Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Lyyraviikunan latvapistokas

Lyyraviikunan latvapistokas on helppo tapa kasvattaa itselleen uusi kasvi. Latvominen on fiksua silloin, jos kasvi on venähtänyt reilusti pituutta tai se on pudottanut liikaa lehtiä alempaa varresta. Hyvinvoiva latvapistokas lähtee helposti uuteen kasvuun. Lue artikkelista vinkit joilla onnistut varmasti.

versoileva-lyyraviikuna
Hyvässä pistokkaassa on useampi hyvinvoiva lehti.

Lyyraviikunan latvapistokas – juurruta vedessä tai mullassa

Leikkaa pistokas puhtaalla ja terävällä veitsellä. Huolehdi siitä, että leikkuukohta on siisti ja se ei repeä. Jos lehtiä on leikkuukohtaan saakka, voi muutaman alimman lehden poistaa. Pistokkaan voi juurruttaa kahdella tapaa. Laita pistokas maljakkoon, jossa se kasvi kehittää uusia juuria. Juurten ilmaantuminen kestää tovin, mutta juurien ilmestyessä kasvutahti kiihtyy. Istuta pistokas viherkasveille tarkoitettuun multaan, kun sillä on juuret.

Vaihtoehtoisesti voit istuttaa pistokkaan suoraan viherkasvimultaan. Suoraan istuttamisessa on tärkeää huolehtia siitä, että kasvualusta on koko ajan tasakostea.

lyyraviikunan-latvapistokas-versoileva
Latvapistokas muodostaa juuria maljakossa, kun vain malttaa odottaa.

Lyyraviikunan hoito

Lyyraviikun – niin emokasvin kuin pistokkaan – hoito on helppoa, mutta tarkkaa. Lyyraviikuna tarvitsee tasakostean kasvulaustan ja paljon valoa. Kasvi ei pidä siirtelystä tai kääntelystä. Lyyraviikuna on siinä mielessä helppo ja mukava kasvi, että se osoittaa näyttävästi, onko hoito kohdillaan. Hyvinvoivalla kasvilla on vihreitä terveitä lehtiä koko varren matkalta. Jos kasvualusta ei ole sopiva, paikka on huono tai kasvi kärsii kuivuudesta, alkaa lyyraviikuna tiputtaa lehtiä. Lehtiin voi ilmestyä myös laikkuja ja lehtien kärjet muuttuvat ruskeiksi ja kuivuneiksi. Tyypillisesti kasvi on liian kuiva tai se ei saa valoa riittävästi.

Seuraa kasvin vointia ja säädä kastelua sen mukaan. Talvikaudella lyyraviikuna tarvitsee vähemmän vettä, mutta kasvualustan tulee silti olla tasakostea. Lyyraviikunaa lannoitetaan keväällä ja kesällä kerran viikossa viherkasveille tarkoitetulla lannoitteella. Kasville voi antaa lannoitetta myös talvella kerran kuussa.

Innostuitko latvomisesta? Katso myös aiemmin ilmestynyt artikkeli pylvästyräkin latvomisesta. Mukana tarkat ohjeet kuvien ja videon kera.

lyyraviikunan-latvapistokas-versoileva
Kuvan lyyraviikuna on tyypillinen näky kasvista, joka ei ole saanut riittävästi vettä ja valoa. Latvassa on kuitenkin hyvinvoivia lehtiä. Silloin latvapistokkaan ottaminen kannattaa.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: