Maria Kesänen

Maria Kesänen

Makea omenaleipä, myös gluteeniton ohje

Omenasato on ollut tänä vuonna runsas ja kotimaisia omenoita on yhä hienosti saatavilla sekä kaupoissa että toreilla. Tällä kertaa omenoista valmistetaan makeaa omenaleipää, johon voi mainiosti käyttää myös hieman nahistuneita omenoita. Makea omenaleipä on banaanileivän sukulainen, eli oikeasti kyseessä on ennemminkin kakku kuin leipä.

gluteeniton-makea-omenaleipä

Omenaraasteella ryyditetty omenaleipä sopii mainiosti brunssipöydän makeaksi tarjottavaksi. Kokeile omenaleipää myös glögin kaverina. Lisää omenaleivän kyytipojaksi ohut siivu aurajuustoa ja makuelämys on taas uudenlainen. Ovathan omenat, pähkinät ja sinihomejuusto klassisen juustotarjottimen peruspilareita.

pecanpähkinät-leivonnassa

Jos pähkinät eivät sovi ruokavalioosi, ne voi korvata esimerkiksi kuivatuilla karpaloilla tai rusinoilla. Alla olevan reseptin vinkkiosiosta löydät myös vaihtoehdon gluteenittoman leivonnaisen valmistamiseen.

omenaleipä-omenaraaste

Jos pidät omenaleivonnaisista, kokeile myös aikaisemmin julkaisemaamme Mehevät omenapalat -reseptiä.

Resepti: Makea omenaleipä

(gluteeniton, maidoton)

Raaka-aineet:

4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
hyppysellinen suolaa
1 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
1 dl pecan- tai saksanpähkinöitä pilkottuna
2 kananmunaa
1 dl maitoa
1 dl juoksevaa margariinia
4 dl karkeaksi raastettua omenaa

Valmistusohje:

  • Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  • Sekoita vehnäjauhot, vaniljasokeri, ruokasooda, kaneli ja suola taikinakulhossa.
  • Lisää joukkoon sokerit ja hieman pienemmäksi rouhitut pähkinät, sekoita.
  • Yhdistä toisessa kulhossa kananmunat, maito ja juokseva margariini. Lisää neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi taikinaan omenaraaste.
  • Vuoraan pitkänmallinen leipävuoka leivinpaperilla. Kumoa taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi. Voit halutessasi koristella omenaleivän pinnan pähkinöillä.
  • Paista 175 asteessa noin 45-55 minuuttia vuoan koosta ja uunin tehosta riippuen. Kokeile kypsyyttä hammastikulla leivän paksuimmasta kohdasta. Jos tikkuun ei tartu märkää taikinaa, omenaleipä on valmis.
  • Anna leivän jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia ja kumoa se sitten vuoasta. Anna omenaleivän jäähtyä ennen leikkaamista.
Vinkki: Käytä gluteenittomaan versioon vehnäjauhojen tilalle 2 dl gluteenitonta jauhoseosta ja 1 1/2 dl kaurajauhoja. Maidottoman omenaleivän saat korvaamalla maitotuotteet kasvimaitotuotteilla.
Vinkki: Pähkinät voi korvata kuivatuilla karpaloilla tai rusinoilla.
Vinkki: Makea omenaleipä maistuu sellaisenaan esimerkiksi aamukahvin kera. Hyvää myös glögin kanssa nautittuna, jolloin kyytipojaksi voi vuolla ohuen siivun sinihomejuustoa.

Kommentoi

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email