Päärynäpuu omassa pihassa saattaa kuulostaa eksoottiselta, mutta päärynän kasvatus onnistuu ainakin Etelä-Suomessa. Sadonkorjuu osuu lajikkeesta ja kasvupaikasta riippuen elo-syyskuulle, joillakin myöhäisimmillä lajikkeilla jopa lokakuun puoliväliin. Päärynäpuun kypsät hedelmät pilaantuvat nopeasti, joten sato olisi hyvä käyttää mahdollisimman pian. Päärynäkompotti on helppo valmistaa ja siihen saa upotettua kerralla mukavan määrän hedelmiä. Ohjetta voi tarvittaessa tuplata tai vaikka triplata.

Päärynä ’Pepi’
Kuvan ’Pepi’ päärynät ovat makeita, keskikokoisia ja kypsänä pehmeitä. Kuoren väri muuttuu auringon puolelta punaiseksi. Lajike tulee satoikään jo nuorena ja hedelmät kypsyvät elo-syyskuussa. Kypsä hedelmä tuntuu painettaessa hieman pehmeältä, mutta samasta syystä hedelmät myös kolhiintuvat helposti.

Mikä ihmeen kompotti?
Kompotti tarkoittaa ruoan lisukkeena tai jälkiruokana käytettyä hilloketta, jossa hedelmät ovat kokonaisina tai paloina. Kiinteät ainekset ja liemi ovat selvästi erillään. Kompottia keitetään vain vähän aikaa.
Päärynäkompotti
Tässä ohjeessa päärynät keitetään mausteliemessä, joka saa makunsa vaniljatangosta, kanelista ja tähtitaniksesta. Päärynäkompotti on helppo valmistaa ja se sopii moneen. Kokeile kompottia esimerkiksi maustamattoman jogurtin kanssa nautittuna. Se maistuu myös ohukaisten kaverina tai vaniljajäätelön kera.

Jos haaveilet omasta hedelmätarhasta, käy tutustumassa aikaisemmin sivuillamme julkaistuun artikkeliin ja podiin ”Marjat ja hedelmät omasta puutarhasta”.
2 kommenttia artikkeliin ”Päärynäkompotti”
Hei,
Kuinka kauan kompotti säilyy jääkaapissa? Otan reseptin heti käyttöön. Meillä Pepi-päärynä, ja joka kesä yllätyn kuinka nopeasti sadonkorjuu täytyy tehdä. Kuten totesit päärynät pilaantuvat nopeasti, mutta sopivan kypsänä aivan ihanan makuisia.
– Katri
Hei Katri!
Veikkaisin, että tällä sokerimäärällä säilyyy joitakin viikkoja. Itselläni ei ole vielä tarkempaa kokemusta, koska satsit on aina syöty melko nopeasti:D