Maria Kesänen

Maria Kesänen

Omena-perunapannu

Syksyinen omena-perunapannu valmistuu yksinkertaisista aineksista. Ja kotipuutarhurilta ainekset löytyvät melko varmasti omasta hyötytarhasta. Ja mitä ei löydy, sitä voi aina soveltaa. Tämä onkin aivan loistava ruoka käynnissä olevan hävikkiviikon teemaan.

Hävikkiviikko

Tällä viikolla on vietetty järjestyksessään kahdeksatta valtakunnallista hävikkiviikkoa. Ruokahävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Yksi hävikkiviikon tavoitteista on tehdä ruokaa vain niistä aineksista, joita kotoa löytyy jo valmiiksi. Tässä vaiheessa sadonkorjuuta tavoitteen täyttäminen on varsin helppoa keittiöpuutarhureille.

syksyinen-omenaperunapannu

Omena-perunapannu

Omena-perunapannu yhdistää perunoita, omenoita, sipulia sekä yrttejä makoisaksi syyslisäkkeeksi. Se on mainio kaveri esimerkiksi riistaruoalle. Kasvisruokailija voi paistaa omena-perunapannun kaveriksi vaikkapa halloumi-juustoa. Tämä ruoka on valmistettu uunissa, mutta jos jääkaapista löytyy keitettyjä perunoita, voi ruoan tehdä yhtä hyvin liedellä. Silloin järjestys on vain hieman toinen, katso vinkit tähän reseptin lopusta löytyvästä vinkki-osiosta.

peruna-omenapannu

Resepti: Omena-perunapannu

Kasvisruoka

Raaka-aineet:

500-600 g perunoita
1 iso sipuli tai 2 pientä
2 kiinteää ja hapanta omenaa
oliiviöljyä
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl tuoretta
suolaa ja mustapippuria
puntti basilikaa

Valmistusohje:

  • Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori perunat ja lohko ne pienemmiksi. Öljyä uunivuoka kevyesti ja levitä perunalohkot tasaisesti vuokaan. Kypsennä uunissa noin 10 minuuttia.
  • Kuori sillä aikaa sipulit ja lohko pienemmiksi. Kun perunat ovat olleet uunissa noin 10 minuuttia, ota vuoka uunista ja lisää sipulilohkot perunoiden joukkoon. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä. Mausta timjamilla. Lisää vielä 1 rkl vaahterasiirappia. Jatka kypsentämistä uunissa noin 10 minuuttia.
  • Kuori omenat tarvittaessa, kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Lohko omenat pienemmiksi. Kun peruna-sipuliseos on ollut uunissa yhteensä noin 20 minuuttia, lisää omenalohkot vuokaan. Kääntele omenat vihannesten joukkoon ja jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes omenalohkot ovat alkaneet pehmentyä. Tarkista myös perunoiden kypsyys.
  • Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna puntti basilikaa. Siirrä kasvikset tarjoiluastiaan ja lisää joukkoon basilikasilppu.
  • Nauti sellaisenaan tai liharuokien kaverina.
Vinkki: Jos jääkaapista löytyy aurajuuston jämät, lisää ne ruokaan. Voit lisätä aurajuustomurun uunivuokaan yhdessä omenoiden kanssa tai tarjoa juusto erikseen.
Vinkki: Ruoan voi myös hyödyntää keitettyjä ylijäämäperunoita. Kuullota ensin sipulilohkoja pannulla. Lisää sitten pannulle pilkotut perunat ja omenalohkoja. Lisää timjami ja vaahterasiirappi, ja kääntele kaikki varovasti sekaisin. Paista kasviksia pannulla, kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä ja omenat alkaneet pehmentyä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla, sekä lisää reilusti basilikasilppua.
Vinkki: Kypsennysaika riippuu perunalohkojen koosta. Mitä pienemmäksi ne pilkot, sen nopeammin lohkot kyspyvät.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: