Sanna Rasku

Sanna Rasku

Oranssina hehkuva lyhtykoiso

Lyhtykoiso on jokseenkin parjattu perenna kukkapenkeissä sen voimakkaan leviämisen takia. Se on kuitenkin todella kaunis syyskasvi sen oranssina hehkuvien lyhtyjen vuoksi. Kauppaan tätä kaunistusta ei siis kannata jättää, vaan istuttaa se ruukkuun.

Lyhtykoison lyhdyt hehkuvat kilpaa syysauringon kanssa.


Hehkuvan oranssi syyskasvi

Syksyiset ruukkukasvi-istutukset kaipaavat erilaisia värikkäitä kasvilajeja pallokrysanteemien ja syklaamien seuraksi. Kukkapenkkien perennana tunnettu lyhtykoiso (Physalis alkekengi) on todella hieno vaihtoehto ruukkuihin sen upeasti hehkuvien lyhtyjen vuoksi. Lyhdyt eli verhiöt ovat aluksi vihreitä, mutta muuttuvat syksyn edetessä hehkuvan oransseiksi. Siinä vaiheessa niitä yleensä puutarhamyymälöistä saakin ruukkukasvina ostaa. Lyhtykoiso näyttää kauniilta sellaisenaan ruukussa tai sekaistutuksissa muiden kasvien lomassa. Kastele lyhtykoisoja säännöllisesti säiden mukaan.


Lyhtykoiso – ruukusta kuivakukaksi

Lyhtykoiso on ruukussa paitsi kaunis, myös pitkäikäinen. Lyhdyt saavat hurjasti lisäaikaa vielä ruukussa hehkumisen jälkeenkin, koska oksat tai yksittäiset lyhdyt voi kuivata. Oksa maljakossa tai yksittäiset lyhdyt tarjottimella tuovat syksyn myös sisälle. Lyhdyissä on lisäksi se hyvä puoli, että ne pitävät oranssin värinsä hyvin. Saapa lyhdyistä myös tehtyä vaikka ”huput” syksyn tunnelmallisille valosarjoille.

Lyhtykoison aluksi vihreä verhiö eli lyhty muuttuu syksyn edetessä hehkuvan oranssiksi. Lyhdyt on helppo kuivata sellaisenaan esimerkiksi tarjottimella. Oranssi väri pysyy lyhdyissä hyvin.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: