Koristelhevä

Lyhyt puutarhasanasto | Podcast #33

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Puutarhasanasto

Historialliset puutarhat ja puutarhataide kätkevät sisäänsä lukuisia erikoissanoja ja termejä. Näiden sanojen hallitseminen helpottaa usein tiedonhankintaa ja alan kirjallisuuteen perehtymistä. Uusimmassa podcastissa perehdymme kuuteen yleisesti käytössä olevaan sanaan ja niiden merkitykseen. Ylläolevalla soittimella voit kuunnella podcastin.

puutarhasanasto
Akseli on puutarhan läpi kulkeva suora käytävä tai linja

Puutarhasanasto |Akseli, radiaalinen ja rondelli

Kome ensimmäistä sanaa toimivat historiallisten muototarhojen pohjakaavan peruselementteinä. Akseli on yleensä puutarhaa halkova linja tai käytävä, jonka ympärille puutarha symmetrisesti muotoutuu. Akseli saattaa muodostaa näkymälinjan puutarhan alkupisteestä sen päätepisteseen ja puutarhan takana avautuvaan maisemaan. Akseleiden käyttö on ollut erityisen suosittua renessanssiajan puutarhoissa, joissa lähtökohtaisesti ihannoitiin symmetriaa.

puutarhasanasto
Pylväät on syytä sijoittaa keskelle akselia
puutarhasanasto
Näkymälinjaa halkoo rondelli

Akseliaaliseen puutarhaan liittyy usein rondelli tai rondellit. Rondelli nimitystä käytetään pyöröaukiosta. Rondelleja on käytetty entisaikojen paraatipihojen keskipisteinä tai pitkiä puutarhoja halkovia akseleita on katkaistu rondelleilla. Rondellin keskellä voi sijaita suihkulähde, patsas, koristeaihe tai jokin muu katseita keräävä yksityiskohta.

Puutarhasanasto
Rondelli on ympyrän muotoinen pyöröaukio

Akselit kulkevat puutarhassa toisiinsa nähden 90 asteen kulmassa. Jos rondellilta lähtee useampia käytäviä ja osa niistä kulkee esimerkiksi 45 asteen kulmassa silloin puhutaan radiaalisista eli säteittäisistä käytävistä. Radiaaliset käytävät ovat tyypillisiä barokkipuutarhoille ja kotoisille kärrynpyörää muistuttaville yrttitarhoille.

Puutarhasanasto | Parterri, topiaria ja espalier

Koristeellisuutta ja upeita yksityiskohtia puutarhaan luovat parterri, topiariat ja espalierit. Parterri muodostuu yleensä geometrisista tai ornamentaalisista kuvioista. Parterri voi muodostua kukkaistutuksista, erivärisistä murskeista, nurmikuvioista tai muotoilluista matalista pensasaidoista.

Kukkaistutuksista ja leikatuista pensasaidoista muotostuva parterri. (Kuva: Wikimedia Commons)

puutarhasanasto
Parterri korttelit muodostavat yhtenäisen rivistön
puutarhasanasto
Nämä parterrit muodostavat geometrisen kokonaisuuden

Lyhyeksi leikatut puksipuuaidanteet, joita käytetään parterrien kehystäjinä muistuttavat topiareja. Topiaria on muotoon leikattu pensas tai puu. Viime vuosina kotimaisilla taimistoilla on ollut kiitettävästi kartion tai spiraalin muotoon leikattuja havutopiareja. Marjakuusi on yksi täällä pohjoisissa olosuhteissa topiariaan taipuva puu. Historiallisissa puutarhoissa voi nähdä riikinkukon tai jonkin muun eläimen muotoon leikattuja topiareja.

puutarhasanasto
Topiariat voivat olla geomerisiin muotoihin tai koristeelisen muotoisiksi leikattuja puita tai pensaita. (Kuva: Wikimedia Commons)

Viimeisimpänä sanana tässä meidän lyhyessä sanastossa on tämän vuoden Kevätmessuillakin kivasti esillä ollut espalier eli säleikköpuu. Säleikköpuita voi kasvattaa esimerkiksi hidaskasvuisista omena- tai päärynäpuista. Puuta kasvatetaan lämpimällä seinustalla tai suomalaisen nimensä mukaisesti säleikköä vasten. Espaliereja on useita eri mallisia ja kullekin perinteiselle mallille löytyy omat nimet. Vuosien mittaan espalierpuut muodostavat suuren sadon ja mikä parasta kaksiulotteisesta, säleikköä vasten kasvavasta puusta sadonkorjuu on helppoa ja vaivatonta.

puutarhasanasto
Säleikköä vasten kasvava omenapuu. (Kuva: Wikimedia Commons)

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli