Koristelhevä

Nurmikon ja istutusalueen rajaus | Podcast #79

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Istutusalueen rajaus

Huolella tehty istutusalueen rajaus viimeistelee puutarhan ilmeen. Kaunis rajaus on pitkäikäinen ja helpottaa istusalueiden puhtaana pitoa. Huolitellun rajauksen voi tehdä myös kulkureittien ja nurmialueiden rajalle. Näin puutarhasi yksityiskohdat ja ominaispiirteet piirtyvät kauniisti esiin ja puutarhasi näyttää hyvin hoidetulta ja viimeistellyltä.

Kanttaa istutusalueen reunat kauniisti

Englantilaisista puutarhoista tuttu kanttaus on edullisin tapa viimeistellä puutarhan istutusalueet. Kanttaukseen tarvitset ohjurilautaa tai kasteluletkua, jonka avulla saat kanttauksen rajasta juuri sellaisen kuin on suunnitelmissa. Tarkoitusta varten oleva kanttausrauta on paras työväline siistin kanttausreunan aikaansaamiseksi. Kanttauksessa istutusalueen ja nuremialueen raja leikataan siististi poikki, nurmipaakut poistetaan ja istutusalueen mullos pidetään rikattomana ja kuohreana koko kesän. Kanttaus on syytä uusia muutaman kerran kasvukauden aikana, jotta lopputulos olisi kaunis ja huoliteltu.

Istutusalueen rajaus reunakivillä

Rakennuksen ja pihan tyyliin sopivat reunakivet ja luonnonkivet ovat pitkäaikainen ja kestävä valinta. Huolella ja asintuntijoiden avulla valitut reunakivet mahdollistavat oikeanlaisen reunuksen niin istutusalueiden kuin kulkuväylienkin rajalle. Reunakivissä on sävyjä vaaleanharmaasta, mustaan ja punertavan sävyihin. Niiden koko ja pituus kertovat millaiseen rajaukseen ne toimivat parhaiten. Mahdollisimman lyhyillä reunakivillä saa kauniisti kaarevia muotoja aikaan kun taas pidemmät kivet toimivat parhaiten suoralinjaisten rajausten kanssa yhteen. Erillisten reunakivien lisäksi voi rajauksiin käyttää mukulakiviä, luonnonkivilohkareita tai liuskekiviä. Erilaisten reunakivien ja luonnonkivien kanssa rajattaessa pitää erityistä huomiota kiinnittää rajauksen pohjatyöhön. Kunnolla tehdyt pohjatyöt pitävät kivet paikoillaan, eikä kivien väliin pääse pesiytymään viheliäiset rikkaruohot.

Tyylikäs corten rajaa kauniisti

Ajan saatossa kauniisti patinoituva Corten -teräs on kestävä ja niukkaeleinen valinta puutarhan rajauksiin. Lämpimän ruosteen sävyinen patina tummuu vuosien kuluessa ja suojaa terästä korroosiolta. Lempeä rusehtavan sävy, matta pinta ja taivuteltavuus tekevät cortenista oivan rajausmareiaalin kaareviin muotoihin ja pieniin pengerryksiin. Selkeänä materiaalina se nostaa kauniisti esiin puutarhan yksityiskohdat, muodot ja istutusalueet.

Lämminhenkinen puu rajaa pehmeästi

Kotoisa puu toimii luonnonläheisen puutarhan rajausmateriaalina. Yksinkertaisimmillaan kaatunut puunrunko voi muodostaa luonnikkaan ja kauniistipolveilevan rajauksen. Metsäpuutarhaan sahatut eri mittaiset pölkyt riviin aseteltuina rajaavat istutusalueita. Luonnon puumateriaali sammaloituu kauniisti ajanoloon ja muodostaa puutarhan hyönteisille suojapaikkoja. Toinen vaihtoehto on puutavaraliikkeen kyllästetyt puutavarat, jotka kestävät säävaihteluita ja muodostavat selkeäpiirteisen, mutta pehmeän rajauksen.

Pajupunokset ja persoonalliset DIY -rajaukset

Cottage Garden henkeä edustavat, taidolla punotut pajurajaukset toimivat kauniisti rönsyilevien kukkaistutusten rajaukseen. Tiivis pajupunos pitää mullan hyvin istutusalueella ja kukkapenkin rajan kauniina. Punottuihin pajurajauksiin kannataa yhdistää kattausta. Näin erityisesti nurmikon leikkaaminen istutusalueen läheltä helpottuu. Pajurajauksia voi näppärästi itse punoa ja uusia aina tarvittaessa. Diy-henkisiin rajauksiin toimii myös vanhat kattotiilet, muutaustiilet ja vaikkapa erilaiset lasipullot. Nämä Diy -materiaalit voivat olla alttiita säävaihteluille ja rapautua etenkin kylminä talvina. Kannattaakin kokeilla ensin pieni pätkä rajausta ja tutkia sen talvenkestoa.

Istutusalueen rajaus kasveilla

Kaunis ja meillä Suomessa vähän käytetty tapa rajata istutusalueita on erilaisten rajaukseen soveltuvien yrttien ja muiden kasvien käyttö. Iisoppi, viiniruuta ja laventeli ovat kuin luotuja rajauksiin. Niiden leikattavuus ja muotoiltavuus on hyvä ja ne muodostavat kasvaessaan tiiviin ja kauniin seinämän istutusalueen ja nurmen väliin. Reilumpia rajauksia saa istuttamalla vaikkapa yhtenäistä kuunjiljakasvustoa istutusalueen rajalle. Tiivis kasvusto pysyy hyvin rikattomana ja rajaa alueita pehmeästi ja luonnonmukaisesti.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli