Maria Kesänen

Maria Kesänen

Nandina tuo joulun puutarhaan

Amerikankotimme pihassa ei ole erityisen laaja kasvivalikoima, mutta yksi lempikasvejani täällä on nandina (Nandina domestica) jonka paikalliset tuntevat paremmin nimellä Heavenly Bamboo. Se on kauneimmillaan juuri näin joulun alla ja on punaisine marjoineen aivan mahtava lisä itärannikon talvipuutarhoihin.

nandinan-jouluasu

Nandina on kaunis koristepensas

Nandina on kaunis koristepensas, joka voi kasvaa melko korkeaksikin. Aurinkoisella kasvupaikalla nandina saa kuulemma räiskyvän syysvärin. Suurin osa näkemistäni nandinoista on kuitenkin edelleen syvän vihreitä ja hyvä niin, sillä tumma lehdistö luo upean taustan joulunpunaisille marjoille. Koristeellista kasvia näkee käytettävän todella paljon erityisesti sisäänkäyntien ja portinpielien läheisyydessä. Se on näin loppuvuodesta todellinen katseenvangitsija.

kaunis-nandina

Lämpimillä kasvualueilla nandina on aihavihanta. Pensas on talvenarka, vaikka kestääkin joitakin pakkasasteita. Pakkasen puraistessa pahemmin se tiputtaa lehtensä ja saattaa palelluttaa maanpäälliset osansa. Suomessa kasvia käytetään lähinnä syksyissä ruukkuistutuksissa näyttävän syysvärinsä takia.

Nandinat kukkivat pienin, valkoisin kukin. Kesällä pensas on lähinnä runsautta tuova taustakasvi, joka osoittaa täyden potenttiaalinsa vasta puutarhakauden loppupuolella. Sitä kasvatetaan erityisesti koristeellisten marjojensa vuoksi. Marjat kypsyttelevät väriään pitkin syksyä. Ensin ne ovat suklaamaisen ruskeat ja alkavat punertua käsi kädessä ruskan kanssa.

koristepensas-nandina
heavenly_bamboo

Punaiset marjat tuovat joulutunnelmaa

Joulukuuhun tultaessa marjojen väri on muuttunut kirkkaan joulunpunaiseksi. Runsaina roikkuvat marjatertut tuovat näköä ja mielenkiintoa talvipuutarhaan. Marjaisat oksat ovat kauniita maljakossa ja marjatertut kestävät hyvinä pitkään myös erilaisissa asetelmissa. Muutama marjaterttu kranssissa tai adventtikynttilöiden kyljessä tuo mukavasti joulutunnelmaa.

joulunpunaiset-marjat-nandina

Nandinan hoito

Nandina on helppohoitoinen kasvi, joka viihtyy parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Se pitää tasaisesta kosteudesta, mutta pärjää tarvittaessa myös vaatimattomissa kasvuolosuhteissa. Osassa Yhdysvaltojen eteläisiä osavaltioita kasvi on viime aikoina kirjattu haitallisten kasvien listaan. Alunperin kasvi on lähtöisin Aasiasta. Washington DC:n alueella leuto, mutta kuitenkin pakkaselle putoava talvisää estää sopivasti kasvin liiallista leviämistä. Suomessa nandinan tiedetään talvehtineen Etelä-Suomessa maahan kaivettuna. Talvisuojaus parantaa nandinan selviytymismahdollisuuksia.

nandinan-punaiset-marjat

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: