Koristelhevä

Metsä vähentää stressiä ja parantaa terveyttä | Podcast #11

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

metsä_silta_versoileva

Metsä ja luonto ovat monipuolinen ja loputon hyvän olon lähde. Montaa askelta siimekseen ei tarvitse ottaa, kun happi alkaa virrata aivoihin, verenpaine laskee ja mieli virkistyy. Kuuntele  Johannan ja Katin podcast yllä olevalla soittimella. Podcastissa he keskustelevat omasta metsäsuhteestaan, varhaisista metsämuistoista ja omasta mielimaisemasta. Eksymiseltäkään ei ole vältytty.

metsä_pitkospuut_suo
Suo ja lampi keskellä metsää ovat suomalaista eksotiikkaa parhaimmillaan. Erämaan keskelle rakennetut pitkospuut tekevät liikkumisesta turvallista.

Suomalaiset ovat muiden pohjoismaalaisten tavoin etuoikeutetussa asemassa jokamiehen oikeuden ansiosta. Mahdollisuus tutkia luontoa, retkeillä ja marjastaa ei ole tyypillisesti ole vapaasti tarjolla joka puolella maapalloa. Oikeuden mukana tulee myös velvollisuuksia. Metsästä saa ottaa mukaansa vain satokasveja kuten sieniä ja marjoja. Oksien taittaminen tai kasvien repiminen juurineen ei kuulu oikeuksiin. Retkeilyn tulee olla vastuullista ja roskia ei saa jättää jälkeensä.

suppilovahverot
Metsä on syysaikaan pullollaan satoa. Korillinen suppilovahveroita tarttuu mukaan ilmaiseksi, kunhan vain jaksaa kerätä.

Opeta mitä on luonto ja metsä

Luontosuhde syntyy luonnossa kulkemalla. Seuraava sukupolvi oppii arvostamaan metsää vain, jos joku vie heidät sinne riittävän monta kertaa. Metsässä riittää paljon seurattavaa. Siellä näkee myös eläimiä joihin ei välttämättä muuten törmäisi. Marjastusreissut voivat olla lyhyempiä, metsä pullollaan leikkejä.

Metsässä on hyvä olla tietyt perustaidot hallussa, jotta kulkeminen on turvallista. Suomessa metsähallitus, kunnat ja yksityiset tahot tekevät paljon töitä sen eteen, että helppoja ja vaikeita reittejä on tarjolla joka puolella Suomea kaikenikäisille. Kyltit, merkityt reitit ja talven hiihtoladut madaltavat kynnystä eräilyyn. Merkityillä reiteillä ja alueilla kulkeminen on helppoa ja riskitöntä. Kun kokemus karttuu on helpompi painella umpimetsään.

metsä_karhunsammal_puolukka
Polut, pitkospuut ja reittien verkosto tekevät metsässä liikkumisesta turvallista ja helppoa. Kun kokemus karttuu, on polulta helpompi poiketa.

Lisää hyvinvointia

Luonto houkuttelee liikkumaan. Kun maisemat vaihtuvat, taittuu pitkäkin lenkki kevyesti. Fyysinen liikunta lisääntyy huomaamatta. Kaupan päälliseksi se tulee, kun lähdet sieneen tai marjaan. Ulkona tulee liikuttua sisätiloja enemmän ja tahtikin on usein reippaampi. Mäet ja harjut pitävät huolen siitä, että syke nousee. Metsä auttaa väsynyttä tai sairasta palautumaan. Stressi talttuu ja verenpaine laskee. Luontohetken tuntee myös jälkipolttona. Olo on virkeämpi ja keskittyminen helpompaa. Säännöllinen luonnossa liikkuminen voi tasata verenpainetta ja sykettä. Eräillessä ja luonnossa sosiaalinen kanssakäyminen on luonnollista. Retkipaikalla törmättyihin ventovieraisiin ei voi kuin suhtautua hymyillen.

Luonnossa liikkuminen on hyvää vastapainoa toimistotyölle. Suomalaisten aktiivisella luontosuhteella on jopa kansanterveydellisiä vaikutuksia. Jokamiehen oikeus takaa sen, että metsä on aina avoin. Liikkuminen on tarjolla ilmaiseksi jokaiselle.

Mänty, metsä
Eri puiden kaarnat tuntuvat erilaisilta. Kokeile myös puun halaamista.

Millainen metsä

Metsiä on tarjolla monenlaisia. Kiinnitä huomio yksilajisiin lehtipuu- tai havumetsiin. Tai siihen miltä tuntuu valoisa lehtometsä. Katveinen havumetsä voi kaikessa synkkyydessään olla mielenkiintoinen. Metsien suojelu on erityisen tärkeää ekosysteeminen kannalta. Eläimillä ja kasveilla on aina tyypillinen kasvupaikka. Ilman sitä, ne ovat vaarassa vähentyä tai tuhoutua kokonaan. Kaikkia elinympäristöjä tarvitaan.

Oppimalla metsästä, opit myös paremmin suojelemaan sitä. Suomen valtavat metsäpinta-alat toimivat ilmastonmuutoksessa hiilinieluina. On tärkeää, että jokainen osallistuu metsänsuojeluun tavalla, joka itselle parhaiten sopii. Sen voi aloittaa hyvin pienestä huolehtimalla siitä, että kulkee metsissä vastuullisesti ja luonnon huomioiden.

Testaa oma metsäsuhteesi Suomen Metsämuseon sivuilla www.metsasuhteita.fi

metsä
Heinät syksyisen auringon paisteessa

And into the forest I go, to lose my mind and find my soul. -John Muir

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli