Maria Kesänen

Maria Kesänen

Marenkikupit pääsiäispöytään

Marenkikupit ovat suloinen jälkiruoka pääsiäispöytään. Marenki on siitä mukava herkku, että se säilyy suhteellisen pitkään ja valmistuu aineksista, jotka useimmilta löytyvät kotoa. Munia, sokeria ja tippa etikkaa, siinä tämän yksinkertaisen, mutta kuitenkin näyttävän leivonnaisen ainekset.

marenkikupit-pääsiäispöytään

Marenkikuppien täytteitä on helppo vaihdella sesongin mukaan. Pääsiäispöytään kuppeihin lusikoidaan keväänkeltaista lemon curdia eli sitruunatahnaa, lisätään päälle kermavaahtoa ja koristellaan leivokset pastellisävyisillä suklaamunilla. Kirpeä sitruunatahna tasapainottaa makeita marenkeja. Syötävät orvokinkukat tuovat leivonnaisiin ripauksen luksusta. Muista kuitenkin käyttää syötäväksi soveltuvia orvokkeja, eli joko kaupan vihannes- ja hedelmäosastolta ostettuja tai myrkyttömästi kasvatettuja.

itse-tehty-marenki

Vinkkejä marengin valmistukseen

Marenkien valmistaminen helppoa. Muista kuitenkin nämä vinkit, jotta saat kauniita marenkeja:

 • Varmista, että valkuaisten joukkoon ei pääse yhtään keltuaista.
 • Käytä täysin puhtaita ja kuivia valmistusvälineitä. Jos kulho tai vatkaimet ovat rasvaiset, valkuaiset eivät vaahtoudu kunnolla.
 • Munat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä.
 • Sokeri lisätään valmiiseen valkuaisvaahtoon pienissä erissä, koko ajan vatkaten.

Marenkikuppien muotoilu on helppoa, kun piirrät leivinpaperiin esimerkiksi juomalasin avulla valmiit ympyrät. Käännä paperi ylösalaisin ennen marengin pursottamista, jotta piirrosjälki ei tartu marenkien pohjaan. Alla olevalla ohjeella tulee 9 kappaletta marenkikuppeja, joiden halkaisija on noin 8 cm.

pääsiäisleivontaa

Marenkikupit voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen ja säilyttää kuivassa paikassa, kannellisessa rasiassa. Marenkikuppeja on helppo käyttää ja täyttää tarpeen mukaan. Täytä marengit vasta juuri ennen tarjoilua, niin ne pysyvät rapeina. Myös värilliset pääsiäisrakeet saattavat päästää väriä, jos joutuvat odottelemaan herkuttelijoita kovin pitkään.

marenki-lemon-curd

Marenkikupit itsessään ovat gluteenittomia ja maidottomia. Kiinnitä huomiota täyteaineksiin, jos valmistat erityisruokavalioon sopivia leivonnaisia. Saat maidottoman pääsiäisherkun, kun korvaat kermavaahdon esimerkiksi riisi- tai soijapohjaisella vispivalmisteella ja käytät kauden hedelmiä. Huomioi, että osa kaupan valmiista sitruunatahnoista sisältää myös maidon ainesosia.

pääsiäisherkku-marenkikupit

Resepti: Marenkikupit

9 kpl
gluteeniton, maidoton

Raaka-aineet:

Marenkitaikina:
3 valkuaista
2 dl sokeria
1/2 tl valkoviinietikkaa
Täyte:
lemon curdia eli sitruunatahnaa
kermavaahtoa
pääsiäiskaramelleja, esimerkiksi pastellisävyisiä suklaarakeita

Valmistusohje:

 • Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen.
 • Piirrä leivinpaperiin ympyröitä juomalasin avulla. Kuvan marengit ovat halkaisijaltaan noin 8 cm. Käännä leivinpaperi ylösalaisin, jotta piirrosjälki ei tartu marenkien pohjaan.
 • Erottele valkuaiset tarkasti ja vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa valkoviinietikka vaahdon joukkoon.
 • Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Valmis vaahto on sileää ja kiiltävää, ja se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.
 • Pursota marenkimassasta pieniä kuppeja leivinpaperin päälle uunipellille. Pursota ensin ohut pohja ja jatka pursottamalla reunat. Keskelle jää kuoppa täytettä varten.
 • Paista marenkeja 125-asteessa noin 60 minuuttia. Kypsät marengit tuntuvat kevyiltä ja irtoavat hyvin leivinpaperista. Anna marenkien jäähtyä.
 • Levitä jäähtyneiden marenkikuppien pohjalle sitruunatahnaa. Lusikoi päälle kermavaahtoa ja koristele kupit pienillä suklaamunilla. Viimeistele annokset syötävillä orvokin kukilla. Tarjoile heti.
Vinkki: Kermavaahdon sijaan voit käyttää vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai maustettua rahkaa.
Vinkki: Saat maidottoman pääsiäisherkun, kun korvaat kermavaahdon esimerkiksi riisi- tai soijapohjaisella vispivalmisteella ja käytät kauden hedelmiä.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: