Koristelhevä

Mun top 3 – maalaiselämää | Podcast #10

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Genius loci

Mikä maalaiselämässä kiehtoo ja mikä ärsyttää? Näitä asioita pohdimme Katin kanssa Mun top 3 maalaiselämää podcastissa, jonka voit kuunnella yllä olevalla soittimella. Kummallakin on takanaan maalaiselämää rutkasti ja vuosien varrella on oppinut arvostamaan erinäisiä asioita ja jotkut jutut hieman ärsyttävät.

Genius loci
Ovi maaseutuelämään

Genius loci – Paikan henki

Olen asunut maalla 80% elämästäni, joten kokemusta piisaa yllin kyllin aiheesta. Vuosien varrella kohtalo kuljetti minut perheineni vanhaan 1902 rakennettuun purkukuntoiseen kansakouluun. Paikassa oli jotakin niin erityistä, että ensikertaa myynnissä olevassa paikassa käydessämme silloin 12 vuotias poikani sanoi, että hän on pakannut tavaransa kahdessa tunnissa jos muutamme tänne. Sama tunne vei myös omat jalkani alta ja ei siinä auttanut kuin antaa tunteiden viedä. Seuraavana aamuna seisoin kello seitsemän kiinteistövälityksen ovella, olin saanut kerättyä sukulaisilta käsirahat kokoon ja se oli menoa. Kauppakirjat kirjoitettiin ja muutimme taloon, jossa emme olleet edes käyneet sisällä.

Genius loci otti tunteemme suuremman käsiin ja paikka oli löytänyt meidät ja me paikka. Palat loksahtivat paikoilleen. Menneet kymmenen vuotta on osoittanut, että paikalla on todellakin oma henkensä, jokin suurempi, mikä saa tuntemaan hyvää oloa aina ollessa kotona, ollessa täällä. Tämä on paikka jolla on jokin syvempi ulottuvuus, suurempi merkitys.

Genius loci
Kotipihalla kasvaa satavuotiaita mäntyjä

100 vuotiaat männyt kertovat tarinoitaan

Pihapiirissä kasvaa vanhoja, uljaita mäntyjä, jotka kuiskivat tarinoitaan. Ne ovat nähneet tuulet ja tuskut, sodat ja rauhanajan, Suomen itsenäistymisen, kansakoulun lasten leikit ja heidän varttumisensa ja nyt me saamme jatkaa niiden tarinoissa, olla pala paikan historiaa.

Genius loci
Keittiön ikkunoista avautuu näkymä kauas jokilaaksoon ja sen takana olevaan metsään.

Kauas avautuvat näkymät ja vapaus

Maalaiselämässä kiehtoo kauas avautuvat näkymät, vapauden tunne ja oma yksityisyys. Mikään ei ole parempaa kun aamukahvia juodessa silmät lepäävät katsoessa kaukaisuuteen yli puutarhan, yli peltojen, yli jokiuoman ja sen takana olevien peltojen päättyen lopulta horisontissa häämöttävään utuiseen metsään. Täällä voi vetää keuhkot täyteen happea ja hengittää raikasta ilmaa niin sisällä kuin ulkona. 1902 ei vielä tunnettu homeongelmia, sisäilmaongelmia vaan kaikki rakennettiin suurella rakkaudella ja ammattitaidolla.

Maaseutu merkitsee myös vapautta ja yksityisyyttä. Voin sytyttää nuotion pihalle ja polttaa risuja ilman, että kukaan häiriintyisi. Nuotiotulen ritinässä on jotakin ikiaikaista ja se tuntuu rauhoittavalta, siksi pidän nuotioinnin vapautta suurena asiana, vaikken kaikkina vuosina sytytä nuotiota kertaakaan. Mutta se tunne, että voin tehdä sen aamulla, illalla, päivällä, yöllä, arkena, pyhäpäivänä, milloin vain saa minut tuntemaan vapautta.

Genius loci
Vanhat rakennukset vaativat hoitoa ja ylläpitoa

Huolenpitoa ja vastuuta

Vapaus merkitsee myös ääretöntä vastuuta. Maaseudulla kaikki asiat pitää hoitaa itse. Toki ihanat naapurit tuntee nimeltä koko kylänraitilla ja tarvittaessa apu on saatavilla melkeimpä milloin vain. Mutta talo, piharakennukset, kotitie, puutarha, peltopläntti ja metsikkö vaativat huolenpitoa ja kunnostusta. Joka vuosi jokin nurkka repsottaa, pitää maalata, puhdistaa rännejä, huolehtia, että nuohous tulee säännöllisesti hoidettua. Talvi ja etenkin runsasluminen talvi tuottaa haasteita, sillä aina ei ole varmaa, että aamulla pääse kotipihalta pois saati onko lähimpään taajamaan kulkeva tie aurattu. Mutta luulen, että asiat ovat kuitenkin niin, miten Saint-Exuperyn Pikku Prinssi aikoinaan totesi:

”Aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi, tekee siitä niin tärkeän sinulle.”

2 kommenttia artikkeliin ”Mun top 3 – maalaiselämää | Podcast #10”

  1. Maalaistyttönä, tällä hetkellä pikku-kaupungissa asuva, kiitos, ihana podcast <3 Maalla muutto jossain kohtaa elämässä kyllä, ja siis tämä Johannan koti ihan miunkin unelma! Lämmin kiitos <3

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli