Koristelhevä

Niitty kipsivalussa – helpot ohjeet!

Kaunis niitty kipsivalussa syntyy helposti. Tarvitset vain kipsijauhoa, kasveja, vettä ja muovailuvahaa sekä muutaman työkalun. Loppu on kiinni mielikuvituksesta. Varaa muutama laidallinen kippo, veitsi / askarteluveitsi, leivinpaperi, kaulin ja pinsetit. Sitten voimme aloittaa.

ohjeet_kipsivalu_versoileva
Tässä valmistuu muotti kipsivalulle. Muovailuvahan värillä ei ole väliä. Mitä jäykempi muovailuvaha – sen parempi! Taikinamainen muovailuvaha ei sovi kipsivaluun.
  1. Kipsivalusta tulee valitsemasi kupin muotoinen. Valintaan on syytä kiinnittää huomiota. Kaulitse muovailuvahasta parin millin paksuinen lätty, joka on on vähintään samankokoinen kuin kipsivalun kuppi. Aseta muovailuvaha varovasti kupin pohjalle. Leikkaa veitsellä ylijäävä osuus pois. Sipaise sormella teräväksi jäänyt reuna sileäksi kohti kupin reunaa.
  2. Sommittele! Niitty kipsivalussa on kauniimpi, kun teet sen pienillä kasveilla. Askarteluun käyvät myös kuivat kasvit. Lopputulos ei kerro enää kasvin väriä. Haastavimpia ovat kukinnot, joissa on pikkuroskaa. Pois nyppiminen on työlästä, mutta yleensä vaivan väärti. Tällainen on esimerkiksi päivänkakkara. Riivi kasvien varret alhaalta paljaaksi, niin keveys ja ilmavuus säilyy. Kasveja voi sommitella myös osittain päällekkäin / lomittain.

    diy_kipsivalu_versoileva
    Hyvä sommitelma on vaihteleva, tasapainoinen ja ilmava. Ihan kuin oikea niitty.
  3. Paina kasvit sormin paikoilleen. Erityisesti varret saattavat jäädä turhan pintaan. Muista tarkistaa, että kasvi on painettu ylhäältä alas. Pakittaa ei voi. Aloita painelu siksi vasta, kun sommitelma on valmis. Valussa näkyy kaikki sormenjäljistä lähtien. Varo siis tekemästä turhia kuoppia kasvien väliin
  4. Poista kasvit ja pikkuroskat pinseteillä pois.
  5. Tee kipsimassa valmiiksi vasta, kun kaikki muotit ovat valmiita. Massa alkaa kovettua jo 15 minuutissa. Sekoita 1kg        kipsijauhetta ja 6,9dl vettä erillisessä kupissa. Taikinakuppi kaatonokalla on verraton apuväline. Sekoita massaa niin kauan, että se on tasaista. Kaada massaa noin 1cm paksuinen kerros valujen päälle. Kopsuttele kupin pohjaa pöytää vasten, jotta  ilma poistuu massasta. Turha ilma jättää kupruja ja heikentää rakennetta. Valu lähtee kupista, kun kippaat sen ympäri ja    koputtelet kupin pohjaa. Valu voi olla hieman jäykässä, mutta ei hajoa kovin helposti, vaikka vääntelisit kuppia hieman.      Valmiin valun voi halutessaan maalata. Väri tuo muotoja paremmin esiin.
kipsivalu_ohjeet_versoileva
Kipsivalu on kiva lahja puutarhan ystävälle!

 

Ohjeet löytyvät myös videon muodossa Versoilevan youtube-tililtä.

Tekemisen iloa!

 

Kirjoittaja:

Katso myös:

Jaa tämä artikkeli: