Perennapenkin kunnostaminen kannattaa, sillä hyötyjä on monia: rikat saavat kyytiä, kasvualustan kunto paranee ja perennoilla on taas tilaa kasvaa. Lue vinkit artikkelista ja laita perennapenkkisi kukoistamaan.

Miksi perennapenkki pitää uudistaa?
Perennat kasvavat luontaisesti vuosittain lisää kokoa. Lopulta kukkapenkki on täysi. Kun perennojen kasvutila loppuu, hyötyvät perennat jakamisesta. Tällä tarkoitetaan taimen ylös nostoa ja juuripaakun jakamista useaan pienempään osaan. Osa perennoista jopa taantuu tiiviissä kukkapenkissä. Tällaisia ovat esimerkiksi kurjenmiekat ja iirikset, jotka täytyy jakaa muutaman vuoden välein, jotta kukinta säilyy runsaana.
Tiiviistä kukkapenkistä on haastavaa kitkeä rikkaruohoja. Perennapenkin uudistamisen yhteydessä taimet ja kasvualusta käydään huolellisesti läpi. Rikkaruohot pitää poistaa juurineen tai kasvu alkaa uudestaan. Todella huonokuntoinen ja rikoittunut alusta voi hyötyä myös osittaisesta kasvualustan vaihdosta. Kasvualusta on suotavaa ainakin kunnostaa. Niukkaravinteiseen hiekkapitoiseen penkkiin lisätään multaa ja rikatonta kompostia. Savimaa hyötyy hiekasta, mullasta ja puoliksi palaneesta kompostista. Multamaahan lisätään rikatonta multaa ja hiekkaa. Jos teet kunnostuksen keväällä, kompostin sijaan kasvualustaan voi sekoittaa kevätlannoitteen.
Jos perennat voivat huonosti nykyisessä penkissä, on kasvualustan lisäksi hyvä tutkailla kasvuolosuhteita. Onko paikka oikea perennalle? Siirrä kunnostuksen yhteydessä kasvit sopivalle kasvupaikalle. Perennoja löytyy niin varjoon, puolivarjoon, aurinkoon kuin paahteeseen.
Käännä tyhjennetty perennapenkki pistolapion syvyydeltä ja poista rikkakasvit juurineen. Sommittele jako- ja siementaimia uusille paikoilleen. Varaa istutukseen kastelukannu ja vettä. Upota juuripaakku multaan kokonaan ja tiivistä multa juurenniskan ympäriltä hellästi käsin painellen.
Tee näin – perennapenkin kunnostus
Nosta perennan taimet ylös mahdollisimman suurten juuripaakkujen kera. Yritä saada mukaan myös hiusjuuristoa. Pressu perennapenkin vieressä on hyvä apu. Jos alue on suuri, voi valeistutuksesta olla apua. Taimet kestävät valeistutuksessa pidempään, jos istutuksen odottelu kestää. Pilko perennataimet pienempiin paloihin ja poista joukosta rikkakasvit.
Käännä istutus noin 30–40 sentin syyvydeltä pistolapion tai talikon avulla. Perenna viihtyvät ilmavassa pohjassa ja kitkeminen on jatkossa helpompaa. Huolellisesti käännetystä penkistä on helpompi saada putsattua rikkakasvit pois.
Sommittele taimet uusille paikoilleen ja istuta. Uudistamisen yhteydessä on helppo muuttaa järjestystä tai vaihtaa tilalle uusia kasveja. Paikalla huonosti voivia perennoja ei kannata istuttaa takaisin vaan niille tulee valita parempi paikka muualta. Istuta kasvit aina kasvupaikan mukaan. Kastele taimet huolellisesti istutuksen yhteydessä. Lorauta vettä reilusti istutuskuoppaan, ja kastele lopuksi kokonaisuus päältä. Istutusta kastellaan kaksi–kolme kertaa viikossa ensimmäisen kuukauden ajan. Sen jälkeen tahtia voi harventaa. Seuraavana kesänä istutus pärjää ilman lisäkastelua.
Paras ajankohta perennapenkin kunnostamiseen on keväällä tai syksyllä. Valitse mieluiten pilvinen tai hieman kostea päivä. Kasvit voivat parhaiten, kun siirrät keväällä kukkivat kasvit syksyllä ja syyskukkijat keväällä.
Kastele kasvit istutuksen yhteydessä. Jatka kastelua ensimmäisen kuukauden ajan kaksi–kolme kertaa viikossa. Perennapenkin kunnostus kannattaa: uudessa istutuksessa kasveilla on taas tilaa kasvaa ja levitä.
Perennojen laji- ja lajikekirjo on valtava. Tutustu vaaleanpunaisiin perennaihanuuksiin aiemmin ilmestyneessä artikkelissa.
Mikä voi mennä pieleen?
Perennapenkin kunnostaminen on helppoa. Yleisimmät ongelmat ovat perennojen kuivahtaminen ja juuriston turmeleminen. Perennat saattavat päästä kuivahtamaan, jos perennojen nosto suoritetaan paahteisella kelillä ja taimet odottavat liian pitkään istutusta. Taimet saavat helpotusta valeistutuksessa tai esimerkiksi saavissa, jonka pohjalla on vettä. Älä jätä taimia aurinkoon vaan siirrä ne varjoon. Peitä juurakot pressuja estämään kuivahtamista. Taimet saattavat kuivahtaa myös istutuksen jälkeen, jos kastelusta ei huolehdita. Kukkien ja muutaman lehden poisto vähentää haihduntaa ja kasvin energiankulutusta. Taimi saa silloin paremman juurtumisrauhan.
Perennojen juuristo on yllättävän iso. Yritä saada mukaan mahdollisimma iso juuripaakku. Paina pistolapiota suoraan alaspäin. Vinoon työnnetty lapio viiltää juuristoa poikki. Oikein jaettu taimi pilkotaan suoraan ylhäältä alas. Katso, että jokaiseen jakotaimeen jää juuristoa riittävästi.
Osa perennoista tarvitsee kasvurauhan. Tällaisia ovat esimerkiksi pioni ja särkynytsydän. Myös näitä perennoja voi siirtää. Paras aika pionin siirrolle on syksy. Taimen voi siirtää myös keväällä, mutta kasvin kukinta voi hetkellisesti kärsiä siitä. Taimi kestää yleensä siirron kuitenkin hyvin.

3 kommenttia artikkeliin ”Perennapenkin kunnostaminen |Podcast #85”
Moikka! Kiitos mielenkiintoisista podcasteista. Olen tainnut tässä viimeisen parin kuukauden aikana kuunnella jokaisen, jotkut ihan pari kertaakin 😀 Mitä mieltä olette: voiko perennapenkkiin käyttää katetta? Ymmärrän, että perennoiden halutaan leviävän, mutta katteella olisi niin monia hyviä ominaisuuksia myös, että arvon tässä nyt kahden vaiheilla. Ihanaa kesää! 🙂
Kiitos kivasta palautteesta! Perennapenkissä voi käyttää katteita. Parhaiten perennojen kanssa sopii nurmi- tai lehtipuukate🙂
Olipas hyvä podcast 😊.
Minä nappasin ekaa kertaa kuunliljaa ison paakun ruukkuun kevällä. Vielä näyttää oikein hyvälle.
Pitäisi jakaa niitä enemmän, kun ne on jo järjettömän isoja, mutta omaan pihaan ei enää mahdu.
Ensi keväänä täytyy pistää jakoon niitä.