Koristelhevä

Narsissit puutarhassa | Podcast #35

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

gullö-kukkalaakso-versoileva

Narsissit kukoistavat puutarhassa vuodesta toiseen. Kestävä ja myrkyllinen kasvi pitää myös pitkäkorvat ja sorkkaeläimet loitolla. Lajikkeiden kirjo on valtava. Mitä muuta voi sipulikukalta toivoa!

Keltaista, valkoista, persikkaa

Narsissi mielletään yleensä kirkkaankeltaiseksi. Myös kukan suuri torvi keskellä kukkaa on yksi tunnusomaisimmista piirteistä. Yleistyksen vuoksi unohtuu, että narsissillajikkeita on valtavasti. Monet narsisseista ovat keltaisia, mutta värikirjossa on paljon erilaisia valkoisen, oranssin, persikan ja jopa ruskean sävyjä. Väritys voi olla kirkas, pehmeä, kylmä tai lämmin. Puutarhatarjonnan parantuessa Suomessa, on tarjolla koko ajan enemmän lajikkeita myynnissä. Erikoisuuksia voi tilata myös ulkomailta.

Puolivarjon kaunotar

Narsissi on melkoinen sissi puutarhassa. Siitä kertoo se, että kukat nousevat uskollisesti autiotalojen pihoissa rikkameren keskellä. Optimaalinen paikka on kuitenkin hyvässä puutarhamullassa, läpäisevässä pohjassa. Narsissit kukoistavat myös puolivarjossa ja jopa varjossa, mikä tekee tästä sipulikukasta monikäyttöisen. Kaunis kevät syntyy hedelmäpuiden latvusten alle, kun yhdistää erilaisia narsisseja, kirjopikarililjaa ja helmililjoja.

Vanhat ruukkukukkien jämät nousevat jopa lehtikasoista.
Narsissi ’Actaea’ on siro ja näyttävä.

Ruukuista puutarhaan

Säästä keväällä ostetut ruukkunarsissit ja istuta ne kevään korvilla puutarhaan. Hyvä säilytyspaikka on paperikassi, jossa kasvin lehdet saavat tuuleentua rauhassa ilmavasti. Juuripottia voi taivutella niin, että sipulit saa erilleen. Istuta narsisseja pensaiden juurelle, metsän reunaan ja perennapenkkeihin. Viihtyessään narsissi kukkii vuosikausia.

Narsissit voi heittää kukinnan kuihduttua paperipussiin. Tässä vaiheessa voi luopua muoviruukuista. Kasvit eivät kärsi, vaikka ne olisivat sekaisin ja päällekkäin. Älä leikkaa narsissin lehtiä pois ennen tuulentumista.

Vieraile narsissipuutarhoissa

Narsissien kukintaa voi ihailla myös avoimissa kohteissa, joissa kukkia on sadoittain. Etelä-Suomesta löytyy Gullön Kukkalaakso, joka sijaitsee Tammisaaressa. Narsissien kukinnan aikaan paikka on yleisölle avoin noin viikon verran. Narsissimetsän reitti on 500 metriä pitkä. Gullössa on myös erittäin hyvä kahvila-ravintola. Paikasta löytyy kuvia somesta hästägeillä #gullö ja #blomdahl. Kukkatilannetta voi seurata myös heidän facebook-sivuillaan mistä löytyy myös ajantasainen tieto, kun Kukkalaakso on auki.

Toinen vierailemisen arvoinen paikka on sijaitsee Urjalassa. Pölkinvuoren Kasvimaailman luontopolku on noin kilometrin mittainen. Kukkasipulipuistossa kukkii noin 85000 sipulikukkaa. Pölkinvuoressa voi tehdä vierailun yhteydessä myös taimiostoksia.


Gullön narsissit tervehtivät luontopolulla kulkijaa.


Kevät on sipulikukkien juhlaa! Katso Sannan vinkit miten teet kauniin ruukkuistutuksen sipulitulppaaneilla.

2 kommenttia artikkeliin ”Narsissit puutarhassa | Podcast #35”

  1. Viiruhelpi ja valkoinen ’Stainless’-narsissi ovat hyvin sopuisa, rauhallinen ja toimiva pari. Viiruhelpi nousee keväällä pikkuhiljaa tiheänä mattona. Herkkä, valkoinen narsissi pysyy samassa kasvuvauhdissa mukana ja kukat leijuvat viiruhelpikasvuston päällä…

    Vastaa
    • Kuulostaa tosi hyvältä. Tämä täytyy pitää itsekin mielessä ja kokeilla. Kaikki mikä nousee juuri sopivaa tahtia narsissien kanssa on juuri hyvä. Silloin ei tarvitse surkutella myöskään kuihtuneita narsissin lehtiä.

      Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli