Koristelhevä

Pelargonit ja talvetus | Podcast #5

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

pelargonit_versoileva

Talveta pelargonit ja poimi artikkelista vinkit miten saat kukat säilymään hengissä talven yli. Pelargoni on monivuotinen kasvi, joka ei pärjää pohjoisen talvissa. Talvetuksen ansiosta kasvista saa pitkäikäisen kumppanin. Kukat kannetaan sisälle tai kellariin, kun ensimmäiset kylmät yöt lähestyvät. Talvetus on ajankohtainen useimmiten syyskuun puolessa välissä, mutta vuosissa on aina eroja.

pelargoni_prins_nikolai_versoileva
Erikoisemmat pelargonit ovat keräilykohteita. Prins Nikolai on vahvakasvuinen ja helppo talvetettava.

Pelargonit ja talvi

Älä suotta säikähdä pelargonin raaskua ulkomuotoa talvella. Kasvi saattaa kukkia valoisalla ikkunalla, mutta tyypillisesti kasvi kellastuu hieman ja pudottaa kukat sekä ison osan lehdistä. Ranka saattaa olla hyvinkin paljas. Villilajit kuten Australian villipelargoni kuihduttaa alimpia lehtiään niin, että ne muuttuvat ruskeiksi ja kuiviksi. Kuivat ja kuolleet kasvin osat voi aina leikata pois. Leikkaa lehti aina varsineen, älä jätä turhia tappeja. Voit myös karsia huonoimpia lehtiä, kun kannat kasvit sisään niin säästyt suurimmalta roskalta. Tee samalla myös talvetuskimppu pelargonin kukinnoista.

Pelargoni on hengissä ja hyvinvoiva, jos varsi on napakka ja vihreä. Kuolevan kasvin tunnistat siitä, että kasvin varsi muuttuu pehmeäksi ja ikään kuin mätänee pystyyn.

erikois_pelargonit_versoileva

Valoa ja viileyttä

Optimaalinen talvetuslämpötila on 5 ja 10 asteen välissä. Pelargoni ei ole kuitenkaan kovin ehdoton. Siksi kukka kannattaa yrittää talvettaa, vaikka normaalissa huonelämmössä. Ikkunalaudalla kasvi saa kaipaamaansa valoa. Lisäksi ikkunan vierus on usein kodin viilein paikka. Hyviä talvetuspaikkoja ovat myös mökki, autotalli tai varasto. Muista että ilmalämpöpumpulla saat säädettyä haluamasi lämpötilan. Jos kotonasi on perinteiset patterit, pyhitä yksi huone kukille ja säädä lämpötila mahdollisimman viileälle.

Pelargoneja on tyypillisesti talvetettu maakellareissa ja pimeillä vinteillä. Kasvi viihtyy kuitenkin parhaiten valoisalla paikalla. Kasvilamput ovat hyvä vaihtoehto, jos huoneessa ei ole ikkunaa.

Pelargonit kasvavat kokoa talvella. Ne kukkivat kiitollisesti vuodesta toiseen, kun muistat hoitaa niitä.

Hoida pelargoneja oikein

Pelargoni on luonnossa kuivan paikan kasvi. Se voi parhaiten, kun multatila saa kuivahtaa kunnolla kasteluiden välillä. Talvella kasteluntarve vähenee entisestään. Mitä viileämpi ja pimeämpi talvetuspaikka on, sitä vähemmän kasvi tarvitsee kastelua. Viileässä paikassa riittää, kun kasvi saa tilkan vettä pari kertaa kuussa. Kasveilla on talvella lepokausi. Silloin niitä ei lannoiteta ollenkaan.

Viimeistään keväällä pelargonit nostetaan ikkunalaudalle. Jos talvetat kellarissa, tuo kasvit sisään ikkunan äärelle. Kastelua lisätään sitä mukaan, kun valon määrä lisääntyy. Vaihda pelargonin multa joka kevät maaliskuussa. Kukkiva kasvi käyttää paljon ravinteita, siksi uusi multa tulee tarpeeseen. Kasvia voi leikata reippaasti mullanvaihdon yhteydessä. Jos leikkaat kasvin lyhyeksi, se haarautuu ja saat tuuhean kukan. Leikkaamattomana rangasta tulee kookas ja hieman puumainen. Molemmat vaihtoehdot ovat kauniita. Ota leikkauksen yhteydessä pelargonista pistokkaita. Niistä saat kesän aikana uuden komean taimen. Kun kasvi on asettunut mullanvaihdon jälkeen, voi lannoituksen aloittaa.

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli