Koristelhevä

Puutarhan syystyöt | Podcast #9

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Puutarhan syystyöt

Puutarhan syystyöt ovat kiivaimmillaan. Mutta mistä kannattaa aloittaa ja mitkä asiat ainakin hoitaa kuntoon ennen talventuloa? Mitkä asiat voit taas huolella unohtaa tai siirtää tuonnemmaksi Näistä asioista keskustelimme Katin kanssa uusimmassa podcastissa, jonka voit kuunnella yllä olevalla soittimella.

Mutta mitä me sitten listasimme puutarhan syystöiden ykkösiksi? Ensinnäkin syystöihin ryhdyttäessä on syytä varautua kunnon varustein. Hyvät kottikärryt, mahdollinen suursäkki maatuvan aineksen keruuseen, kunnon hansikkaat, polvisuojat ja muut työvälineet on syytä kaivaa esiin sillä puutarhan syystöiden numero 1 on murskekäytävien kunnostus.

1. Murskekäytävät kuntoon talveksi

Murskekäytävien huolellinen puhdistus niin rikkaruohoista kuin kaikesta talven aikana maatuvasta aineksesta sekä perinpohjainen ilmavuuden lisääminen kunnon harauksella ovat töitä, joista jokainen puutarhuri kiittää itseään keväällä. Tiivistyneet ja rikaruohottuneet käytävät tiivistyvät entisestään talven aikana ja rikat tuottavat epäsuotuisaa orgaanista ainesta murskeen sekään ja lopputuloksena on entistä vaikeampihoitoiset käytävät ja murskealueet.

Puutarhan syystyöt
Kottikärryt ja suursäkki ovat tarpeen syystöissä
Puutarhan syystyöt
Kunnollisia käsineitä ja polvisuojia ei koskaan ole liikaa

2. Tiivistyneen maan muokkaaminen ja ilmavoittaminen

Puutarhurin pahin vihollinen huonosti hoidettujen murskealueiden jälkeen on liiaksi tiivistynyt maa. Mitä huolellisemmin ilmaat, muokkaat ja möyhennät istutusalueilla pilkottavat paljaat maa-alueet sen enemmän voit taas kiittää itseäsi keväällä. Talven pakkasten aikana kuohkean maan mururakenne paranee ja maan pieneliöstötoiminta paranee. Ilmavasta ja huolella muokatusta maasta on myös keväällä helpompi nyppiä epäsuotuisat rikat pois.

Puutarhan syystyöt
Mullosten huolellinen kuohkeuttaminen parantaa maan pieneliöstön toimintaa
Puutarhan syystyöt
Talikolla saa mulloksen käännettyä syvemmältä ja maan ilmavuus lisääntyy

3. Puutarhan syystyöt ja Marjapensaiden alaoksien siivous

Marjapensaat kasvattavat mielellään maata myöden alimpia oksiaan. Vuosien saatossa pensastojen alle tulee tunkkaiset ja kosteat olosuhteet, joissa esim. jänöjussit viihtyvät piilosilla mielellään. Alaoksien leikkaus tuulettaa pensaston alaosaa eikä sieltä löydy piilopaikkoja ristiturville, joille maistuu niin kovasti puutarhan muut antimet.

Puutarhan syystyöt
Marjapensaiden alaoksien pois leikkaaminen päästää ilman paremmin kiertämään

To-Do-listat työskentelyn apuna

Puutarhuroinnin niin kuin monen muunkin työn oivin apuri on To-Do-listat. Niiden taipumus on tosin kasvaa päivittäin, mutta sitä riemua ei voita mikään kun huomaa oman listan huvenneen ja töiden edistyneen. To-Do-listalle on kätevä kerätä kaikenlaisia pikkutöitä, jotka vievät keskittymisen tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä olevilta töiltä. Työ pysyy systemaattisempana ja hommat tulee hoidettua vauhdikkaammin. To-Do-listat vapauttavat aivotyöskentelyn ja puutarhan syystöistä on mukavampi nauttia kun ei tarvitse keskittyä koko ajan keskeneräisiin pikkuhommiin.

Puutarhan syystyöt
Puusta pudonneet omenat ja muu humusta aiheuttava aines kannattaa kerätä pois sorakäytäviltä ennen talven tuloa

Olemme avanneet kommentoinnin näihin artikkeleihin. Nyt olisikin kiva kuulla mitkä ovat Sinun syystöiden ykköset ja mitkä työt jätät suosiolla kevääseen. Halutessasi voit myös toivoa meiltä podcastien aiheita =)

2 kommenttia artikkeliin ”Puutarhan syystyöt | Podcast #9”

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli