Koristelhevä

Marjatarha ja monipuolinen sato | Podcast #44

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

punaherukka-versoileva

Marjatarha ja monipuolinen sato ovat perisuomalainen osa pohjoista puutarhakulttuuria. Herukka- ja tikkerperipensaat olivat aikoinaan tärkeä osa omavaraisuutta. 2000-luku on saanut kasvattamiseen höyrähtäneet innostumaan isoäidin aikaisista taidoista, ja marjatarhasta on tullut taas trendikäs. Isoin muutos on tapahtunut laji- ja lajikekirjon laajuudessa.

Lukuisat lajikkeet takaavat herkkusadon

Perusta monipuolinen marjatarha, jossa on paljon erilaisia pensaita. Ryhmittele pensaat maan happamuuden mukaan. Istuta happamaan kasvualustaan pensasmustikat, karpalot ja puolukat. Muut marjapensaat viihtyvät kalkitussa runsasmultaisessa maassa. Perinteisistä herukoista löytyy musta- ja punaherukan lisäksi valkoisia, vaaleanpunaisia ja vihreitä herukoita. Tee vadelmalle ja karhunvatukalle oma rajattu kasvupaikka, jossa juurivesat eivät haittaa. Täydennä valikoimaa erilaisilla lajikkeilla. Karviaisesta löytyy myös vaalea lajike ’Hinnonmäen keltainen’. Herukoissa ja pensasmustikoissa lajikkeita on paljon. Suurten marjojen metsästäjän valinta mustaherukka ’Pohjan jätti’ ja pensasmustikka ’Northern Blue’.

Miten sijoittaa marjatarha

Nykyaikainen marjatarha on kaunis ja monipuolinen. Tee istutuksille kauniit ja yhtenäiset rajaukset ja tukirakenteet. Sijoittelua voi tehdä kuten keittiöpuutarhassa. Rajaamiseen toimii esimerkiksi maahan upotettu lauta, teräksinen rajausreuna. Tee pensaiden väliin polkuja sepelistä, singelistä tai kivituhkasta. Jos tilaa on vähän istuta osa pensaista kerroksittain. Karpalo, mesimarja ja puolukka viihtyvät happamassa maassa pensasmustikoiden juurella. Satsaa eri lajeihin ja lajikkeisiin niin sato on samaan aikaan monipuolinen ja maistuva.

Istuta myös koristepensaita, joiden marjasato on syötävä. Tällaisia ovat esimerkiksi marjatuomipihlaja eli saskatoon, ruusukvitteni, marja-aronia ja hunajamarja. Pensaat voi istuttaa monilajisten pensasistutusten sekaan tai marjatarhaan. Tärkeintä on, että sato on kerättävissä.

Ruusukvittenin sadosta syntyy hyvää hilloa!

Hyödynnä sato

Marjatarha ja monipuolinen sato ovat loppukesän tähtihetkiä puutarhassa. Marjat maistuvat sellaisenaan terveellisenä lisukkeina aamu- ja välipaloilla. Suurempi sato säilötään hillojen, pakasteiden ja mehujen muodossa. Pakastetut marjat voi hyödyntää samaan tapaan kuin tuoreetkin. Mikä sen ihanampaa kuin pyöräyttää piirakka keskellä talvea. Kokeile esimerkiksi Marian piirakkareseptiä.

Punaviinimarjahillot ilahduttavat kauniissa purkissa myös lahjan saajaa.

4 kommenttia artikkeliin ”Marjatarha ja monipuolinen sato | Podcast #44”

 1. Moderni marjatarha -ideointinne innosti niin, että ensi yönä ei nukuta. Teen innolla omaa suunnitelmaa! Ensimmäiset lyijykynäluonnokset on jo paperilla. Ja lisää tulee… 😆

  Vastaa
  • Mahtia! Kunnon suunnitelmien tekoa ei voita mikään. Olisi kiva nähdä vaikka kuvia tulevasta marjatarhastasi. Voit vinkata niitä esim. Instagramin puolella tägäämällä meidät kuviin.

   Vastaa
 2. Tämäpä täytyy kuunnella vielä toiseenkin kertaan, niin hyvin osui meneilläänoleviin pihapohdintoihin! Moderni marjatarha onkin juuri se termi, jota olen hakenut, kun olen miettinyt mitä tehdä pikku tonttimme kulmaukseen taivaalta tiputelluille marjapensaille! Mulla ei ole modernille marjatarhalle käytettävissä kuin alle 50 m2 alaa, se on heti pihaan tullessa näkyvä kohta, eli pitäisi olla edustavakin. Sadonkin haluaisin maksimoida, ja kokeilla erikoisempiakin lajeja sekä eri lajikkeita…

  Vastaa
  • Modernin marjatarhan suunnittelu kannattaakin aloittaa mittaamalla alue ja vähän hahmottelemalla piirtäen taimia paikoilleen. Kyllä tuohon alaan mahtuu vaikka mitä ihanuuksia.

   Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli