Maria Kesänen

Maria Kesänen

Maukas mustikkapiirakka (vegaaninen ja gluteeniton)

Tiistaille (28.4.) osuva kansainvälinen mustikkapiirakkapäivä inspiroi pähkinäisen herkun tekemiseen. Maukas mustikkapiirakka on sekä vegaaninen että gluteeniton, ja valmistuu yksinkertaisista aineksista. Erityisen iso plussa koronakaranteenin aikaan.

vegaaninen-mustikkapiirakka

Alla oleva ohje on sekä munaton, maidoton että gluteeniton. Ja siis myös vegaaninen. Mustikkapiirakan voi leipoa yhtä hyvin käyttämällä tavallisia vehnäjauhoja, maitoa ja voita. Piirakka mehevöityy seisoessaan, joten sen voi leipoa hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

mustikkapiirakka-pähkinäinen-muruseos

Täytteen mustikat maustetaan sitruunan kuoriraasteella. Sitruuna ja mustikka ovat kiva makupari, ja raikas sitruuna tuo vivahteikkuutta mehevään piirakkaan.

gluteeniton-mustikkapiirakka

Kokonaisuus on vähän pähkinäinen, vähän tahmainen, vähän hampaissa rouskuva. Kun mukaan liitetään kanelin ja fariinisokerin mausteiset tuoksut, saadaan herkullinen ja täyteläinen kokonaisuus. Maukas mustikkapiirakka on parhaimmillaan vaniljakastikkeen kera nautittuna.

maukas-mustikkapiirakka

Resepti: Maukas mustikkapiirakka

gluteeniton, kananmunaton, maidoton, vegaaninen

Raaka-aineet:

Pohja:
3 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
75 g maidotonta margariinia sulatettuna tai 3/4 juoksevaa maidotonta margariinia
2 1/2 dl mantelimaitoa, soijamaitoa tai vastaavaa
Päälle:
3-4 dl mustikoita
1 sitruunan kuoriraaste
Muruseos:
75 g maidotonta margariinia
3/4 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
3/4 dl fariinisokeria
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl kanelia

Valmistusohje:

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Peitä noin 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat kevyesti. Jos käytät perinteistä piirakkavuokaa, valitse vähintään 26 cm vuoka ja voitele se.
  • Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sulatettu rasva ja maito, sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
  • Levitä mustikat taikinan päälle. Ripottele mustikoiden päälle sitruunan kuoriraaste.
  • Nypi muruseokset ainekset keskenään ja ripottele muru piirakan päälle.
  • Paista 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia vuoan koosta ja uunin tehosta riippuen. Kokeile kypsyyttä tikulla paistamisen loppuvaiheessa. Jos tikkuun ei jää taikinaa, piirakka on kypsä.
  • Anna piirakan jäähtyä ja mehevöityä, mielellään seuraavaan päivään. Herkuttele vaniljakastikkeen kera.
Vinkki: Pohjataikina on vuokaan kaadettaessa juoksevaa, mutta jämäköityy kyllä uunissa.
Vinkki: Jos sinun ei tarvitse huolehtia erityisruokavaliosta, piirakka onnistuu samoilla mittasuhteilla myös tavallisista jauhoista, rasvasta ja maidosta.

Kommentoi

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email