Koristelhevä

Parhaat puutarhakirjat | Podcast #68

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Puutarhakirjat

Puutarhakirjat ovat arjen luksusta. Niiden ääreen voi seisahtua, imeä itseensä uusia ideoita, inspiroitua ja oppia uutta. Listasimme Katin kanssa yhteensä kymmenen puutarhakirjaa, jotka tarjoilevat jotakin hieman enemmän. Aiheeseen liittyvän podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella. Podcast löytyy kätevästi myös Spotifystä.

Puutarhakirjat inspiraation lähteenä

Top 10 puutarhakirjojen joukkoon pääsi lukuisia puutarhasuunnittelua eri tulokulmista sivuavaa kirjaa. Näistä monia yhdisti konkreettiset ja havainnolliset pohjapiirokset, rakenne- ja ideakuvat sekä kasviluettelot. Mukaan päässeistä kirjoista etenkin ruotsinkielinen Trädgårdform kirja avaa puutarhasuunnittelua useista eri näkökulmista. Siinä annetaan konkreettisia vinkkejä puutarhan eri osien suunnitteluun sekä toteutukseen. Kirjaa elävöittävät lukuisat havainnolliset ja ohjeistavat piirroskuvat. Suunnitteluun muita oivia kirjoja ovat The Gardener´s Gardens, jossa esitellään huimat 250 puutarhaa ympäri maailman. Puutarhat edustavat eri aikakausien tyylejä ja ominaispiirteitä. Greating Small Gardens johdattelee pienten puutarhojen pariin. Puutarhat on jaoteltu teemoittain ja kukin malliesimerkki on tiukasti teemansa edustaja. Kirja nostaa esiin lukuisia meille suomalaisille vieraampia puutarhatyyppejä kuten sorapuutarhat, heinäpuutarhat, mattopuutarhat ja vesipuutarhat. Neljäntenä puutarhasuunnitteluun eväitä antavana teoksena on Loviisan liepeillä upeaa elämyspuutarhaa pitävän Eija Klaucken Englantilainen puutarha. Nimensä mukaisesti kirja avaa englantilaista puutarhaa reilu 270 sivun verran. Kirjassa on lukuisia havainnekuvia ja ideoita oman englantilaisen puutarhan perustamisen tueksi.

Katin suosikit

  • The Gardener´s Garden, Madison Cox
  • Trädgårdform, Karin Janrik ja Viveka Ljurgström
  • Viljelykasvien nimistö, Ella Räty
  • Puutarhataiteen historian perusteet, Antero Sinisalo
  • Hulevedet rakennetussa ympäristössä, Reijo Eskola ja Outi Tahvonen

Johannan suosikit

  • Puutarhataiteen historian perusteet, Antero Sinisalo
  • Englantilainen puutarha, Eija Klaucke
  • Puutarhataiteen helmiä, Eeva Ruoff
  • Greating Small Gardens, Roy Strong
  • Floora puutarhakasvien historia, Brent Elliott

Puutarhakirjat
Suunnittelutyötä tukevissa kirjoissa on pohjapiirroksia, ideakuvia ja kasvilistoja.
puutarhakirjat
Trädgårdsform tarjoilee houkuttelevan kattauksen konkreettisia ideoita unelmapuutarhan suunnittelijalle.
Puutarhakirjat
Puutarhakirjat ovat parhaimmillaan myös kauniita sisustuselementtejä.

Historiaa ja huikeita tarinoita puutarhakirjojen sivuilta

Puutarhataiteeseen liittyvä historia avaa uusia näkökulmia puutarhaan sekä taustoittaa eri maiden ja kulttuurien puutarhaihanteita. Valitsimme parhaimpien puutarhakirjojen joukoon niin ikään myös historiaa sivuavia teoksia. Niistä käytetyin lienee suomenkielinen Puutarhataiteen historian perusteet. Kirja on oiva teos myös puutarhamatkailusta kiinnostuneille, sillä siinä esitellään lukuisia kuuluisia puutarhoja. Puutarhataidetta toisesta näkökulmasta avaa Eeva Ruoffin Puutarhataiteen helmiä, joka niin ikään esittelee Euroopan upeimpia puutarhoja niin kuvin kuin historiallisin kuvauksin niiden vaiheista. Historiakirjojen sarjaa täydentää minikirja Floora, joka puolestaan esittelee suosituimpien puutarhakasvien historiaa ja etenkin saapumista Eurooppaan ja englantilaisiin puutarhoihin.

Puutarhataiteen historiasta voit lukea lisää artikkeleista:
Pittoreski, finial ja fasadi | Podcast #42
Lyhyt puutarhasanasto | Podcast #33

Puutarhakirja Puutarhataiteen historia
Antero Sinisalon Puutarhataiteen historian perusteet on kattava oppikirja puutarhataiteen historiasta.
puutarhataiteen historian perusteet
Sinisalon kirjassa on lukuisia historiallisia kuvia havainnollistamassa eri aikakausien puutarhojen ominaispiirteitä.

Tiukkaa tietoa ja hyötyä

Puutarhakirjat voivat inspiraation ja historian lisäksi tarjoilla rautaisannoksen tiukkaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä. Jokaisen puutarhaintoilijan perusteoksiin lukeutuu ehdottomasti Viljelykasvien nimistö, joka sisältää noin 9000 kasvin tieteellisen nimen sekä suomen- ja ruotsinkielisen nimen. Teoksesta on erityistä hyötyä verkossa tehtäviin siemenostoksiin ja taimistoilta hankittujen taimien nimeämiseen. Kirjan näkeekin usein monen kesäkukkaviljelijän tiskin läheisyydessä. Tietokirjoja löytyy myös monista kapea-alaisemmista aihealueista. Hulevedet ja niiden hallinta on merkittävä osa rakennettua ympäristöä. Tonttien ja muiden rakennettujen aluiden kuivattamiseen johdattelee Hulevedet rakennetussa ympäristössä. Kirja avaa oppikirjan tapaan aihealuetta useasta eri tulokulmasta ja antaa ohjeita hulevesien hallintaan.

Puutarhakirjat
Puutarhakirjat ovat parhaimmillaan monikäyttöisiä ja ohjeistavia kirjoja, joiden puoleen voi kääntyä arjen ongelmatilanteissakin.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli