Oliivipuu, laakeripuu, kumipuut ja muut ihanat puuvartiset huonekasvit tuovat kotiin tuulahduksen maailman meriltä. Terassille tai parvekkeelle kauniisti aseteltu oliivipuu ja laakeripuu tuovat välimerellistä tunnelmaa, ruukussa kasvava japaninvaahtera puolestaan pienen palan japanilaisen puutarhan kauneusihanteita. Näitä kaikkia pieniä puuvartisia puita yhdistää niiden viihtyminen erittäin valoisassa ja lämpimässä paikassa kiivaimpana kasvukautena, useimmat näistä taasen viihtyy talven viileässä. Lue vinkit oliviipuun ja laakeripuun hoitoon ja kuuntele podcast, jossa fiilistellään pikkupuiden kasvatuksen ihanuutta!

Oliivipuu ja laakeri tuovat kotiin tuulahduksen Toscanaa
Oliivipuut ja laakeripuut ovat tuttu näky Välimeren alueen rannikkoseudulla. Oliivin hopeanhohtoiset, kapeat lehdet ja oksiston siro olemus tekevät siitä viehättävän pikkupuun kodin sisustukseen. Hyvin varustelluista kukkakaupoista ja taimistoilta voi löytää pieniä noin 20 senttisiä minipuita tai reiluja 120 – 150 senttisiä yksilöitä. Oikeanlaisella hoidolla ja talvetuksella oliivista saa pitkäaikaisen ystävän, joka parhaimmillaan kukkii ja tuottaa pieniä luuhedelmiä.
Laakeripuuta löytyy useita eri lajikkeita. Osa lajikkeista on perinteisiä mausteena käytettäviä laakeripuita, osa taas syötäväksi kelpaamattomia. Eri laakerilajikkeiden lehdistö vaihtelee leveälehtisistä hieman kapealehtisiin. Niiden lehvästön sävy on syvän tumman vihreä ja näin ne muodostavat kauniin kontrastiparin hopealehtisten oliivipuiden kanssa.
Nämä pienet puut myydään pienehköissä muoviruukuissa. Uuden puun hankinnan yhteydessä kannattaa samalla panostaa myös uuden ruukun hankintaan, sillä pienet puut kaipaavat reilummin tilaa juuristolle. Ruukun halkaisijan tulisi olla sama kuin pienen puun latvuksen leveys. Reilussa ruukussa juuriston kosteustasapaino pysyy tasaisena ja puu saa hyvän alun kasvulle. Ruukun pohjassa tulee olla reikä liiallisen kasteluveden valumiseksi. Uuteen ruukkuun puut istutetaan useimmiten noin kolmen vuoden välein.



Oliivipuun hoito
- Valitse ravinteikas, ilmavuutensa pitävä kasvualusta. Kaktusmulta tai hiekkansekainen multa on parasta oliviipuulle.
- Valitse ruukun halkaisija puun latvuksen leveyden mukaan.
- Huokoinen terrakottaruukku on hengittävä ja hyvä valinta oliivipuulle.
- Valitse mahdollisimman valoisa ja lämmin kasvupaikka.
- Kastele ja lannoita säännöllisesti. Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välillä.
- Juuristo herkkä liialliselle kastelulle.
- Vie oliivipuu kesäksi nauttimaan ulkoilman lämmöstä.
- Tuuheuta pikkupuun latvustoa latvomalla honteloita oksia. Latvonta haarauttaa oksistoa.
- Talveta viileässä noin +10C lämmössä, valoisassa paikassa.
- Sietää hyvin kuivaa huoneilmaa, ei kaipaa sumuttelua.
Laakeripuun hoito
- Lisää uuteen kasvualustaan savea sitomaan kasvualustan kosteutta.
- Ruukun koko valitaan puun latvuksen mukaan.
- Valitse valoisa puolivarjoisa kasvupaikka. Liiallinen auringonpaahde voi kärvistää lehtiä.
- Kasvi ilmoittaa kastelutarpeestaan rullaamalla lehtiään. Lehdet oikenevät nopeasti kastelun jälkeen.
- Säännöllinen kastelu ja lannoitus kasvukaudella.
- Juuristo herkkä liialliselle kastelulle.
- Elokuussa ainavihanta laakeripuu siirtyy lepotilaan ja kastelua sekä lannoitusta vähennetään.
- Tarvitsee säännöllistä sumuttelua ympäri vuoden.
- Talveta viileässä noin + 10 C lämmössä ja valoisassa.
- Lehdet voivat ärsyttää ihoa.
Kumipuut, sitruspuut ja japaninvaahterat
Kumipuut eli fiikukset, kalamondiinit, kumkvatit, sitrukset ja upeat japaninvaahterat jatkavat pienten puuvartisten koristepuiden sarjaa. Nämä kaikki toimivat upeina puina kesäisen parvekkeen ja terassin koristuksena. Sitruspuihin lukeutuvat kumkvatit ja kalamondiinit kasvatetaan oliivipuiden ja laakeripuiden tapaan. Kalamondiineista löydät myös oman artikkelin: Kalamondiini – helppo sitruspuu.
Erilaiset kumipuut eli fiikukset ovat sarjan ainoita läpi talven huoneilmassa viihtyviä kasveja. Ne omaavat suuret ja näyttävät lehdet, jotka nauttivat lehtien pyyhinnästä kostealla rätillä sekä säännöllisestä sumuttelusta. Ne viihtyvät talven huoneenlämmössä, eivätkä vaadi näiden muiden puuvartisten tapaan erillistä talvettamista.
Japaninvaahterat lukeutuvat enemmänkin puutarhan, terassien ja parvekkeiden kasveiksi. Niiden talvetus onnistuu eteläisimmässä Suomessa suojaisilla kasvupaikoilla ulkosalla tai erillisessä talvetukseen sopivassa ja valoisassa tilassa, jossa pakkanen ei pääse vioittamaan kasvin juuristoa. Pienten eksoottiesten puiden talvettamisesta voit lukea lisää artikkelista: Pienten eksoottisten puiden talvetus.

