Maria Kesänen

Maria Kesänen

Mehevät omenapalat

Mehevät omenapalat ovat syksyinen herkku, joka saa makua kanelilla maustetuista omenakuutioista ja täyteläisestä vaahterasiirapista. Vaahterasiirappi tuo mukanaan hieman paahteisen, ehkäpä jopa kinuskisen säväyksen. Täydellinen makupari raikkaalle omenalle!

mehevät omenapalat

Vaahterasiirappi on monipuolinen makea tuttavuus

Yhdysvalloissa vaahterasiirappi on hyvin yleinen ainesosa leivonnassa. Sellaisenaan vaahterasiirappia nautitaan yleisimmin vohveleiden, maustamattoman jogurtin, tuoreiden hedelmien ja jäätelön kera. Viikonloppuaamuisin vaahterasiirappia pirskotetaan french toastien eli köyhien ritareiden päälle.

Suurin osa maailman vaahterasiirapista valmistetaan Kanadassa, mutta sitä tehdään myös ympäri Yhdysvaltoja. Sokerivaahtera ja mustavaahtera ovat suosituimmat mahlalähteet. Siirapin valmistukseen voi kuitenkin käyttää useimpia vaahteralajeja. Antiokdsidantteja sisältävän aidon vaahterasiirapin on todettu olevan vatsaystävällinen makeuttaja.

mehevät omenapalat

Vaahteransiirapilla maustetut omenapalat ovat riittoisa herkku ja leivonnaiset säilyvät mehevinä pitkään. Täydellinen tarjottava vaikka syksyiseen brunssipöytään.

omena-sadonkorjuu

Jos kaipaat lisää omenaohjeita, muista myös uunissa paahdettu omenahillo. Löydät samettisen pehmeän ja helpon omenahillo-ohjeen Versoilevan aikaisemmasta artikkelista täältä.

Resepti: Mehevät omenapalat

(gluteeniton)

Raaka-aineet:

Pohja
175 g voita tai margariinia
2 keskikokoista omenaa
1 tl kanelia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl vaahterasiirappia
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
Kuorrute
3 dl tomusokeria
1/2 dl vaahterasiirappia
15 g (1 rkl) voita tai margariinia
1-3 tl maitoa

Valmistusohje:

  • Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla noin 20x30 cm vuoka.
  • Kuori ja pilko omenat pienehköiksi kuutioiksi. Sulata noin 1 rkl voita kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää omenakuutiot ja kypsennä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes omenat alkavat pehmetä. Nosta kattila pois levyltä. Lisää kattilaan 1 tl kanelia ja pyöräytä omenat siinä. Kaada omenat lautaselle odottamaan.
  • Sulata loppu voi kattilassa miedolla lämmöllä. Nosta kattila pois levyltä, sekoita joukkoon sokerit, vaahterasiirappi ja suola.
  • Riko kananmunat juomalasiin ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää munat kattilaan, sekoita. Lisää joukkoon jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi omenakuutiot ja nostele ne taikinan joukkoon.
  • Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Taikinan kuuluu jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Anna jäähtyä.
  • Tee kuorrute: Sekoita kulhossa tomusokeri, vaahterasiirappi ja sulatettu voi. Lisää maitoa pienissä erissä niin, että saat sopivan paksuisen kuorrutteen. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Anna jähmettyä (mieluiten seuraavaan päivään) jääkaapissa ja leikkaa neliöiksi kylmänä.

Kommentoi

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email