuottaa mukavasti satoa. Hedelmät alkoivat kypsyä elo-syyskuun vaihteessa. Luumut ovat pyöreänsoikeita ja herkullisen makeita. ’Sinikka’ siniluumu on itsepölyttyvä, mutta hyötyy toki ristipölytyksestä toisen luumulajikkeen kanssa.

luumu-kaurapaistos

Paistoksen päälle tuleva rapea kauraseos ja alla muhiva mehukas luumu ovat täydellinen yhdistelmä. Luumu-kaurapaistos saa lisäksi samettista pehmeyttä luumujen päälle rouhitusta valkosuklaasta. Ripaus kanelia ja inkivääriä antavat sopivan loppusilauksen.

luumu-kaurapaistosta-ja-vaniljajäätelöä

Reseptin sokerimäärää voi modifioida luumujen makeuden mukaan. Uunilämpimän luumupaistoksen kanssa tarjottu vaniljajäätelö tuo tietenkin lisää makeutta. Tämä kannattaa pitää mielessä sokeripurkin äärellä.

Piirakan työläin osuus on luumun kivien poisto eikä sekään kovin työlästä ole. Mitä mehevämpi ja kypsempi luumu, sen helpommin kivet irtoavat. Puuhaan on kyllä olemassa oma työkalunsa, mutta kivien poisto onnistuu yhtä hyvin halkaisemalla luumut vihannesveitsellä ja kaivammalla kivet pois vaikka sormin.

luumu-kaurapaistos

Resepti: Helppo ja herkullinen luumukaurapaistos

gluteeniton

Raaka-aineet:

Noin 500g luumuja
1 rkl perunajauhoja
2 rkl fariinisokeria
Muruseos
100 g huoneenlämpöistä margariinia
75 g valkosuklaata
3 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
75 g valkosuklaata

Valmistusohje:

  • Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele uunivuoka. Huuhdo ja halkaise luumut, poista luumuista kivet. Jos käytät isokokoisia luumuja, halkaise puolikkaat vielä kahtia.
  • Laita luumut voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle perunajauhot ja kääntele ne luumujen joukkoon lusikalla. Ripottele luumujen päälle fariinisokeri ja kypsennä luumuja uunissa 10-15 minuuttia. Tee sillä aikaa muruseos.
  • Rouhi valkosuklaa karkeaksi rouheeksi.
  • Valmista muruseos: sekoita kulhossa kaurahiutaleet, sokerit, kaneli ja inkivääri. Lisää huoneenlämpöinen margariini nokareina ja nypi kaikki murumaiseksi seokseksi.
  • Ota vuoka pois uunista ja ripottele luumujen päälle valkosuklaarouhe. Levitä muruseos luumujen päälle. Kypsennä vielä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes paistos on saanut väriä.
  • Nauti luumukaurapaistos lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: