Luumu-kaurapaistos on helppotekoinen ja nopea syksyn herkku. Murumainen kauraseos on tuttu omenapaistoksista, mutta sopii yhtäläisesti luumujen kera. Kauramuruseoksella kuorrutettu paistos on gluteeniton, joten se sopii monelle herkuttelijalle.

Tänä vuonna ei ylletä viime syksyn luumumääriin, mutta ainakin siniluumu ’Sinikka’ tuottaa mukavasti satoa. Hedelmät alkoivat kypsyä elo-syyskuun vaihteessa. Luumut ovat pyöreänsoikeita ja herkullisen makeita. ’Sinikka’ siniluumu on itsepölyttyvä, mutta hyötyy toki ristipölytyksestä toisen luumulajikkeen kanssa.

Paistoksen päälle tuleva rapea kauraseos ja alla muhiva mehukas luumu ovat täydellinen yhdistelmä. Luumu-kaurapaistos saa lisäksi samettista pehmeyttä luumujen päälle rouhitusta valkosuklaasta. Ripaus kanelia ja inkivääriä antavat sopivan loppusilauksen.

Reseptin sokerimäärää voi modifioida luumujen makeuden mukaan. Uunilämpimän luumupaistoksen kanssa tarjottu vaniljajäätelö tuo tietenkin lisää makeutta. Tämä kannattaa pitää mielessä sokeripurkin äärellä.
Piirakan työläin osuus on luumun kivien poisto eikä sekään kovin työlästä ole. Mitä mehevämpi ja kypsempi luumu, sen helpommin kivet irtoavat. Puuhaan on kyllä olemassa oma työkalunsa, mutta kivien poisto onnistuu yhtä hyvin halkaisemalla luumut vihannesveitsellä ja kaivammalla kivet pois vaikka sormin.
