Jokaiseen puutarhaan mahtuu toimivia ja vähemmän toimivia ratkaisuja. Mutta epätoimivat ratkaisut ja ontuva suunnittelu voivat pahimmillaan vaikuttaa puutarhan toimivuuteen vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä. Miten sitten välttää nämä pahimmat mokat puutarhassa ja missä vaiheessa niihin on viimeistään syytä reagoida? Teimme aiheesta podcastin, jonka voit kuunnella yllä olevalla soittimella.
Kaikki alkaa suunnittelusta ja mittaamisesta
Puutarhan koko, mittasuhteet, sijainti, maaperä ja ikä vaikuttavat suuresti tehtyjen ratkaisujen toimivuuteen. Olipa puutarhasi sitten vasta perusteilla tai jo ikää nähnyt kaunis kokonaisuus liittyy niihin aina muutamia yhdistäviä tekijöitä.
Kulkureitit ja puutarhan jäsentely
Miten puutarha jäsentyy eri toiminnallisuuksiin ja tiloihin on ratkaisevaa kokonaisuuden toimivuuden kannalta. Hyvin sijoitetusta keittiöpuutarhasta on helppo kipaista hakemassa päivän vihannekset ja juurekset. Lasten leikkipaikka on sijoitettu niin, että puutarhassa puuhaillessa on helppo nähdä lasten touhuamista ja pyykkihuolto on suojassa kesäkeittiön grillin tuoksuilta. Näitä toiminnallisia alueita yhdistää luonnikkaasti kulkevat ja hyvin perustetut kulkureitit, polut ja käytävät. Toimivat kulut mahdollistavat helpon ja luonnikkaan liikkumisen. Kulkujen pinnoitteet on helppo pitää siistinä ja niitä pitkin on mukava liikkua. Talviliikkuminen ja hoito on mietitty jo kulkuja suunniteltaessa.


Hulevesi ja kastelujärjestelmät
Yksi tontin suurimmista haasteista on toimivien hulevesijärjestelmien suunnittelu ja toteutus. Sadevesien ohjaaminen pois rakennusten välittömästä läheisyydestä on yksi tärkeimpiä puutarhan perustamisen töitä. Siinä missä sadevesiä ohjaillaan oikeisiin suuntiin on merkittävää myös niiden talteen kerääminen etenkin jos puutarhassa on kasvimaa tai keittiöpuutarha. Sadevesi toimii erinomaisena kasteluvetenä puutarhan herkuille ja ruukkuistutuksille. Hulevesistä ja puutarhan vesiaiheista on lisää artikkelissa Vesiaihe luo tunnelmaa puutarhaan.

Rinneratkaisut
Rinnepuutarhan pitäjän pahimmat mokat puutarhassa liittyvät suurella todennäköisyydellä toimimattomiin rinneratkaisuihin. Miten sitten saadaan toimiva puutarha, jos korkeuserot ovat suuret? Hyvällä suunnittelulla, kauniilla ja tukevilla pengerryksillä ja rinteen jakamisella osiin voi olla ratkaiseva merkitys rinteen hoidettavuuden ja estettisyyden kannalta. Monessa puutarha-alan yleisteoksessa ja esitelty erilaisia rinteiden tuenta- ja pengerrysratkaisuja. Yksi kiinnostava kirja puutarhan suunnitteluun on Bauhaus -liikkeen ajalta. Johannes Kister ja Architects´Data kirjassa on lukuisia kiehtovia esimerkkejä puutarhan rinneratkaisujen mitoittamisesta ja rakenteista. Toimiva ja hyvä ratkaisu pitää maamassat paikoillaan, näyttää kauniilta ja on helppohoitoinen

Tuuli ja näkösuojat
Puutarhan varhaisessa vaiheessa kannattaa panostaa mahdollisten tuuli-, näkö- ja äänisuojien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kyseisiin tarkoituksiin soveltuvat puut ja pensaat ovat usein hidaskasvuisia ja näiden tarjoamasta todellisesta suojasta pääsee nauttimaan vasta useamman vuoden kuluttua. Sillä välin kun suoja-aidanteet kasvavat ja komistuvat on hyvää aikaa keskittyä muiden puutarhaosien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Rakenteet ja rakennelmat
Miljööseen ja muihin tontilla oleviin rakennuksiin sopivat materiaaliyhdistelmät kiinnittävät puutarhan pienet rakennelmat toisiinsa. Toimiva ja kaunis jäte-ja kompostikatos tarjoaa suojaa talven tuulilta ja tuiskuilta kuin kesän kärpäsiltä ja hajuhaitoilta. Riittävän kokoiselle terassille tai patiolle on kiva kutsua niin perhe nauttimaan kesän yhteisestä ruokahetkestä kuin vieraat istumaan iltaa. Kasvihuone keittiöpuutarhan välittömässä yhteydessä pidentää kivasti kasvukautta ja tarjoaa suojaa sadepäivän pienille puuhille. Viihtyisyys syntyy toimivista ratkaisuista ja helppohoitoisuudesta. Näistä löytyy lisää vinkkejä ja ohjeita artikkelista Puutarhan puiset rakenteet.

Maanparannus ja kasvivalinnat
Kun puutarhan suuret linjat ja toiminnallisuudet ovat kunnossa on aika siirtyä pienempiin yksityiskohtiin. Mihin sijoitetaan ihanat perennapenkit, pienet pensasryhmät tai yksittäiset kauniit puut. Tätä ennen on syytä möyhiä maata ja tutkia mistä se muodostuu. Kunnolliseen ja riittävän syvään kasvualustaan panostaminen luo perustan puutarhassa viihtyvälle kasvillisuudelle. Tarvittavaan maanparannukseen on syytä siis panostaa huolella. Tämän jälkeen kannataa tutustua niin valitun paikan sijainnin, aurinkoisuuden ja tuulisuuden lisäksi kasvien ihanneolosuhteisiin. Taimistojen asiantuntemus sekä taimien ruukuissa olevat ohjeet kertovat tarkoin, millaisessa paikassa kasvi viihtyy, kuinka suuri siitä kasvaa ja millaiset olosuhteet ovat eduksi. Lisää aiheesta voit lukea artikkelista Perennapenkin perustaminen.

