Marenkikupit ovat suloinen jälkiruoka pääsiäispöytään. Marenki on siitä mukava herkku, että se säilyy suhteellisen pitkään ja valmistuu aineksista, jotka useimmilta löytyvät kotoa. Munia, sokeria ja tippa etikkaa, siinä tämän yksinkertaisen, mutta kuitenkin näyttävän leivonnaisen ainekset.

Marenkikuppien täytteitä on helppo vaihdella sesongin mukaan. Pääsiäispöytään kuppeihin lusikoidaan keväänkeltaista lemon curdia eli sitruunatahnaa, lisätään päälle kermavaahtoa ja koristellaan leivokset pastellisävyisillä suklaamunilla. Kirpeä sitruunatahna tasapainottaa makeita marenkeja. Syötävät orvokinkukat tuovat leivonnaisiin ripauksen luksusta. Muista kuitenkin käyttää syötäväksi soveltuvia orvokkeja, eli joko kaupan vihannes- ja hedelmäosastolta ostettuja tai myrkyttömästi kasvatettuja.

Vinkkejä marengin valmistukseen
Marenkien valmistaminen helppoa. Muista kuitenkin nämä vinkit, jotta saat kauniita marenkeja:
- Varmista, että valkuaisten joukkoon ei pääse yhtään keltuaista.
- Käytä täysin puhtaita ja kuivia valmistusvälineitä. Jos kulho tai vatkaimet ovat rasvaiset, valkuaiset eivät vaahtoudu kunnolla.
- Munat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä.
- Sokeri lisätään valmiiseen valkuaisvaahtoon pienissä erissä, koko ajan vatkaten.
Marenkikuppien muotoilu on helppoa, kun piirrät leivinpaperiin esimerkiksi juomalasin avulla valmiit ympyrät. Käännä paperi ylösalaisin ennen marengin pursottamista, jotta piirrosjälki ei tartu marenkien pohjaan. Alla olevalla ohjeella tulee 9 kappaletta marenkikuppeja, joiden halkaisija on noin 8 cm.

Marenkikupit voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen ja säilyttää kuivassa paikassa, kannellisessa rasiassa. Marenkikuppeja on helppo käyttää ja täyttää tarpeen mukaan. Täytä marengit vasta juuri ennen tarjoilua, niin ne pysyvät rapeina. Myös värilliset pääsiäisrakeet saattavat päästää väriä, jos joutuvat odottelemaan herkuttelijoita kovin pitkään.

Marenkikupit itsessään ovat gluteenittomia ja maidottomia. Kiinnitä huomiota täyteaineksiin, jos valmistat erityisruokavalioon sopivia leivonnaisia. Saat maidottoman pääsiäisherkun, kun korvaat kermavaahdon esimerkiksi riisi- tai soijapohjaisella vispivalmisteella ja käytät kauden hedelmiä. Huomioi, että osa kaupan valmiista sitruunatahnoista sisältää myös maidon ainesosia.
