Pelargonin hoito on helppoa ja mukavaa puuhaa. Kauneutensa ja helppohoitoisuutensa vuoksi pelakuut ihastuttavat suomalaisissa ruukkupuutarhoissa joka vuosi. Mummolasta tuttu suosikkikasvi kukoistaa kesästä toiseen, jos kasvia jaksaa hoitaa ja talvettaa. Laiskan ruukkupuutarhurin kasvi pelargoni ei ole. Lue artikkelista vinkit, joilla saat pelakuut kukoistamaan!

Pelargoni – ruukkupuutarhan primadonna
Pelargonit viihtyvät parhaiten yksinään erossa muista kasveista. Pelakuuta ei syyttä kutsuta hienohelmaksi ja primadonnaksi. Hoito on helppoa, jos kasvupaikka on valittu oikein. Valitse pelargonille paikka katetulta terassilta, parvekkeelta tai sisäänkäynnistä. Sateesta kasvi ei välitä, ja ulkokuori muuttuu helposti hieman ränsistyneeksi rankkasateen jälkeen. Tavallisimmat pelargonit sietävät kohtalaisesti sadekuuroja ja tuulta. Pitkälle jalostetut lajikkeet ja jalopelargonit on syytä pitää katoksen alla.
Pelargonit ovat upeita yksittäiskasveja. Pystykasvuiset pelargonit käyvät myös pääkasveiksi ruukkuistutukseen. Tyypillinen ruukkutuoveri on lobelia. Pelargoni ei siedä valtavaa kilpailua, joten täyteen ahdettuun istutukseen siitä ei ole. Riippapelargonit ovat näyttävimpiä amppelissa tai ruukussa esimerkiksi pylvään päällä.
Kasvi hyötyy kuivien kukintojen poistamisesta. Poista kukkavarsi tyvestä kukinnan loputtua. Suuret taimet tuottavat eniten kukintoja. Etsi taimimyymälästä tuuheita pensasmaisia yksilöitä. Vaikka nuppuja ei vielä kaupassa olisikaan, suuri kasvi tuottaa niitä kyllä.
Ruusunnuppupelargoneilla on kaunis kukinta ja kasvutapa. Ruusunnuppupelargoni ’Apple Blossom’ kasvattaa vuosi vuodelta suosiotaan Pelargonilajeja ja -lajikkeita on useita. Kuvassa kirjavalehtinen ’Madame Salleron’
Kuivan paikan kasvi
Pelargoni on alkujaan kuivan paikan kasvi. Kasvi sietää hyvin kuivuutta, paahdetta ja jopa niukkaa hoitoa. Ruukun multa saa kuivahtaa kunnolla kasteluiden välissä. Kasvi sietää paremmin kuivuutta kuin liikakastelua. Kastelusta on kuitenkin aina huolehdittava, kun kyseessä on ruukkukasvi.
Mitä paahteisempi paikka, sitä tarkempi kastelun kanssa saa olla. Lisää kasteluveden mukana lannoitetta tuotteen ohjeen mukaan, ja kasvi kukkii pitkälle syksyyn. Kasvi ei pidä liikalannoituksesta, joten maltti on hyvä pitää mukana.

Pelargonin hoito talvetuksen jälkeen
Pelargonit ovat helppoja talvetettavia viileässä paikassa. Talven jälkeen on syytä vaihtaa pelargonin multa. Ravinteet hupenevat rajatusta kasvutilasta vuoden aikana, joten kasvi saa uutta potkua uudesta mullasta. Mullan voi vaihtaa sisätiloissa maaliskuussa. Mullanvaihdon voi vaihtoehtoisesti tehdä kesän alussa ulkosalla, kun olet siirtämässä kasvia ulos. Leikkaa samalla kasvin kuivat osat pois. Kasvustoa voi leikata reilumminkin, jos haluat säilyttää pensasmaisen olemuksen. Hyödynnä leikatut varret pistokkaina, joista saat uusia kesäkukkia.
Pelargoni on pitkäikäinen kasvi, kun se talvettaa sisätiloissa. Lue ja kuuntele lisää pelargonin talvetuksesta Versoilevan aiemmin ilmestyneestä artikkelista ja podcastista.
