Maria Kesänen

Maria Kesänen

Mausteinen myskikurpitsakeitto

Mausteinen myskikurpitsakeitto on täydellistä syysruokaa. Lämpimät intialaiset maut täydentävät miedon myskikurpitsan pehmeää makua. Samettisen keiton juju on uunissa paahdetut kasvikset sekä keittoon lisätty kookosmaito. Vegaaninen ja gluteeniton myskikurpisakeitto sopii siten monenlaiseen ruokavalioon.

myskikurpitsa paahtaminen

Myskikurpitsa

Myskikurpitsa on pitkulainen, vähän päärynää muistuttava talvikurpitsa, joka on sisältä upean oranssinen. Myskikurpitsa säilyy hyvin kovan kuorensa ansiosta. Kuori kuitenkin pehmee uunissa kypsennettynä, joten kurpitsaa ei ole välttämätöntä kuoria. Myskikurpitsan käsittely on helppoa, vaikka toki kurpitsan pilkkominen vaatii järeän veitsen ja hieman käsivoimia. Myskikurpitsa sopii erityisen hyvin erilaisiin keittoihin, patoihin sekä uunikasviksiin. Maku on mieto ja aavistuksen makeahko.

Kasvaakseen myskikurpitsa tarvitsee paljon lämpöä, vettä ja ravinteita. Paras kasvupaikka on aurinkoinen ja tuulelta suojassa, esimerkiksi kasvilavassa. Myskikurpitsan hedelmät voi käyttää joko nuorena tai vasta syksyllä niiden kypsyttyä.

Myskikurpitsan siemenet

Myskikurpitsan sisällä on vain vähän siemeniä. Siemenet on helppo poistaa halkaistusta kurpitsasta lusikalla kovertamalla. Hedelmälihasta huolellisesti puhdistetut siemenet voi hyödyntää paahtamalla ne joko uunissa tai pannulla. Mausta kurpitsansiemenet öljyllä, ripauksella suolaa ja esimerkiksi chilijauheella. Paahdetut kurpitsansiemenet ovat maistuva lisä keiton tai salaatin päälle ripoteltuna. Ne tuovat ruokaan mukavaa rapeutta ja makua.

kurpitsan siemenet

Mausteinen myskikurpitsakeitto

Sosekeitot ovat täydellistä syysruokaa, sillä kerralla on helppo valmistaa isompi satsi. Uunissa paahdetut kasvikset sekä makunystyröitä lämmittävät mausteet tekevät keitosta todella maukkaan. Garam masala -mausteseos ja chili tuovat ruokaan intialaisen vivahteen. Maku viimeistellään limellä ja kookosmaidolla. Mehevän myskikurpitsakeiton maku vain paranee, kun sitä lämmittää. Keitto kestää myös pakastamista. Myskikurpitsakeitto on sekä gluteeniton että vegaaninen, joten se sopii monelle herkuttelijalle.

myskikurpitsakeitto
paahdettu-myskikurpitsakeitto

Resepti: Mausteinen myskikurpitsakeitto

vegaaninen, gluteeniton

Raaka-aineet:

noin 1 kilo myskikurpitsaa
noin 400 g perunoita
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1-2 keskivahvaa chilipalkoa
2 rkl kasviöljyä
2-3 tl garam masala -mausteseosta
5-7 dl kasvislientä
1 limen mehu
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
suolaa oman maun mukaan
Keiton pinnalle
tuoretta korianteria
paahdettuja kurpitsansiemeniä / auringonkukansiemeniä / seesaminsiemeniä

Valmistusohje:

  • Lämmitä uuni 225 asteiseksi.
  • Halkaise pesty myskikurpitsa ja kaavi siemenet pois lusikalla kaivertaen. Leikkaa kurpitsa reilun kokoisiksi paloiksi. Levitä kurpitsapalat uunipellille leivinpaperin päälle.
  • Kuori ja paloittele perunat sekä sipuli. Lisää palat uunipellille, levitä tasaiseksi kerrokseksi.
  • Kuori valkosipulinkynnet ja käytä ne kokonaisina. Halkaise chilit ja poista niistä halutessasi siemenet. Lisää kasvisten joukkoon uunipellille.
  • Pirskottele kasvisten päälle öljyä sekä ripottele garam masala -mausteseosta. Kääntele kasviksia hieman, jotta mausteet levittyvät tasaisesti.
  • Paahda kasviksia uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Kurpitsat ovat kypsiä, kun haarukka uppoaa helposti kurpitsaan.
  • Siirrä paahdetut kurpitsat suureen kattilaan ja lisää kasvisliemi. Keitä hetki. Lisää joukkoon puristettu limemehu sekä kookosmaito. Keitä vielä hetki.
  • Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarjoile keitto tuoreen korianterisilpun ja paahdettujen kurpitsasiementen kerta.
Vinkki: Jos jääkaapin vihannelokerikosta löytyy nahistunut kesäkurpitsa tai porkkanoita, käytä ne keittoon ja paahda uunissa muiden vihannesten mukana.

Kommentoi

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email