Maria Kesänen

Maria Kesänen

Päärynäkompotti

Päärynäpuu omassa pihassa saattaa kuulostaa eksoottiselta, mutta päärynän kasvatus onnistuu ainakin Etelä-Suomessa. Sadonkorjuu osuu lajikkeesta ja kasvupaikasta riippuen elo-syyskuulle, joillakin myöhäisimmillä lajikkeilla jopa lokakuun puoliväliin. Päärynäpuun kypsät hedelmät pilaantuvat nopeasti, joten sato olisi hyvä käyttää mahdollisimman pian. Päärynäkompotti on helppo valmistaa ja siihen saa upotettua kerralla mukavan määrän hedelmiä. Ohjetta voi tarvittaessa tuplata tai vaikka triplata.

päärynasato

Päärynä ’Pepi’

Kuvan ’Pepi’ päärynät ovat makeita, keskikokoisia ja kypsänä pehmeitä. Kuoren väri muuttuu auringon puolelta punaiseksi. Lajike tulee satoikään jo nuorena ja hedelmät kypsyvät elo-syyskuussa. Kypsä hedelmä tuntuu painettaessa hieman pehmeältä, mutta samasta syystä hedelmät myös kolhiintuvat helposti.

päärynäkompotti

Mikä ihmeen kompotti?

Kompotti tarkoittaa ruoan lisukkeena tai jälkiruokana käytettyä hilloketta, jossa hedelmät ovat kokonaisina tai paloina. Kiinteät ainekset ja liemi ovat selvästi erillään. Kompottia keitetään vain vähän aikaa.

Päärynäkompotti

Tässä ohjeessa päärynät keitetään mausteliemessä, joka saa makunsa vaniljatangosta, kanelista ja tähtitaniksesta. Päärynäkompotti on helppo valmistaa ja se sopii moneen. Kokeile kompottia esimerkiksi maustamattoman jogurtin kanssa nautittuna. Se maistuu myös ohukaisten kaverina tai vaniljajäätelön kera.

päärynäkompotti

Jos haaveilet omasta hedelmätarhasta, käy tutustumassa aikaisemmin sivuillamme julkaistuun artikkeliin ja podiin ”Marjat ja hedelmät omasta puutarhasta”.

Resepti: Päärynäkompotti

Raaka-aineet:

1 kg päärynöitä
2 dl vettä
2 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
2 kpl tähtianiksia

Valmistusohje:

 • Pese ja kuori päärynät, poista siemenkodat ja leikkaa päärynät kuutioiksi.
 • Mittaa vesi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta mausteliemi. Lisää päärynäkuutiot ja keitä varovasti miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes päärynät ovat kunnolla pehmenneet.
 • Nostele päärynäkuutiot hyvin pestyihin lasitölkkeihin. Poista mausteliemen joukosta vanilja- ja kanelitangot sekä tähtianikset. Kaada mausteliemi päärynäkuutioiden päälle tölkkeihin. Säilytä päärynäkompotti jääkaapissa.
Vinkki: Tarjoa päärynäkompottia esimerkiksi ohukaisten kanssa, vaniljajäätelön kera tai nauti maustamattoman jogurtin kaverina.

2 kommenttia artikkeliin ”Päärynäkompotti”

 1. Hei,
  Kuinka kauan kompotti säilyy jääkaapissa? Otan reseptin heti käyttöön. Meillä Pepi-päärynä, ja joka kesä yllätyn kuinka nopeasti sadonkorjuu täytyy tehdä. Kuten totesit päärynät pilaantuvat nopeasti, mutta sopivan kypsänä aivan ihanan makuisia.
  – Katri

  Vastaa
  • Hei Katri!

   Veikkaisin, että tällä sokerimäärällä säilyyy joitakin viikkoja. Itselläni ei ole vielä tarkempaa kokemusta, koska satsit on aina syöty melko nopeasti:D

   Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: